Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоАнализиТрети март е Национален празник на Националния идеал за Свободна България. Долу...

Трети март е Национален празник на Националния идеал за Свободна България. Долу продажните ръце от него!

Продължаваме Промяната, партията на Прокопиев (ДБ) и на Иван Костов (ДСБ) и техните сателити ГЕРБ и ДПС са готови да продадат България на новите чужди покровители и техни началници. Това не е новина, защото националните ни богатства отдавна са изтъргувани на безценица, а чудната ни Природа безжалостно унищожавана от алчност и лакомия. Отричайки 3 март, днешните управляващи се гаврят с паметта и националните идеали на десетки поколения българи.

„На 3 март празнуваме не само Освобождението на България от Турско иго, ние празнуваме националния идеал на поколения българи за Свободна България и затова е Национален празник. Национален идеал, който Великите сили не позволиха, а политици като днешните слуги на „началниците“ Кирил Петков и Бойко Борисов опропастиха, въпреки пролетите реки от кръв на милиони българи за по-малко от век‼️🇧🇬“

Николай Бареков, Буден журналист

„Какво е „Трети март“?

Празник на „подарената свобода“, от който трябва да се еманципираме? Празник, който „вкарва руски елемент в българската идентичност“?

Чух всички тези твърдения през последните дни на политическо обсъждане дали да се премахне като национален празник, и много други в този дух. И не ги разбирам. Тъкмо като човек, изписал един вагон статии срещу Русия – и съветска, и днешна, че и имперска, не разбирам атаката срещу 3 март.

Този ден е национален празник, защото олицетворява нещо коренно различно, нещо което отдавна сме изгубили и липсата му зее като дупка в модерна България. Той олицетворява това да имаш национален идеал. Олицетворява една мечта.

Това, което се случи в Сан Стефано не беше нито окончателното освобождение на България, нито акт на българи или българска държава. В това критиците на „3 март“ са прави. Но то беше раждането на една мечта, която и българите, и българската държава преследваха с всички сили, с всички ресурси, с цялата си кръв и пот в продължение на десетилетия. И то, впрочем, тъкмо царска България, а тази след това. Мечтата за Санстефанска България ни движеше като общество и народ, разпалваше умовете и сърцата на предците ни, караше ги лъвски да скачат буквално в огъня с „Ура“ на устите.

Тъкмо затова комунистите ПРЕМАХНАХА 3 март като празник през 1951 г. обявявайки го официално за „остатък от великобългарския шовинизъм“. Правят го по време на преговорите за присъединяване на България към Балканска федерация и в разгара на „помакедончването“, което БКП провежда със сила в Пиринския край. За социалистическите безродници, които в онзи момент се опитват буквално да изтрият държавата България от картата, вкарвайки ни във федерация, и които насилват хиляди българи да се пишат „македонци“, 3 март като олицетворение на Санстефанския идеал е открита пречка и проблем. Именно, защото поражда у българина национализъм, а не преклонение към някой навън. Включително към Русия – та празникът е премахнат тъкмо от най-преклонената и пряко контролирана от Москва власт някога в България??!

И тъкмо тук се корени причината периодично да се води война срещу този празник, срещу тази дата и срещу Санстефанската ни мечта, която те олицетворяват. Национализмът е основен враг и мишена на глобализма, на интернационализма, на идеите всички народи просто да се разтворят в една обща супа. Такива идеи има и в ляво, има и в дясно. Понякога идват от изток, понякога от запад.

Преди 70 години комунистите водиха война с 3 март и с национализма, защото мечтаха за червен, болшевишки, световен интернационализъм, в който всички народи да се разтворят като една обща класа. Днес интернационалистите са либерални, зелени, градски и пак водят война с 3 март и с национализма, защото мечтаят всички народи да се разтворят като една обща, консумеристична, прогресивна маса.

Днес те мразят национализма точно толкова, колкото предишните интернационалисти. Затова водят привидно абсурдни войни – срещу пилони, срещу хорá пред Народния, срещу ветото ни към Скопие, срещу 3 март… А реално това е абсолютно същата война с „великобългарския шовинизъм“, както го наричаха, която водиха техните прогресивни, интернационални политически и духовни предци през 50-те.

„Ден на Освобождението на България от османско иго“ – 3 март, се празнува официално от 1888 г. И така продължава през цялото съществуване на Царска България. Онази ни форма като държава, към която изпитвам най-силни чувства и симпатии, в която най-много припознавам себе си, родовата си памет и възгледите си за света, обществото и България. Щом като онази България, царската и християнската, го създаде и празнува, а безродническата, помакедончваща българите комунистическа власт го махна – за мен изборът е ясен. 3 март и Санстефанският идеал, който олицетворяват, не подлежат на изчегъртване.

ПС: Нямам НИЩО против 24 май също да стане официален, национален празник. Целият текст се отнася само и единствено до борбата 3 март да престане да бъде такъв, за втори път.“

Кристиян Шкварек

spot_img

Последни

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога...

Не пропускай

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога...

Борисов: Няма да позволим могъщият Академик Денков да се огъне!

Старият изтъркан до болка крими филм в НюзКурниците на...

Пеевски осветли мисирките: Всичко става смешно в държавата, този цирк трябва да свърши!

Шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски открито показа...

Спас Русев и Шолак отвориха шампейна! КЗК очаквано одобри сделките на Виваков с Булсатком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем...

33% от регулаторите! Това е цената на Продължаваме Промяната и Христо Иванов!

1/3 от кадрите в регулаторите ще са за ДПС,...

Борисов пред Валерия Велева: Асен Василев ми обеща главата на Хинков на тепсия!

Правителството на Денков е сериозно разбалансирано, вече има оформени...

Прочетете още

Асен Василев призова Хинков да си хвърля оставката пред благия поглед на Данчо Цонев от ДПС

Василев знае как се взима завоя с 200. В прав текст съпредседателят на "Продължаваме Промяната" призова здравния министър да спре да пречи и да...

Конгрес на БФС и гласуване на оставката на Боби Михайлов три седмици след конференцията на ДПС и по време на Ротацията

Окончателно съдбата на Боби Михайлов ще се реши три седмици след националната конферения на ДПС. И точно в дните на Ротацията, която може да...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната френска провинция, в бъдеще ще имат по-големи затруднения да съдят фермерите заради кукуригащи петли, мучащи...
Verified by MonsterInsights