Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоАнализиВашингтон поуст: Русия знае какво иска в Украйна и вече знае как...

Вашингтон поуст: Русия знае какво иска в Украйна и вече знае как да го постигне

Три месеца след началото на украинското контранастъпление руските окупационни сили до голяма степен успяват да задържат позициите си, като често се учат от миналите си грешки, коментира в анализ за войната в. „Вашингтон пост“.

Вестникът отбелязва, че руската армия е възстановила унищожените части, сменила ги е с нови и е премина от мащабни нападения към защита на силно укрепени фронтови линии, като е показала, че въпреки тежките загуби Москва е готова да се окопае за дълъг период от време и да изчака решимостта на западните поддръжници на Украйна да намалее.

Сравнително добре организираната руска отбрана показва завръщане към дългогодишната военна доктрина на Москва и свидетелства за промяна в сравнение с първите дни на войната, когато на висока цена Русия прекалено много напрягаше силите си, за да навлезе в територии, които не можеше да задържи, коментира „Вашингтон пост“.

„Това е пример за адаптиране“, смята Ян Матвеев, руски военен анализатор на „Фондацията за борба с корупцията“, основана от лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални. „Те използват опита си от тази война“, за да се борят с украинските сили до краен предел, твърди той.

Въпреки че украинските сили отбелязаха ограничени успехи в усилията си да прекъснат южната сухопътна връзка на Русия към полуостров Крим, според критиците притокът на западно оборудване и продължилото месеци наред обучение от страните членки на НАТО за водене на сложни маневри по време на контраофанзивата не са довели до значимия успех, на който Вашингтон се надяваше, като Украйна продължава да разчита на една остаряла тактика – обстрелване на руските позиции с артилерия.

Подновяването на руските нападения срещу окупирания преди това от Москва и отвоюван от Украйна североизточен град Купянск показа, че Русия все още може да напредва. Но според експерти тези нападения могат да бъдат определени като част от отбранителната стратегия – ход, който да попречи на украинските сили да се концентрират на юг, отбелязва американският вестник.

„Те го правят, защото фронтовата линия в Украйна е много дълга“, каза в интервю за „Вашингтон пост“ Андрей Беседин, ръководител на военната администрация на Купянск и изпълняващ длъжността кмет на града. „Те просто хвърлят войниците си в месомелачката“, добави той.

Русия се е прегрупирала

По оценки на САЩ руската армия е претърпяла големи загуби в условията на хаотичното настъпление през миналата година, като някои нейни части са били почти напълно унищожени, отбелязва „Вашингтон пост“.

Но тя успя да се възстанови въпреки признаците на нисък морал и объркване във висшите ешелони на военното ръководство след бунта през юни на наемниците от частната военна компания „Вагнер“, коментира вестникът. Изтощените редици са попълнени с „частична мобилизация“, чрез която в армията са призовани стотици хиляди мъже, както и с набиране на войници от затворите – тактика, възприета от частната компания „Вагнер“.

Британското министерство на отбраната през пролетта изчисли, че Русия изглежда разполага с приблизително същия брой войници, както в началото на нахлуването – около 200 000 души, разпределени в 70 бойни полка и бригади, организирани в пет административни „окръга“, защитаващи фронтови линии, които се простират на около 965 километра.

Според последните оценки на украинските власти около половината от руските сили са съсредоточени в североизточната част на страната, далече от центъра на контранастъплението.

Преди войната украинската армия наброяваше около 250 000 души, като имаше планове тя да се разшири. Както Русия, така и Украйна имат значителни загуби, като по-рано тази година американски и европейски официални представители изчислиха, че във войната са убити или ранени 120 000 украински войници, както и около 200 000 руски войници – цифри, които постоянно нарастват.

Традиционната военна теория предполага, че за да постигнат успех, настъпващите сили се нуждаят от поне три пъти повече войници, отколкото тези, които са в отбрана, посочва в анализа си „Вашингтон пост“.

„Всички използват тези цифри и всички ги ненавиждат“, каза Марк Кансиън, офицер от запаса на морската пехота и експерт по отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. „Но в ситуация като тази с подготвена отбрана ви е необходимо повече от три към едно. Може да бъде шест към едно, 10 към едно“, твърди той.

Загубите на руската армия са разпределени неравномерно. Докато Москва хвърляше войските си от някои части или цели военни окръзи в битка, тя задържаше други. Западният военен окръг на Русия, замислен като авангардна сила на страната срещу противниците от НАТО, пострада значително в началото на войната.

