Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоПолитикаВласт на всяка цена: Москов върти опашка пред Борисов! Коалиционните партньори: Няма...

Власт на всяка цена: Москов върти опашка пред Борисов! Коалиционните партньори: Няма място в Кабинета!

Решението на Петър Москов да остане в правителството след оставката на протестъра-министър Христо Иванов, предизвиква буря от недоволство в политическите среди, съобщи ПИК.

Бесни са не само заклетите Костовисти от ДСБ, но и видни активисти на ГЕРБ и дори от БСП.

„Редно е Москов незабавно да напусне кабинета, а не да продължава да стои във властта на всяка цена. Няма нищо по-долно от това да предадеш партията, която те е вкарала в политиката“, заяви пред ПИК високопоставен представнител на ДСБ. Мнението му се споделя и от активисти на ГЕРБ, които смятат, че Москов няма работа в кабинета, особено след провала на здравната реформа.

Множество болници продължават да трупат дългове, избухна скандал с вноса на турски ваксини, а на всичкото отгоре има съмнения за злоупотреби с клиничните пътеки. Вместо да се решават, проблемите в здравеопазването се задълбочават, което трупа негативи за правителството.

Самият Москов мълчи гузно за намеренията си.

Той тотално се е снишил в очакване на бурята да отмине, но евтините му номера този път няма да минат. Очаква се на днешната сбирка на ДСБ край морето да бъде взето решение за изтеглянето на Москов от правителството.

За сметка на това здравният министър, който не веднъж публично е бил подкрепян от Борисов, сега се е заел да брани мястото си. На среща между двамата, Москов се е клел във вярност на премиера и му се е молил да остане. Прочулият се като д-р Менгеле, се разграничава ясно от своите партньори в Блока, а това не е изключено да има и скити ходове, които бъдещето ще покаже.

По мнение на народа реална и ефективна реформа в здравеопазването няма. Не веднъж обвиненията за грабеж и лобизъм в здравната система са се оказвали истина, а Москов упорито върви напред без да се съобразява с каквото и да е. Това обаче ще доведе до редица проблеми за хората, а грабежът на болните българи ще продължи.

„Харчим четири пъти повече пари за здравеопазване отпреди 15 години, а положението става все по-трагично. Това е резултат от лошо управление!

Каквото е в момента – с повече пари да сътворяваш по-големи глупости. Сред най-продуктивните творци на глупости в момента е сегашният здравен министър.“Това заявява бившият министър на здравеопазваено, ресорен зам.-министър в три правителства и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, както и създател на НЗОК д-р Илико Семерджиев пред в. „Ретро“.

Заради дълговете от над половин милиард лева и липсата на финансови и структурни мерки за „санирането“ на здравната ни система през 2016 г. той очаква „догодина трагичните феномени, които сега наблюдаваме в здравеопазването, да се умножат и задълбочат.

Дълговете към НЗОК, натрупани предимно от държавните болници, още в средата на тази година са надхвърлили 400 млн. лв., но Москов не е взел мерки да оздрави собствените си лечебни заведения, констатира Семерджиев. И прави сравнение със състоянието преди 15 г. бюджетните пари за здравеопазване са били 1 млрд. лв., а сега са близо 4 млрд. лв.

„Тогава смъртността в България беше 14 на 1000 души, а сега е 15 на 1000… Т.е. с четири пъти повече харчим, а положението става все по-трагично“, изчислява ексминистърът.

И добавя , че терминът „реформа“ е придобил негативен смисъл при управлението на Петър Москов.

„Вижте каква е ситуацията в момента – страшна криза в държавните болници, лоши резултати от чисто здравна гледна точка. Това ли е реформа? Не, това е регрес и деформация. А че някои вярват колко много върши министър Москов, се дължи единствено на неговото приказване. Само че думите му не се покрива с дела, а често става обратното“, оценява Семерджиев.

Той дава пример с това, че въпреки обещанията на Москов, едва 20% от средствата ще отиват в доболничната дейност, както и с това, че обединението на 9-те университетски болници от бившата Медицинска академия е довело не до съкращаването на 400 души от излишно раздутата администрация, а до увеличаването им и до никакво спестяване на пари, което трябваше да бъде 6 млн. лв.

Семерджиев допълва, че съкращаването на болничните легла предимно в хирургичните отделения ще лиши хората от провинцията от възможност да се лекуват в столицата.

„Разбира се, че прилича на геноцид!“, отсича Семеджиев.

Той допълва, че стотици хора ще останат без лекарства, които досега са били заплащани от НЗОК и нарича това „черна точка“ за Москов и калпави управленски решения, които неминуемо ще доведат до нови тежки проблеми.

Колкото до идеята да постъпваме в болници и да купуваме лекарства срещу пръстови отпечатъци, взета от Турция, Семерджиев я определя като „полицейщина и сталинизъм“. А единственото добро, което обаче се е случило без намесата на здравното министерство според него е възможността с еврофондовете да се дадат малко повече средства на спешната медицинска помощ, но това ще стане през други ведомства.

„Няма първа, втора, трета грешка. До този момент Москов няма нито един правилен ход“, обобщава ексминистърът и допълва, че докато Москов оглавява министерството, не вижда светлина в тунела на здравеопазването.

Последни

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога,...

Лена Бориславова издаде четата! Първо бутат Гешев, после Радев

Лена Бориславова издаде плановете на новата власт ПП -...

Не пропускай

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога,...

Лена Бориславова издаде четата! Първо бутат Гешев, после Радев

Лена Бориславова издаде плановете на новата власт ПП -...

ЕС вкара Истанбулската конвенция през задния вход у нас

Страните членки на ЕС чрез Съвета одобриха днес присъединяването...

Кабинетът на Спасените от Гешев, утре ще бъде внесен на Радев, след него Протест ЗА

Бойко, Костов, Прокопиев сядат заедно на софрата, за да...

BNEWS се оказа прав: Гешев не е искал имунитета на Делян Добрев

Оказа се, че скечът с имунитета на Делян Добрев...

Радев обяви пред Рюте, че ще пусне “Крумовите” закони. В София стягат метеж срещу него

Радев издаде пред нидерландския премиер Марк Рюте, че няма...

⚡️ДНК тест за бащинство решава Барселонагейт, Мис Бикини – основен свидетел

Прокуратурата не може да задължи Бойко Борисов да даде...

Борисов може да води Прайда тази година и съвсем ще се изпере!

Народът в кратки форми коментира безумието на политиците и...

Прочетете още

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното обществено мнение, извън партийните талибани, което не може да открие много рационални аргументи. Ето три...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета на ПП, ДБ и ГЕРП се казва Калин Стоянов и вероятно е посочен за поста...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога, но нов главен прокурор трябва да бъде избран само от нов Съдебен съвет, иначе Радев...
Verified by MonsterInsights