Новините с коментар в реално време

Украйна свърши ракетите! Зеленски нападна САЩ за отделянето му от Израел: Вие сте позор за света!

Липсата на ракети за противовъздушна отбрана е попречила на...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияВладимир Манчев: Всички носят вина за състоянието на футбола ни, оставих много...

Владимир Манчев: Всички носят вина за състоянието на футбола ни, оставих много приятели в Перник

Легендата на българския футбол и ЦСКА, Владимир Манчев, даде ексклузивно интервю за сайта НостраБет. Бившият стрелец съвсем наскоро започна нова работа в Хебър, като асистент на италианския треньор Фулвио Пея. Самият Манчев обясни как се е приел офертата и какви са плановете на тима за предстоящия сезон в efbet Лига.

Голаджията се върна и към последните 18 месеца като част от щаба на Христо Янев в Миньор Перник, обявявайки, че си тръгва само с хубави спомени. Той обеща да се връща редовно за мачове на „чуковете“ и да следи развитието на клуба. Специалистът завърши с темата за националния ни тим, изтъквайки, че всички по веригата са виновни за състоянието на футбола ни, включително и управляващите от БФС.

Здравейте, господин Манчев! Преди броени дни беше обявено, че влизате в щаба на новия наставник на Хебър – Фулвио Пея. Как се стигна до офертата и как приехте?

Трябва да започна като кажа, че първоначално водехме разговори, за да заема друга позиция в клуба, тъй като ръководителите ме виждаха на друг пост. Поради тази причина аз отказах първоначалното предложение, но настоятелността на ръководството промени решението ми. Така реших да вляза в щаба на треньорското ръководство. В последствие се разбра, че Фулвио Пея ще е наставник и така преговорите станаха по-конкретни. След разговор с президента и няколко дена за размисъл взех решение да премина в Хебър.

Пея е име с доста добър стаж в италианския футбол, а и извън него. Беше ли това твърде добра възможност, за да я пропуснете?

Трябва да кажа, че много се колебах, тъй като работех дълго време с Христо Янев и бяхме изградили чудесна работна среда в Миньор Перник. Освен всичко останало с него сме и много добри приятели извън терена.

В Перник намерих много добра среда за работа и искам да благодаря на цялото ръководство на Миньор Перник, на Христо, на кмета на града, на изпълнителния директор Велизар Димитров и на всички от щаба, както и на играчите. През тази година и половина в Перник намерих много приятели. Феновете също бяха чудесни. Не беше лесно да взема решението. В крайна сметка бях убеден от кмета на Пазарджик Тодор Попов, който ми каза, че има допълнително управленско тяло, което ще се грижи проектът да се развива и занапред. Имам достатъчно поле за изява.

Завършвате един цикъл от кариерата си в Миньор. С какви спомените ще останете?

С отлични спомени оставам. Пак казвам, имам намерение да се връщам в Перник, да гледам мачове на тима и да се интересувам живо от това как се развива отборът. Оставям много приятели там и се надявам с общи усилия Миньор да постигне голямата си цел.

Какви са Ви първоначалните впечатления от работата на Фулвио Пея и какво успяхте вече да изговорите като стратегия?

Трябва да започна от материалната база, която е отлична във всеки аспект. Терени, база, възстановителен център, всичко. Впечатлен съм от организацията на клуба. Има какво да се подобрява, но това е нормално, основата е налице и това е ключово.

Както знаете, тимът няма да домакинства в първите мачове на своя стадион, ще сме на „Васил Левски“. Тече процедура по слагане на осветлението на „Георги Бенковски“. Увериха ни от ръководството обаче, че това ще се случи също. С течение на времето ни казаха, че и условията ще стават все по-добри за тренировка.

По отношение на работата с Фулвио, мога да кажа един любопитен факт. Той се ожени преди няколко дена, празненството е било планирано от преди много време. Въпреки това още на следващия ден той беше на базата и подновихме работа. Мога да кажа, че е много отворен човек и си личи, че е с много опит във футбола. Все още се опознаваме, но той е комуникативен и дава много свобода на своите помощници, за да се изявяват. Вслушва се и в тяхното мнение.

Хебър влиза в елита с високи амбиции. Какво ще е в основата на успешната кампания и оцеляването?

Формулата е свързана с много работа. Ние ще сме най-назад с подготовка и окомплектоване на състава спрямо всички други тимове. Това ще трябва да се компенсира със себераздаване и работа. Тръгваме с един лек хендикап, но вярвам, че ще се справим.

Както казахте, на този етап Хебър ще домакинства на „Васил Левски“. Колко голям минус е това за клуба, тъй като знаем колко важни са домакинствата?

Дали е минус, или плюс – нямаме избор. Не може да се чудим как ще се отрази, просто трябва да приемем този факт. Отборът трябва да играе някъде. Ръководството ни осигури най-добрия възможен вариант. Националният стадион представя най-добрите условия за изява и това трябва да е стимул за играчите. Съдбата ни намигна леко, тъй като първите ни домакинства са срещу софийски тимове.

Ще изграждате отбор с доста нови играчи. Има ли притеснения у Вас как ще се сработят състезателите, с оглед на малкото време?

Има, определено. То е свързано с факта, че тимът не е окомплектован. Ръководството ни каза, че новите ще идват на групи. За Банско пътува основният тим от миналия сезон, както и 1-2-ма нови състезатели. Пламен Крумов също подписа с нас. Имаме и играчи на проби, като там ще чакаме още футболисти, които да запълнят групата ни.

