Новините с коментар в реално време

Страшна пукотевица! Опит за грабеж на инкасо завърши с ранени!

Опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил е направен...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Страшна пукотевица! Опит за грабеж на инкасо завърши с ранени!

Опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил е направен...

Васко Маслото шокира столичани със зловеща „Коледна“ украса с вещици и еднорози

Коледната украса на мулти-култи кмета Васил Терзиев шокира софиянци...

ИЗВЪНРЕДНО! ФБР извади на показ разговорите и смс-ите на Алексей Петров с Бойко Борисов и Кирил Петков

Американските служби са отворили телефона на Трактора, който бил...
НачалоБългарияВсичко за коронавируса, профилактиката и лечението му през погледа на един общопрактикуващ...

Всичко за коронавируса, профилактиката и лечението му през погледа на един общопрактикуващ лекар

Интересна информация за коронавируса, дава общопрактикуващият лекар д-р Димитър Ковачев. Използвайки своя дългогодишен опит от двете предишни епидемии /SARS и MERS/ и прочетеното в световни научни издания за настоящата, той дава предложения за профилактиката и лечението на COVID-19.

Ето какво пише д-р Ковачев в профила си във Фейсбук:

Като общопрактикуващ лекар с дългогодишен клиничен опит съм се сблъсквал с различни вирусни и бактериални инфекции, но поради спецификата на SARS-COVID-19 имам нулева практика с последния. Не можех да стоя безучастен, докато моите колеги се борят на първа линия с пандемията, което ме накара да се запозная с различните изследвания, свързани с Ковид-19, и да ги обобщя.

Пандемията поставя клинично научните ресурси при равен старт в опознаването на непознатата болест. Източните лекари и специалисти толкова бързо бяха „удавени“ в събития с бързо развитие, че бяха принудени в началото да се опират само на опита си от двете предишни епидемии /SARS и MERS/, които се оказаха различни от новата, и първичен медицински опит в условия на „война“, като трябваше да ползват официално разрешени изследвания и лекарствени средства без подбор.

При разширяването на заразата върху останалата част на света лекарите от Европа и Америка в началото имаха единствено този първичен опит за лечение, известен вече на всички. Източните лекари имат и голяма заслуга за изясняването на структурата на вируса.

Сблъсъкът на западната медицина с вируса открои нови изненадващи факти, все още научно необобщени, създаващи потенциален „Клондайк“ за открития. Като личен лекар, на когото предстои тепърва да работи пряко с болни, ми бяха предоставени няколко месеца за „сухи тренировки“ на мисълта. Ще си позволя да споделя някои факти и изводи, които се различават от общоизвестните за вируса.

Заболяването представлява дихателна инвенция от вирусен тип, протичаща по очакваните признаци в повечето случаи. Там всичко е познато като при грипна зараза.

Ковид-19 се развива и в друга форма, протичаща със задух и тежки усложнения. Именно за това развитие на заболяването разсъждавам в последните седмици.

При тази форма, трябва да изключим предварителните заболявания, създаващи тежко протичане и смъртност /онкологични, кардиологични, диабет, ХОББ/. Трябва да изключим и бактериалните усложнения, познати от други вирусни видове, лекувани с антибиотици и симптоматични средства, за които имунитетът и медиците знаят кой е врагът. Случаите, изчистени от тези познати „подложки“, които опасно се усложняват със задух и органни усложнения по изненадващ начин, понякога се развиват и във възрастови групи с очакван стабилен имунитет.

Разликата, която се откроява, е значителната липса на кислород при свободни от гной и тумори дихателни пътища, липса на сериозен бронхоспазъм и липса на ефект от бронходезобструктивните средства.

Очевидно е, че в алвеолите достига въздух, но оттам кислородът не може да продължи към необходимите органи. Съществуват две възможности това да не се случва:

1. Ако кръвта не протича през алвеолите правилно /микроемболия, съсирване на кръвта в микросъдовете на алвеолите/;

2. Ако хемоглобинът, пренасящ кислород, е разрушен /хемът е разрушен и отделя желязо/.

Учените бързо забелязаха признаци за наличие и на двата процеса при развитието на болестта, за което може да се направят следните връзки:

През 2004 година, работейки по програма за клетъчна смърт, Бринкман открива така наречените NETS /неутрофилни екстрацелуларни капани/. Тези капани са пълни с гранули, съдържащи ензими като миелопероксидаза /МПО/, неутрофилна еластаза /НЕ/ и други.

Новият вирус очевидно предизвиква образуването на такива капани от неутрофили /белите кръвни клетки, които изненадващо са увеличени при Ковид-19, а при досега познатите вирусни инфекции обикновено са неувеличени/, от гранулите се освобождават ензимите МПО и НЕ, като единият от тях уврежда хемоглобина и е отговорен за увеличаването на коагулацията и за запушването на микросъдовете, а другият повече за фиброзните изменения, настъпващи по-късно.

Ако приемем настоящата хипотеза, всеки пациент следва да се разглежда като такъв, който всеки момент ще получи белодробна емболия /макар и на микросъдовете/.

Емболията е заболяване, показващо смъртност, оздравяемост и възрастови прицелни групи много сходни с Ковид-19, като рядко засяга и уврежда децата. Лечението на това усложнение е добре познато и вече се прилага повсеместно. Аз смятам, че следва да се акцентира върху превенцията.

