Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоРазследванияУчастник в Биг Брадър от ПП пое Надзора на ВиК холдинг, за...

Участник в Биг Брадър от ПП пое Надзора на ВиК холдинг, за да управлява 1 милиард на държавата

Нов орган в двустепенното управление ма ВиК холдинга въвела Сглобката. В новия управленски орган Надзорен съвет мининистърът на благоустройството, скандалният Андрей Цеков, назначил без конкурс още по-скандалния бивш участник в Биг Брадър и за малко депутат на Слави Кирил Симеонов. Той бе от седмината продажници, които се трансферираха с Руди Гела от ИТН в ПП в края на по-миналия парламент срещу облаги и обещания за постове.

Над 5 млн. лв. са дадени за заплати, възнаграждения на ръководството, изплатени отпуски и обезщетения по Кодекса на труда на служителите на “Български ВиК холдинг” ЕАД от създаването на дружеството през 2020 г. досега.

От “Труд news” зададали въпроси с какво точно се занимава управата на дружеството през последните месеци, при условие, че последната “новина”, публикувана на институционалния сайт на “Български ВиК холдинг” ЕАД, е от 19 април 2023 г.

В началото на лятото Холдингът наградил всички участници в конкурс за рисунки!!! И от тогава тишина. От общо 1 милиард за инвестиции от 2020 досега в небитието са заминали 250 милиона без никакъв видим ефект върху водната инфраструктура у нас.

Холдингът беше създаден, за да контролира дейността на водните дружества в страната, да осъществи реформа за по-ефективното им функциониране, да намали загубите на вода и да запази цената на водата социално приемлива и на възможно най-ниски нива. Към момента в холдинга са наети 47 служители. При груби сметки при този щат получените общо 5 166 356 лв. за заплати за периода от близо три години от 5 май 2020 г. до 31 юли 2023 г. представляват средно по 109 922 лв. на служител, или средна заплата от 2818 лв. Разбира се, шефовете на дружеството взимат по-високи заплати от редовите служители.

От регионалното министерство, което е принципал на холдинга, отговориха на въпросите на “Труд news”, а освен това върнаха двустепенното управление на холдинга с Надзорен съвет, за да “се оптимизира работата във ВиК сектора, да се засилят проектите за модернизация на ВиК мрежата и инфраструктурата, да се реализират редица големи водни проекти, с които да се подобри качеството на предлаганите услуги за гражданите, да се подпомогнат ВиК операторите при реализацията на проектите им с европейско финансиране, да се предприемат мерки за финансовото оздравяване на ВиК дружествата от структурата на ВиК Холдинга”. Държавното дружество вече се управлява от 5-членен Надзорен съвет с председател инж. Ганчо Димитров и 4-членен Управителен съвет. Изпълнителен директор е Ирена Георгиева. В Надзорния съвет влиза и бившият скандален участник в Бих Брадър Кирил Симеонов, който за кратко беше депутат при Слави, но го предаде и напусна, за да подкрепи Промяната и Кирил Петков. В кулоарите на парламента негови колеги коментираха, че е закъсал финансово и потънал в дългове търси начин да се осребри.

“Сред основните акценти в работата на “Български ВиК холдинг” е подпомагане на дъщерните ВиК дружества във връзка с реализацията на проектите по ОП “Околна среда”, като регулярно се провеждат срещи между ВиК дружествата, Управляващия орган на ОПОС и всички участници в строителния процес за успешно приключване на проектите”, обясниха за “Труд news” от водния холдинг.

От 1 юли до 11 септември служителите на холдинга са разгледали 22 искания за финансиране от дъщерни дружества към “Български ВиК холдинг”. В резултат на тези искания от ходинга са отпуснали на водните дружества над 56,5 млн. лв. От тях 38 млн. лв. са за финансиране, с което успешно да се изпълнят проектите по ОП “Околна среда 2014-2022”. Тези проекти бяха под угроза за осъществяване, заради отказа да се приложи приетата методика за актуализация на цените на строителните дейности с инфлацията, според която водните европейски проекти трябваше да се оскъпят средно с 50-70%. От управляващия орган на ОПОС обаче поставиха таван от 15% за дофинансиране на проектите, а избраните изпълнители отказаха да работят на загуба.

Български ВиК холдинг” бе създаден през 2020 г., за да координира инвестиционните дейности и тези по поддържане на ВиК инфраструктурата, да осигури устойчив модел за финансиране на отрасъла. За целта холдингът получи целево финансиране от 1 млрд. лв. Към 1 септември 2023 г. дружеството разполага със собствени средства в размер на 756 287 053 лв. Тоест за трите години, без видими от хората резултати, са похарчени близо 250 млн. лв., или една четвърт от предвидените средства за водната реформа.

Холдингът има и приходи от финансиране на дъщерните му дружества, които също се използват за плащане на заплати.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

СЕНЗАЦИОННО! Сглобката пришива убийството на Алексей Петров на жена му и ще черпи, че телефонът му се оказа заключен завинаги!

Активните действия на МВР почти половин година след екзекуцията...

Бивш съратник на Киро Петков: “Промяната” върна мутрите на ГКПП Капитан Андреево

Каква я мислехме, а каква стана. Вместо Мутри вън,...

Денков и неколцина министри се озоваха на гарата в Киев дни преди ротацията!

Пътуващият активно напоследък кандидат за външен министър след ротацията...

Не пропускай

СЕНЗАЦИОННО! Сглобката пришива убийството на Алексей Петров на жена му и ще черпи, че телефонът му се оказа заключен завинаги!

Активните действия на МВР почти половин година след екзекуцията...

Бивш съратник на Киро Петков: “Промяната” върна мутрите на ГКПП Капитан Андреево

Каква я мислехме, а каква стана. Вместо Мутри вън,...

Денков и неколцина министри се озоваха на гарата в Киев дни преди ротацията!

Пътуващият активно напоследък кандидат за външен министър след ротацията...

Искаме ли България да стане богата страна? Отговорът без уранови мини е ясен

Наскоро излезе поредната годишна класация на общините с най-висока...

Изненадващ кандидат от Демократите за вицепрезидент на Доналд Тръмп

Отново се завъртя интригата, че Тулси Габард може да...

Какви цели изпълни Путин в Украйна и какви са неговите бъдещи творчески планове

Всъщност не познах. Огромна част от руснаците застанаха зад...

Ваня Григорова удари Нинова свирепо: Без мен БСП щеше да има 3-ма или 4-ма общински съветници в София!

Ваня Григорова разобличи саботажите на Нинова спрямо БСП в...

Прочетете още

Първа атака на Пеевски към Сглобката, след като оглави ДПС: Спрете срвмното делкане на властта и помислете за болните от диабет деца!

Съобщението е изпратено чрез пресцентъра на ДПС, която Пеевски оглави като съпредседател заедно с д-р Джевдет Чакъров в събота. Цялата минала седмица мина под...

СЕНЗАЦИОННО! Сглобката пришива убийството на Алексей Петров на жена му и ще черпи, че телефонът му се оказа заключен завинаги!

Активните действия на МВР почти половин година след екзекуцията на Трактора целят да прехвърлят убийството му на битова основа - любовен триъгълник и подялба...

Бивш съратник на Киро Петков: “Промяната” върна мутрите на ГКПП Капитан Андреево

Каква я мислехме, а каква стана. Вместо Мутри вън, мутрите са обратно в парламента, в министерствата и на митниците! Товаро-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево"...
Verified by MonsterInsights