Части от този военен окръг, включително някога високо ценената Първа гвардейска танкова армия и Шеста смесена армия, участват в настъплението към Купянск, каза Каролайна Хърд, анализатор за Русия в Института за изследване на войната, вашингтонски мозъчен тръст. Изглежда, че изтощените части са били възстановени с наборни войници.

„Те са едва ли не параван за това, което са били“, каза Хърд, като добави, че Първа гвардейска част миналата година се е оттеглила толкова бързо, че се е превърнала в „най-големия донор на танкове за украинската армия“.

Въпреки това Южният военен окръг на Русия, който пое основната отговорност за защитата на окупираните територии в стратегически важната Запорожка област, бе държан в резерв в началото на войната и успя да посрещне контранастъплението на Украйна със свежи, но опитни сили.

Тези войници прекараха месеци, като се „окопаваха и подготвяха за точния вид отбранителни операции“, които извършват, каза Хърд.

Южният военен окръг, отговарящ в рамките на Русия за територията, граничеща с Украйна и Грузия, е „развъдник“ на иновации и се представя по-добре от другите окръзи, каза Чарлз Бартълс, анализатор за Русия в Службата за чуждестранни военни изследвания, изследователски център във Форт Ливънуърт в щата Канзас.

Русия до голяма степен е изпратила мотострелкови бригади, които се състоят от около 8000 пехотинци, заедно с тежко въоръжение като танкове и артилерия за защита на фронтовите си линии в южната част на страната. Според анализатори на публично достъпни източници отбраната на Русия съчетава неопитни части, съставени от освободени затворници, с по-елитни части от руския флот и формированията „Спецназ“ или специалните сили.

Има съобщения, че 64-а мотострелкова бригада, част от 35-а армия от Източния военен окръг, е на първата отбранителна линия край град Орехов. Бригадата, свързвана с явни военни престъпления в киевското предградие Буча в началото на войната, бе удостоена с почетно звание от руския президент Владимир Путин през миналата година за „масов героизъм и храброст“.

Според използващата публично достъпни източници разузнавателна организация „Черна птица“ Русия използва специалните части, за да се включи като бързо подкрепление.

Някои войници от тези групи, които са подчинени на руското военно разузнаване, са били прехвърлени по въздух до фронтовата линия в началото на контраофанзивата.

Сред тях са 22-ра специална бригада на „Спецназ“, за която се съобщава в изтеклите американски класифицирани военни документи, че е претърпяла големи загуби, достигащи до 95 процента, в началото на войната – отчасти поради това, че Русия е разчитала на нея за фронтови операции. Не е ясно как е било възможно тя да се върне толкова бързо дори за частични операции, тъй като частите на „Спецназ“ обикновено се нуждаят от години обучение.

Обратно към руската военна доктрина

Още миналата година руските сили „все още мислеха, че могат отново да преминат в настъпление и да завземат голяма част или дори цялата територия на Украйна“, каза Кансиън. „Сега те се опитват да задържат това, което вече са окупирали“, добави той.

В южната Запорожка област, която е център на контранастъплението, окупационните войски не са постигали успехи в продължение на цяла една година. Вместо това те прекараха месеци в изграждането на многостепенни укрепления, отбелязва „Вашингтон пост“.

Този подход представлява завръщане към традиционна постановка на руското военно мислене – съсредоточаване върху обучението за отбранителни операции поради страх от нападение от Запада, коментира вестникът.

„Подготовката на този вид отбранителни позиции е нещо, което командирите разбират и което им е набивано в главите още от времето, когато са били кадети“, посочи Дара Масикът, руски военен анализатор в американския мозъчен тръст „Ранд корпорейшън“.

В статия от април в списанието на руския военен елит „Военна мисъл“ се появи рядко срещано публично признание, че акцентирането на Русия върху нападението ѝ е струвал скъпо. Въпреки че в статията не се споменава Украйна, тя очертава една реалистична, дори песимистична тактика за защита на ключово важни райони срещу един „превъзхождащ“ враг.

Александър Романчук, който е един от съавторите на статията, по това време е ръководител на военна академия в Москва. Оттогава той поема отбраната срещу контранастъплението в Запорожка област.

Целта на многостепенните отбранителни линии на Русия е да забави и изтощи украинските сили. Дори и да пробият фронтовата линия, те трябва да се сражават със свежи руски сили, укрепени на втора или трета линия, посочва „Вашингтон пост“.

Вестникът отбелязва, че значителната употреба на противопехотни мини от страна на Русия е ключово важна част от нейната отбрана. Руските войски използват инженерната система за дистанционно миниране „Земледелие“, която разпръсква мини от ракети, позволявайки бързо повторно миниране на разчистените райони, като създава също минирани окопи и подредени накуп мини, за да заблудят настъпващите сили.

