Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоАнализиВенецианската комисия думна Сглобката: Нямате никакви мотиви за промените в Конституцията

Венецианската комисия думна Сглобката: Нямате никакви мотиви за промените в Конституцията

Сглобката дрънчи на кухо пред Венецианската комисия за Промените в Конституцията. Задава се нов „Исторически компромис“, който ще опраска съдебната реформа през смях и сълзи, както стана в далечната и не чак толкоз 2015 година.

Кратка обяснителна бележка – така Венецианската комисия нарича мотивите към проекта за промени в Конституцията, който ѝ беше изпратен за становище. Комисията най-сетне публикува позицията си (пълния ѝ текст виж тук), която беше гласувана в събота и за нея се знаеше само, че одобрява премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет и доминацията на съдиите, избрани от съдии в съдийския съвет (повече виж тук).

„Който предлага законопроект, трябва поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините, поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие“, констатира комисията.

И дава пример с промените за правомощията на Министъра на правосъдието, като посочва, че за тях няма обяснение защо са необходими, нито анализ за възможното им въздействие, особено по отношение на баланса на властите. „По същия начин не се дава обяснение за промяната на компетенциите на Инспектората. Няма обяснение защо срокът на мандата на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор се намалява от седем години на пет и защо е възможно еднократно преназначаване“, пише Венецианската комисия. И изтъква, че много промени дори не са маркирани в мотивите.

Затова комисията заключава, че „съществуващата обяснителна бележка не обяснява съображенията зад всяко предложение и следователно е неадекватна за целите си“. И дава изрична препоръка властите да обяснят целта на всяко предложение, така че обществеността да е наясно с отражението и въздействието, което би имало новото законодателство.

Комисията определя като ключов компонент на конституционната реформа опита за промени в прокуратурата „с цел подобряване на нейната ефективност и отчетност, както и функционалната автономия на отделните прокурори“. И посочва, че самата тя е препоръчвала премахването на функциите на държавното обвинение извън наказателния процес. Но отправя и сериозна критика и препоръка за преразглеждане на орязването на правомощията на главния прокурор, като заявява: „И все пак не е в съответствие с принципа на прокурорска независимост главният прокурор да бъде повече администратор, отколкото прокурор и да бъде лишен от всичките му правомощия“.

В становището си Венецианската комисия споделя една от основните критики на българските юристи към проекта – за предложения състав на Прокурорския съвет. „За да се ограничи концентрацията на правомощия в институцията на главния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, проектите за изменения дават ясен превес на членовете на Прокурорския съвет, избрани от парламента, като осигуряват много малко представителство на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че реформата има за цел да обърне тенденцията и да намали правомощията и влиянието на главния прокурор, тя трябва същевременно да избегне риска от политическо влияние върху прокуратурите и да предостави на съвета необходимата експертиза за изпълнение на неговите задачи“, заявява комисията.

Тя препоръчва да се даде възможност за балансирано представителство на прокурорите, като по този начин съветът се снабди с професионалната експертиза, необходима за изпълнение на неговите функции, като в същото време се изключи контролът върху тази институция от политическото мнозинство на деня и от прокуратурата.

Венецианска комисия препоръчва още:

Да се осигурят антиблокиращи механизми за ситуации, в които Народното събрание не може постигне мнозинство от 2/3 от гласовете за избор на членове на ВСС, на Прокурорския съвет, на Инспектората, както и на Конституционния съд.
Да се премахнат изпитателните срокове за съдиите или условията за непридобиване на статут на несменяемост да бъдат тясно дефинирани в закона
Двата съвета да могат да номинират кандидати за съответните инспекторати пред Народното събрание и само двата съвета да могат да ги отстраняват. Законът трябва разграничава ясно правомощията на инспекторите, които не трябва да посягат на конституционна роля на двата съвета по отношение на кариерата и дисциплинарната отговорност на съдиите и прокурори.
Съдийският и прокурорският съвети да не се претоварват с чисто административни задачи.
Що се отнася до измененията извън съдебната власт, комисията приветства премахването на изискването само за българско гражданство за народните представители, което самата тя е препоръчвала, но подчертава, че това е политически въпрос и вносителите дължат ясно обяснение за целите си.

Венецианската комисия определя като препоръчително изборът на президента за служебен министър-председател да се ограничи между няколко лица. Но и тя, както и българските конституционалисти, изтъква, че председателите на Народното събрание и на Конституционния съд не са подходящи. Затова препоръчва предложенията в тази връзка да бъдат преразгледани.

Лекс. Бг

spot_img

Последни

ЦИРК ДЬО СГЛОБ! Бойко и Киро рамо до рамо: Решихме: Заедно продължаваме Промяната! (ВИДЕО)

Рамо до рано или крило до крило двата темела...

Шефът на санкциите по Магнитски Джеймс О’Браян натиснал Австрия за сделката с България „Еър Шенген – мигранти“

Магнитски, Шенген, България, мигранти - само един човек на...

Левскарите пъдят легендата Наско Сираков от Левски!

Сдружението “Левски на левскарите” поиска официално Наско Сираков да...

Не пропускай

ЦИРК ДЬО СГЛОБ! Бойко и Киро рамо до рамо: Решихме: Заедно продължаваме Промяната! (ВИДЕО)

Рамо до рано или крило до крило двата темела...

Шефът на санкциите по Магнитски Джеймс О’Браян натиснал Австрия за сделката с България „Еър Шенген – мигранти“

Магнитски, Шенген, България, мигранти - само един човек на...

Левскарите пъдят легендата Наско Сираков от Левски!

Сдружението “Левски на левскарите” поиска официално Наско Сираков да...

Ето КОЙ управлява от лъскавия си офис си с джойстика ПП и Киро Петков

ППДБ са великолепни и много принципни хора. На национално ниво...

Виктор Орбан и Републиканците договарят във Вашингтон спирането на военната помощ за Украйна

Съюзници на унгарския министър-председател Виктор Орбан ще проведат среща...

Байдън привика Зеленски в Белия дом! Ще молят Конгреса за помощта за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си...

Вашингтон пост: Много цивилни в Газа са задържани от Израел и са в неизвестност!

Израелските сили са задържали палестински цивилни, главно мъже, в...

Асен Василев не е изнудвал Жоро Инсата с думите да предаде на “Борисов и Пеевски да се пенсионират”

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по...

Прочетете още

Позлатена Сглобка в София? Логично. С повече кенефи от Али Експрес за софиянци. Те го заслужават!

От думите на Ваня Григорова е ясно. Пече се розова Сглобка, а може би Позлатена Сглобка от Али Експрес, между червената партия и розовите...

ЦИРК ДЬО СГЛОБ! Бойко и Киро рамо до рамо: Решихме: Заедно продължаваме Промяната! (ВИДЕО)

Рамо до рано или крило до крило двата темела на Сглобката Борисов и Петков обявиха, че махат нефелната транзитна такса на руския газ. Двамата...

Шефът на санкциите по Магнитски Джеймс О’Браян натиснал Австрия за сделката с България „Еър Шенген – мигранти“

Магнитски, Шенген, България, мигранти - само един човек на света може да забърка карамбол в името на "евроатлантическата" Сглобка. Ръководителят на Кометата по санкциите на...
Verified by MonsterInsights