Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияУволнили директор, но след срока за наказание !

Уволнили директор, но след срока за наказание !

Последвай Bnews.bg в

Служители на Столична община сътворили недопустим гаф, като уволнили директорка на детска градина, след изтичане на двумесечния срок по Кодекса на труда, през който могат да ѝ наложат наказание.

Директора на Детска градина № 151 „Леда Милева“ в столичния район „Оборище“ Мирела Гошкарян е била уволнена от длъжност на 14 април 2020 година.
            Повод за уволнението ѝ станала проверка в детското заведение, извършена есента на 2019 г. по инициатива на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов, по време на която обаче същата отсъствала, поради ползване на болнични. Открити били документални несъответствия, но не и финансови нарушения. Чобанов докладвал през месец ноември 2019 г. на Кмета Йорданка Фандъкова за резултатите от проверката, като предложил директорката Гошкарян да бъде дисциплинарно наказана.

На 09 януари 2020 година директорът се върнала на работното си място, като тогава и били изискани писмени обяснения от общината, а няколко дни по-късно тя дала такива.
            След това обаче последвало пълно „мълчание“ и бездействие от органите на дисциплинарната власт, когато едва на 14 април 2020 година Мирела Гошкарян е повикана в Столична община, за да и връчат уволнителната заповед.

            Интересното в случая е, че заповедта за уволнението ѝ е издадена своевременно от столичния Кмет Фандъкова на 20 януари 2020 година, но по неясни причини връчването се е забавило с около 3 месеца. Кодексът на труда обаче е категоричен, че служителят е уволнен от момента на връчването на заповедта.

            Основното нарушение тук е, че според чл.194 ал.1 от Кодекса на труда дисциплинарно-наказващият орган има двумесечен срок да уволни служителя от момента, в който открие нарушенията му. Този срок не тече, когато служителят ползва отпуск или болнични. В конкретния случай за периода от 09 януари до 09 март 2020 г., Гошкарян е отсъствала само два работни дни, следователно срокът за налагане на наказанието ѝ е бил до 12 март. Както се спомена, по неясни причини заповедта на Йорданка Фандъкова не е била връчена до тази дата, поради което уволнението се явява незаконно на формално основание.

            Според адвокатът на уволнената – пловдивчанинът Кристиан Гьошев това нарушение е съществено и не може да се поправи или оправдае от други факти.

            „Посъветвах клиентката ми да не избързваме със завеждането на съдебно дело, а да предприемем дипломатичен подход като сезираме Кмета на Столична Община г-жа Фандъкова и и съобщим за допуснатата непоправима грешка от нейните служители, с молба да отмени уволнението и да я възстанови на работа. В противен случай Съдът ще го стори след определен период от n-време, когато общината и всички ние ще платим от джоба си разноските по това дело и шестте заплати с лихвата на уволнената. Тази цялата хамалогия може да бъде спестена. Госпожа Гошкарян е била директор 17 години на тази детска градина и ако е имала някакви административни пропуски, законът задължава да ѝ бъде указана методическа подкрепа, а не да бъде уволнена директно, особено когато няма настъпили вреди от констатираното.“, заяви адв.Гьошев.

            На въпрос дали все пак Кметът Фандъкова лично е известена за случая адвокатът отговори: „Подали сме молбата в Столична община с входящ номер. Направил съм си труда да известя лично разглеждащата я експертна от отдел „Човешки ресурси“, като подробно и обясних случая предвид, че може би не е юрист. Също така съм съобщил за случая и на общински съветник от групата на ГЕРБ, чието име нямам позволението да цитирам, но съм убеден, че ще стигне до знанието на Кмета. Не съм известявал лично г-жа Фандъкова затова, тъй като не искам да я притеснявам в такова особено време за столицата и държавата, но мисля, че предприетото от мен е достатъчно, за да избегнем едно дело с предварително ясен край.“

            Адвокат Кристиан Гьошев заяви още, че в този тежък икономически период за страната ни, като граждани трябва да се отнасяме отговорно и пестеливо към бюджетните средства, а виновниците в администрацията за подобни пропуски трябва да понесат своята отговорност – както дисциплинарна, така и морална.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Не пропускай

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Има списък с Топ 10 при Сарафов и Калин Стоянов с хора за незабавен арест?

На Сарафов и Калин Стоянов е даден списък с...

Украински генерал: Властите в Киев започнаха война срещу собствения си народ

Украинското правителство не е в състояние да осигури нормалното...

Скандал! Бивш любовник на Камала Харис накарал Байдън да я номинира за президент

Бивш любовник на Камала Харис вероятно стои зад решението...

Прочетете още

Изненадааа! ЕК защити промените в Конституцията в частта за съдебната власт, точно когато КС се готви да ги ореже!

Удар с мокър парцал за схемите на Задкулисието у нас и контрола му върху бухалката на Прокуратурата. Брюксел защити промените в основния закон в...

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай каза, че ще търси „обща почва“ за преговори с китайския си колега за...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска програма, която през 2024 г. е под надслов: Sustainable Future: Стажантска програма на Fibank. Тя е...
Verified by MonsterInsights