Руските артилерийски части, които също са ключово важни за отбраната, се определят като усъвършенствани, способни да идентифицират нови цели и да предприемат нападения за броени минути.

Въпреки че руската армия може да е в състояние да организира компетентна отбрана, има признаци, че тя все още страда от пагубни недостатъци. Според Джеймс Ранд, военен анализатор в частната фирма в областта на сигурността „Джейнс“, понякога тя организира нападения на ниво взвод, включващ само три танка и няколко десетки войници. Стратегията, макар и разумна, може да показва и липса на ресурси.

„Те изпитват голям недостиг от бронирани машини на разположение“, твърди Ранд. Използващата публично достъпни източници разузнавателна организация „Орикс“ съобщи, че е потвърдила загубата на 2296 танка от страна на Русия във войната, което е повече от половината танкове, с които тя започна.

След бунта на частната военна компания „Вагнер“ структурата на руското военно ръководство изглежда остава объркана. Руският генерал Сергей Суровикин, възхваляван военен командир, бе изваден от строя заради предполагаемите си симпатии към „Вагнер“, като бе отстранен от поста началник на военновъздушните сили миналия месец.

Оттеглянето на „Вагнер“ отстрани от бойното поле до 20 000 опитни бойци. Експертите твърдят, че напускането на „Вагнер“ е видно от разнородната смесица руски войници, които го замениха в източната част на Украйна, отбелязва по-нататък в анализа си „Вашингтон пост“.

Според вестника сегашната стратегия на Русия може да се изправи пред нова вълна от предизвикателства. Макар и части като 58-а армия да са били със свежи сили, когато е започнала контраофанзивата, те са атакувани от месеци, посочи Масикът. Изглежда, че Русия е готова да „раздроби частите до степен, в която те вече не са боеспособни“, коментира анализаторката на „Ранд корпорейшън“.

Командирът на 58-а армия обяви миналия месец, че е бил принуден да напусне поста си заради критики към този нечовешки подход.

Възможно е Москва да е възприела тактика на изчакване, разчитайки да изтощи редиците на Украйна или нейните поддръжници да загубят вяра. Някои украински официални представители обаче твърдят, че Русия не се е отказала да завзема земи и Купянск е само началото.

„Ясно разбираме, че врагът не се е отказал от болезнените си надежди за окупация на целия регион“, каза губернаторът на Харковска област Олег Синегубов.

Някои проруски военни фигури изглежда са съгласни с това, отбелязва „Вашингтон пост“. Вестникът обръща внимание на думите на командира на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Ходаковски, който написа в масово споделян пост в „Телеграм“ миналия месец: „Не можеш да спечелиш, когато си в отбрана“.

Превод БТА

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

12 загинали при удара в супермаркет в Харков! Зеленски пак се обърна към света за помощ ! ВИДЕО

При вчерашната руска атака срещу пълен с клиенти хипермаркет...

Красиви абитурентки грабнаха сърцата с нова мода – рокли като народни носии

Докато изборът на тоалет за завършване на гимназията вълнува...

BLIFE: Млада общинарка с огромен балкон е новата фаворитка на “дедо” Бойко в ГЕРБ (ТОП СНИМКИ 18+)!!

Нова фаворитка има за сърцето на заклетия ерген дедо...

Мбапе се сбогува с ПСЖ с трофей след хулигански сблъсъци и зрелищен финал (ВИДЕО + СНИМКИ)

ПСЖ е новият носител на Купата на Франция след...

МЪЛНИЯ! BNEWS позна: Арсений е новият митрополит на Сливен! Пътят на Дядо Николай в Синода за Патриарх е открит!

Дясната ръка на Пловдивския митрополит Николай стана Сливенски владика!...

Прочетете още

Носителят на Оскар и холивудска звезда Христо Грозев пред НАТО: Русия манипулира през Тик Ток, че либералният Запад е в упадък и разпад

Градусът на напрежението в НДК днес скочи на макс с изказване пред депутатите от държави в НАТО на близкия до Юлия Навалная холивудски актьор,...

Пияници македонисти бутнаха къщата на Димитър Талев! Роднини скачат на Мара Габриел и на Манол Пейков, че се крие с дарените пари!

Мария Габриел също е виновна, обяви родственик на великия писател. Манол Пейков се скри с парите и само ръси празни обещания из фейсбук си,...

12 загинали при удара в супермаркет в Харков! Зеленски пак се обърна към света за помощ ! ВИДЕО

При вчерашната руска атака срещу пълен с клиенти хипермаркет за строителни материали в украинския град Харков са загинали най-малко 12 души и още 43...
Verified by MonsterInsights