Ексклузивно:

Земетресение 4,8 по Рихтер край Пловдив

Земетресение 4,8 по Рихтер край Пловдив, съобщава Европейският сеизмологичен център и...

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...
НачалоБългарияВладимир Манчев: Всички носят вина за състоянието на футбола ни, оставих много...

Владимир Манчев: Всички носят вина за състоянието на футбола ни, оставих много приятели в Перник

Легендата на българския футбол и ЦСКА, Владимир Манчев, даде ексклузивно интервю за сайта НостраБет. Бившият стрелец съвсем наскоро започна нова работа в Хебър, като асистент на италианския треньор Фулвио Пея. Самият Манчев обясни как се е приел офертата и какви са плановете на тима за предстоящия сезон в efbet Лига.

Голаджията се върна и към последните 18 месеца като част от щаба на Христо Янев в Миньор Перник, обявявайки, че си тръгва само с хубави спомени. Той обеща да се връща редовно за мачове на „чуковете“ и да следи развитието на клуба. Специалистът завърши с темата за националния ни тим, изтъквайки, че всички по веригата са виновни за състоянието на футбола ни, включително и управляващите от БФС.

Здравейте, господин Манчев! Преди броени дни беше обявено, че влизате в щаба на новия наставник на Хебър – Фулвио Пея. Как се стигна до офертата и как приехте?

Трябва да започна като кажа, че първоначално водехме разговори, за да заема друга позиция в клуба, тъй като ръководителите ме виждаха на друг пост. Поради тази причина аз отказах първоначалното предложение, но настоятелността на ръководството промени решението ми. Така реших да вляза в щаба на треньорското ръководство. В последствие се разбра, че Фулвио Пея ще е наставник и така преговорите станаха по-конкретни. След разговор с президента и няколко дена за размисъл взех решение да премина в Хебър.

Пея е име с доста добър стаж в италианския футбол, а и извън него. Беше ли това твърде добра възможност, за да я пропуснете?

Трябва да кажа, че много се колебах, тъй като работех дълго време с Христо Янев и бяхме изградили чудесна работна среда в Миньор Перник. Освен всичко останало с него сме и много добри приятели извън терена.

В Перник намерих много добра среда за работа и искам да благодаря на цялото ръководство на Миньор Перник, на Христо, на кмета на града, на изпълнителния директор Велизар Димитров и на всички от щаба, както и на играчите. През тази година и половина в Перник намерих много приятели. Феновете също бяха чудесни. Не беше лесно да взема решението. В крайна сметка бях убеден от кмета на Пазарджик Тодор Попов, който ми каза, че има допълнително управленско тяло, което ще се грижи проектът да се развива и занапред. Имам достатъчно поле за изява.

Завършвате един цикъл от кариерата си в Миньор. С какви спомените ще останете?

С отлични спомени оставам. Пак казвам, имам намерение да се връщам в Перник, да гледам мачове на тима и да се интересувам живо от това как се развива отборът. Оставям много приятели там и се надявам с общи усилия Миньор да постигне голямата си цел.

Какви са Ви първоначалните впечатления от работата на Фулвио Пея и какво успяхте вече да изговорите като стратегия?

Трябва да започна от материалната база, която е отлична във всеки аспект. Терени, база, възстановителен център, всичко. Впечатлен съм от организацията на клуба. Има какво да се подобрява, но това е нормално, основата е налице и това е ключово.

Както знаете, тимът няма да домакинства в първите мачове на своя стадион, ще сме на „Васил Левски“. Тече процедура по слагане на осветлението на „Георги Бенковски“. Увериха ни от ръководството обаче, че това ще се случи също. С течение на времето ни казаха, че и условията ще стават все по-добри за тренировка.

По отношение на работата с Фулвио, мога да кажа един любопитен факт. Той се ожени преди няколко дена, празненството е било планирано от преди много време. Въпреки това още на следващия ден той беше на базата и подновихме работа. Мога да кажа, че е много отворен човек и си личи, че е с много опит във футбола. Все още се опознаваме, но той е комуникативен и дава много свобода на своите помощници, за да се изявяват. Вслушва се и в тяхното мнение.

Хебър влиза в елита с високи амбиции. Какво ще е в основата на успешната кампания и оцеляването?

Формулата е свързана с много работа. Ние ще сме най-назад с подготовка и окомплектоване на състава спрямо всички други тимове. Това ще трябва да се компенсира със себераздаване и работа. Тръгваме с един лек хендикап, но вярвам, че ще се справим.

Както казахте, на този етап Хебър ще домакинства на „Васил Левски“. Колко голям минус е това за клуба, тъй като знаем колко важни са домакинствата?

Дали е минус, или плюс – нямаме избор. Не може да се чудим как ще се отрази, просто трябва да приемем този факт. Отборът трябва да играе някъде. Ръководството ни осигури най-добрия възможен вариант. Националният стадион представя най-добрите условия за изява и това трябва да е стимул за играчите. Съдбата ни намигна леко, тъй като първите ни домакинства са срещу софийски тимове.

Ще изграждате отбор с доста нови играчи. Има ли притеснения у Вас как ще се сработят състезателите, с оглед на малкото време?

Има, определено. То е свързано с факта, че тимът не е окомплектован. Ръководството ни каза, че новите ще идват на групи. За Банско пътува основният тим от миналия сезон, както и 1-2-ма нови състезатели. Пламен Крумов също подписа с нас. Имаме и играчи на проби, като там ще чакаме още футболисти, които да запълнят групата ни.

Тази година ще има 16 тима в елита. Позитивно ли е вдигането на бройката, според Вас?