Същият увреждащ механизъм превръща заразените хора в пациенти с потенциално увреден хемоглобин /рентгенови снимки с наличие на хемосидероза, увеличен феритин, първоначално увеличен компенсаторно, а после нисък хемоглобин/. Тъй като МПО е ензимът, отговорен за деструкцията на хемоглобина и неговия хем, вследствие на което се освобождава желязо, натрупващо се в белия дроб и други органи, вниманието следва да се насочи към него и инхибирането му.

Такива лекарства са:

Ретровир – антихив медикамент, регистриран в България;

Изониазид – противотуберкулозно средство;

Статините – понижават липидите;

Антиоксидантите – витамин С, амброксол и други;

Хлорогенната киселина – естер на хининовата и кафеената киселина /в кафето и в семената на двусемеделните растения/, за което може би трябва да се търси връзка с хинина;

Кверцетин – вещество, на което всички трябва да обърнат внимание като най- безвредно, ефективно и евтино, проверено с клинични изпитания като инхибитор на МПО. То се съдържа в много храни и се продава свободно, включително и в България;

Лекарствата, потискащи неутрофилната еластаза, за съжаление, са малко:

Еласпол, което не е налично в България;

Азитромицин, вече широко известно;

Фенофибрат, има български продукт;

Рекомбинантен алфа1 антитрипсин, сложен за изпълнение.

От всичко гореизложено за мен се породиха следните въпроси, на които лекарите трябва да намерим отговори:

1. Дали да не се обърне внимание на антимиелопероксидазния тест /antiMPO, 28 лв./, който да се включи в изследванията на болните и на кой етап да се направи?

2. Колко рано да се изведат към диагностичната схема на заразените Д-димер, феритин, тропонин, калцитонин, CRP и въпросната MPO и при какви стойности да се започва незабавно антикоагулантно лечение и кверцетин?

3. Дали не трябва да бъде обсъждано за профилактика на някои начални случаи антистенокардинът /дипиридамол/ – евтино българско лекарство /противопоказано само на пациенти с предварително известни проблеми в коагулацията и приемащи антикоагуланти или със склонност към кървене/, съобщено още от китайските специалисти като успешно средство в емпирични случаи в хаоса на началния взрив, с потвърдена ин витро ефективност срещу Ковид-19? Същото може да се прилага, разбира се след консултация с лекар, поради антивирусния си ефект, антикоагулантната си ефективност и повишаването на естествения интерферон/ https://www.researchgate.net/…/339597445_Therapeutic_effect… /.

4. Преди да е започнало масовото боледуване дали да не се изясни ролята на периферните лекари в диференцирането на леки от потенциално рискови пациенти и с кои маркери да се извърши? Ще продължим ли да чакаме някой да се задуши, за да го пратим в болница?

5. Ако приемем условно тежките случаи като микроемболия, дали генетическата предиспозиция 4G/4G и 4G/5G има връзка с тежестта на заболяването? Изследването се прави с PAI1 във всяка лаборатория, но връзката с това дали тези, които са в болница, са от тази група, могат да направят лекарите, борещи се за живот в болнична изолация, а те може би нямат време да търсят специфични гени на болните си /без изследване това биха били жени, профилактирани през бременността за преекламсия/. Рецесивният вариант в България за такава генетическа предиспозиция е около десет процента.

spot_img

Последни

Страшна пукотевица! Опит за грабеж на инкасо завърши с ранени!

Опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил е направен...

Сглобката заприлича на циганска сватба

Управляващата тристранка все повече заприличва на пияна циганска сватба,...

За Дядо Мраз от ДС е ПеПераст!

В София на Васко Ушето Дядо ви Мраз е...

Не пропускай

Страшна пукотевица! Опит за грабеж на инкасо завърши с ранени!

Опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил е направен...

Сглобката заприлича на циганска сватба

Управляващата тристранка все повече заприличва на пияна циганска сватба,...

За Дядо Мраз от ДС е ПеПераст!

В София на Васко Ушето Дядо ви Мраз е...

Васко Маслото шокира столичани със зловеща „Коледна“ украса с вещици и еднорози

Коледната украса на мулти-култи кмета Васил Терзиев шокира софиянци...

ИЗВЪНРЕДНО! ФБР извади на показ разговорите и смс-ите на Алексей Петров с Бойко Борисов и Кирил Петков

Американските служби са отворили телефона на Трактора, който бил...

Забраниха на бившия украински президент Порошенко да напусне страната

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко заяви, че му...

Путин изгони оператора Фрапорт от летището в Санкт Петербург

Руският президент Владимир Путин обяви създаването на нова управленска...

Израел е знаел за плана на атаката на Хамас цяла година по-рано

“Ню Йорк таймс" пише, че Израел е знаел за...

Шефовете на Здравната каса подадоха мигновено поисканите им оставки в Парламента. Пеевски обяви темата за приключена!

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов и...

Прочетете още

Страшна пукотевица! Опит за грабеж на инкасо завърши с ранени!

Опит за въоръжен грабеж на инкасо автомобил е направен тази сутрин в Благоевград. Гладът прави гангстерите все по-дръзки и нагли. Гладът, както знаем, е...

Сглобката заприлича на циганска сватба

Управляващата тристранка все повече заприличва на пияна циганска сватба, където сватбарите чупят с бутилки главите си, но няма сила, която да разтрогне венчилото, докато...

Слави: Само Делян и Киро липсват за пъпния кеф на груповия секс между Бойко, Асен и Христо

В груповите сцени между ГЕРБ, ДПС и ПП ДБ в Парламента Слави Трифонов привидя ганг банг парти от ТВ ХХL. Направо хард гей порно. Да,...
Verified by MonsterInsights