Тази година ще има 16 тима в елита. Позитивно ли е вдигането на бройката, според Вас?

Аз се надявам, че ще е позитивно. Надявам се също да отпадне глупавата система с плейофи. Надявам се и всички тимове да са стабилни финансово, за да не се стига до неприятни случки, както във Втора лига. Там почти няма сезон, в който лигата да завършва с толкова тимове, с колкото е започнала.

Все повече клубове започват да налагат свои втори отбори в долните дивизии. Смятате ли, че тази стъпка действително улеснява прехода към мъжкия футбол?

Смятам, че по-скоро ходът е позитивен. Има още какво да се избистря, най-вече по отношение на регламента и начинa, по който тези тимове влизат в долните нива, но това със сигурност вдига нивото на играчите и им дава шанс да се докоснат до мъжкия футбол по-бързо.

В последните седмици отново говорим за краха на националния отбор в изминалите мачове. Изпаднал ли е родният футбол в лека безтегловност?

Тези резултати са напълно логично с оглед на работата в родния футбол и най-вече в школите. Няма нищо изненадващо за мен. Трябва да се замислим над работата в школите. Всички са виновни за това състояние. Трябва да се вземат решения, които да начертаят бъдеще за играта в България за близките, да кажем, 10 години. Оттам насетне можем да търсим резултати чак след около 5-6 години. Няма как със сегашното ниво и с нивото на подготвеност на играчите, да се надявам на по-високи резултати.

Носили БФС отговорност за този крах?

БФС носи своята отговорност и хората там не трябва да бягат от нея, разбира се. Вината обаче е споделена. Клубовете, треньорите и самите играчи също носят вината за всичко това. Навсякъде трябва да има промяна, за да се надяваме на по-добри резултати. Всеки един трябва да става по-добър.

Отново сте в ролята на асистент в efbet Лига. Следващата стъпка пред Вас старши треньорската позиция ли е?

Да, това е логична стъпка напред. Имам и лиценз Про, така че всичко е много естествено. Темата обаче не е на дневен ред, тъй като сега съм в щаба на Хебър и целта е да дам каквото мога на тима. Ще искам да дам на треньора най-добрите съвети, тъй като аз имам добър опит в българските дивизии, докато за него всичко е ново и той не познава противниците все още в такава степен. От тази гледна точка мисля, че познавам футбола у нас и вярвам, че ще съм полезен.

И за финал, господин Манчев – какво си пожелавате в личен и професионален план до края на годината?

Общо взето личният и професионалният план се сливат. Най-вече се надявам да окомплектоваме тима ни по най-бързия начин, за да можем да работим с играчите на терен. След това искаме да подобряваме нивото. Пазарджик не е имал отбор от много време в елита, така че феновете с нетърпение чакат двубоите от efbet Лига. Не трябва да ги разочароваме и на първо време трябва да привлечем правилните състезатели.

След това се надявам да имаме времето, за да направим боеспособен отбор. Искаме не само да се борим за оцеляване, но и след това да се борим за максимално високо класиране.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Главният прокурор на САЩ допусна, че Джо Байдън е с “всичкия си”, за да бъде президент

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност...

Джанет Йелън иска да сложи ръка на 300 милиарда замразени руски активи в полза на Украйна

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат...

2/3 от америкаците смятат, че Тръмп е невинен по съдебните дела срещу него

Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски...

Който Магнитски вади, от Магнитски умира!

“Който Магнитски вади, от Магнитски умира!”Няма логика Радев да...

Не пропускай

Главният прокурор на САЩ допусна, че Джо Байдън е с “всичкия си”, за да бъде президент

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност...

Джанет Йелън иска да сложи ръка на 300 милиарда замразени руски активи в полза на Украйна

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат...

2/3 от америкаците смятат, че Тръмп е невинен по съдебните дела срещу него

Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски...

Който Магнитски вади, от Магнитски умира!

“Който Магнитски вади, от Магнитски умира!”Няма логика Радев да...

Покана за юбилея на писателката Здравка Димитрова

По повод 90-тата годишнина на писателката Здравка Димитрова Съюзът...

Русия прилага в Украйна тактиката на амебата!

Русия прилага в Украйна така наречената "тактика на амебата",...

Гей скандал взриви британския парламент отвътре!

Високопоставен депутат от Консервативната партия на премиера Риши Сунак...

Словакия казва НЕ на Украйна в НАТО

Словакия ще се противопостави на приемането на Украйна в...

Прочетете още

Главният прокурор на САЩ допусна, че Джо Байдън е с “всичкия си”, за да бъде президент

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност на президента Джо Байдън и каза на законодателите в комисия на Камарата на представителите, че...

Джанет Йелън иска да сложи ръка на 300 милиарда замразени руски активи в полза на Украйна

САЩ и съюзниците им от Г-7 продължават да разглеждат широк диапазон от възможности, за да отключат стойността на близо 300 милиарда долара замразени руски...

2/3 от америкаците смятат, че Тръмп е невинен по съдебните дела срещу него

Първият наказателен процес, пред който е изправен бившият американски президент Доналд Тръмп, е и този, за който американците в най-малка степен смятат, че той...
Verified by MonsterInsights