Аз се надявам, че ще е позитивно. Надявам се също да отпадне глупавата система с плейофи. Надявам се и всички тимове да са стабилни финансово, за да не се стига до неприятни случки, както във Втора лига. Там почти няма сезон, в който лигата да завършва с толкова тимове, с колкото е започнала.

Все повече клубове започват да налагат свои втори отбори в долните дивизии. Смятате ли, че тази стъпка действително улеснява прехода към мъжкия футбол?

Смятам, че по-скоро ходът е позитивен. Има още какво да се избистря, най-вече по отношение на регламента и начинa, по който тези тимове влизат в долните нива, но това със сигурност вдига нивото на играчите и им дава шанс да се докоснат до мъжкия футбол по-бързо.

В последните седмици отново говорим за краха на националния отбор в изминалите мачове. Изпаднал ли е родният футбол в лека безтегловност?

Тези резултати са напълно логично с оглед на работата в родния футбол и най-вече в школите. Няма нищо изненадващо за мен. Трябва да се замислим над работата в школите. Всички са виновни за това състояние. Трябва да се вземат решения, които да начертаят бъдеще за играта в България за близките, да кажем, 10 години. Оттам насетне можем да търсим резултати чак след около 5-6 години. Няма как със сегашното ниво и с нивото на подготвеност на играчите, да се надявам на по-високи резултати.

Носили БФС отговорност за този крах?

БФС носи своята отговорност и хората там не трябва да бягат от нея, разбира се. Вината обаче е споделена. Клубовете, треньорите и самите играчи също носят вината за всичко това. Навсякъде трябва да има промяна, за да се надяваме на по-добри резултати. Всеки един трябва да става по-добър.

Отново сте в ролята на асистент в efbet Лига. Следващата стъпка пред Вас старши треньорската позиция ли е?

Да, това е логична стъпка напред. Имам и лиценз Про, така че всичко е много естествено. Темата обаче не е на дневен ред, тъй като сега съм в щаба на Хебър и целта е да дам каквото мога на тима. Ще искам да дам на треньора най-добрите съвети, тъй като аз имам добър опит в българските дивизии, докато за него всичко е ново и той не познава противниците все още в такава степен. От тази гледна точка мисля, че познавам футбола у нас и вярвам, че ще съм полезен.

И за финал, господин Манчев – какво си пожелавате в личен и професионален план до края на годината?

Общо взето личният и професионалният план се сливат. Най-вече се надявам да окомплектоваме тима ни по най-бързия начин, за да можем да работим с играчите на терен. След това искаме да подобряваме нивото. Пазарджик не е имал отбор от много време в елита, така че феновете с нетърпение чакат двубоите от efbet Лига. Не трябва да ги разочароваме и на първо време трябва да привлечем правилните състезатели.

След това се надявам да имаме времето, за да направим боеспособен отбор. Искаме не само да се борим за оцеляване, но и след това да се борим за максимално високо класиране.

Последни

България ще дава МИГ-овете си в Украйна, затова молим Гърция да ни пази небето

Има ли нещо вярно, че България ще дава старите...

ВСС даде един последен уикенд на Гешев, той се обръща към нацията по БНТ

Завърши минути преди полунощ седянката на ВСС, прераснала във...

Бивш топ съдия: Молете се да не попаднете в съдебната система, здравеопазването ще ви се стори песен!

Държавата се разпада на съставните си части, лошото е,...

Само ден след като стана министър Кирил Вътев си пробута саламите в Парламента

Кренвиршите "Тандем" може да са скъпи, но не ги...

Не пропускай

България ще дава МИГ-овете си в Украйна, затова молим Гърция да ни пази небето

Има ли нещо вярно, че България ще дава старите...

ВСС даде един последен уикенд на Гешев, той се обръща към нацията по БНТ

Завърши минути преди полунощ седянката на ВСС, прераснала във...

Бивш топ съдия: Молете се да не попаднете в съдебната система, здравеопазването ще ви се стори песен!

Държавата се разпада на съставните си части, лошото е,...

Само ден след като стана министър Кирил Вътев си пробута саламите в Парламента

Кренвиршите "Тандем" може да са скъпи, но не ги...

Руската Златка показа новото си гадже. Има опасност да е бременна!?

Днес руската посланичка Елеонора Митрофанова си направи фотосесия с...

Подиграха се зловещо на Дългия, а той им го върна тъпкано отзад с Дебелия

Слави и Протестърите си размениха крошета на тема кой...

Ако ни вкарат във война, ще воюват нашите деца, не техните! Ето защо:

Напомням.Петков има само дъщери, на Тагарев децата са в...

Златко Баретата, адвокати, жената, любовницата, попът и стотици опечалени изпратиха Брат Галев

Погребаха Ангел Христов, известен като Геле от Братя Галеви,...

Как Прокопиев задъвка дъвката “Пеевски” за едни 45+20 милиарда лева

Вчера стана първото, най-скандалното и най-ключовото назначение на Продължаваме...

Прочетете още

България ще дава МИГ-овете си в Украйна, затова молим Гърция да ни пази небето

Има ли нещо вярно, че България ще дава старите си, но все още летящи МИГ-ове като военна помощ за Украйна? Все още новият военен...

ВСС даде един последен уикенд на Гешев, той се обръща към нацията по БНТ

Завърши минути преди полунощ седянката на ВСС, прераснала във вечеринка. Съдбата на Главния прокурор ще се реши другата седмица. ВСС реши да е още...

Бивш топ съдия: Молете се да не попаднете в съдебната система, здравеопазването ще ви се стори песен!

Държавата се разпада на съставните си части, лошото е, че и те не стават за нищо. Ужасът да попаднеш в болница или съд, поради...
Verified by MonsterInsights