Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияВзеха яхтите на Прокопиев и Миню Стайков, ролсройса Ветко и моторница на...

Взеха яхтите на Прокопиев и Миню Стайков, ролсройса Ветко и моторница на Баневи

Последвай Bnews.bg в

Три милионерски фамилии, подсъдими за участие в престъпни групи за данъчни престъпления и пране на пари, се разделиха с луксозните си коли и яхти по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Миню Стайков и синът му Стайко, Маринела и Ветко Арабаджиеви и Евгения и Николай Баневи останаха без придобивките си за милиони, след като антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, откри несъответствие между имуществото им и декларираните доходи.

Най-тежък удар понася Миню Стайков, който от септември 2018 г. е в ареста за разпространение на незакони цигари. Бизнесменът остава без яхтата си, кръстена “Брайт стар” и оценена за 4,5 млн. лв.

Стайков е разследван от специализираната прокуратура по две дела. Едното е за незаконно производство на цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Второто е за злоупотреба с пари по две европрограми – за развитие на селските райони и за подпомагане на лозаровинарския сектор. За злоупотребата с парите на ЕС той вече е подсъдим в специализирания съд. Бяха разпитани и няколко свидетели. Луксозната яхта, с която трябва да се сбогува бизнесменът, е модел “Принцес”. Тя е с дължина на корпуса 26,82 м, широка е 6,30 м. Другите ѝ характеристики са: газене – 1,70 м и, водоизместване – 67  000 кг.

Плавателният съд се води собственост на “Топаз мел” ООД и е модел от 2016 г.

Милионерът остава и без лимузината си “Мерцедес С 500 4 Матик”. По документи тя отново е на “Топаз мел” ООД. В момента колата се оценява за 92  000 лв.

Стайков трябва да се лиши и от още един скъп автомобил – “Бентли Азуре”, който също е запориран. Документално и той принадлежи на “Топаз мел”. Пазарната стойност на колата към момента е 230  000 лв. Цялото запорирано от КПКОНПИ имущество на Миню Стайков е за 134 млн. лева.

От луксозния си автопарк е лишен и синът му Стайко Стайков

Младият мъж, обвиняем заедно с баща си като част от групата за разпространение на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари, е с 5 запорирани коли и едно ремарке. По закон той не може да ги продава, прехвърля или да извършва каквито и да е действия с тях.

Стайков-син, който въпреки че е под домашен арест, не пропуска нито едно съдебно заседание по делото срещу баща си, остава без коли за повече от 200 хил. лева.

Под запор е луксозното му беемве, модел“750Д Хдрайв”

Колата се води собственост на “Рент лукс мобил” ЕООД. Дружеството е представлявано от Стайков-син. В момента тя е оценена за 95  хил. лв. и подлежи на отнемане в полза на държавата.

Друг запориран автомобил на младия бизнесмен е “Мерцедес Е 500 4 Матик”, отново собственост на “Рент лукс мобил” ЕООД. Пазарната му стойност е 35  000 лв.

Третият запориран автомобил на Стайко Стайков отново е мерцедес и също по документи е на “Рент лукс мобил” – оценен е за 19  500 лв.

Запопиран е автомобил “Мерцедес МЛ 500 4 Матик”, собственост пак на същата фирма. В момента той струва 50 000 лева. Възбрана има и върху още един мерцедес, който струва 17 500 лева.

Стайков-син трябва да се лиши и от ремарке – “Влемикс ВБТ 35-3”, на стойност 7000 лева.

Хотелиерската фамилия Ветко и Маринела Арабаджиеви пък остават без ролс-ройса си. Той е модел “Фантом” и е запориран с решение на Софийския градски съд по искане на КПКОНПИ.

Автомобилът се води собственост на “Хеликс България” ЕООД.

Съпрузите, които са в ареста от май 2019 г., са подсъдими също за данъчни престъпления и пране на пари.

Ролс-ройсът им е с регистрационен номер С 000001. Колата е с мощност на двигателя 480 конски сили и маса 3050 кг.

Тя вече е на паркинг на антикорупционната комисия, където се съхраняват автомобили и на други обвиняеми и подсъдими. Пазарната стойност на лимузината в момента е 221 250 лв. На 9 март държавен съдебен изпълнител е извършил опис на автомобила и КПКОНПИ е прибрала ролс-ройса за пазене.

Това станало, след като той бил репатриран до подземния паркинг, оборудван за съхраняване на такива коли от КПКОНПИ. Били са му поставени и запорни стикери.

Хотелиерската фамилия остава и без “Ленд Ровър”

Джипът пък се води собственост на “Ауто тур 777”. Цената му е 180 хил. лв.

Запорираното имущество на Арабаджиева и 9 компании възлиза на 310 млн. лева.

Без яхта вече са и Николай и Евгения Баневи. Те също са обвинени за данъчни престъпления. Задържани бяха през ноември 2018 г. във Франция. Делото срещу съпрузите и майката на Николай Банев – Мария, вече върви в специализирания съд. Разпитани бяха и няколко свидетели, преди делото да се отложи заради извънредното положение.

Баневи се лишават от моторната си яхта Four Winns – Vista 258. Тя е дълга 7,92 метра, модел 258 V-D06. Плавателното средство е регистрирано под името “Теа” и е с регистрационен номер ВН7129. В момента е оценено за 97  500 лв.

Собственик на моторната яхта е “Русалка Тур” ООД.

Баневи имат запорирано имущество на обща стойност 141 млн. лева с решение на апелативния съд в Бургас.

Всички запори на автомобили вече са вписани от Агенцията по вписванията.

По закон КПКОНПИ започва проверка дали имуществото съответства на реално декларираното, след като бъде уведомена от прокуратурата за образувано дело и повдигане на обвинения. При откриване на несъответствие се налага запор за обезпечаване на бъдещ иск за конфискация в съда. Делото за конфискация се развива независимо от наказателното производство.

Съд запорира семейната лодка на Прокопиев

Издателят Иво Прокопиев, който е подсъдим за продажбата на 33% държавен дял от ЕВН, също остава без плавателен съд. Семейната лодка бе запорирана с решение на Софийския градски съд. Делото е било образувано на 14 феврури по искане на КПКОНПИ.

Освен това под запор са поставени акции и банкови сметки. Той е обжалвал решението. Предстои да се произнесе и Софийският апелативен съд.

Това не е първият запор на Прокопиев. Той вече има поставено под възбрана имущество за близо 200 млн. лева, след като комисията установи несъответствие. Най-скъпият от имотите е къща край Созопол с два басейна.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Не пропускай

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Патриарх Даниил сътвори Чудо! Помоли се за дъжд и на мига небето се отвори над Беклемето, за да загаси страшния пожар!

Точно, когато Беклемето пламтеше отвсякъде и пожарът вилнееше безнадеждно...

Борисов каза как е излъгал Пеевски: Казах му, че коалиция няма да правим още преди изборите

Лъжата е била тънка, защото е била съпроводена със...

Прочетете още

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите. Свързаната с Иран групировка,...

Извънредно! Ахмед Доган проговори гръмовно: Това (Пеевски, бел. ред.) е едно препятствие, което тряба да преодолеем! (Видео)

Стотици младежи от ДПС посрещнаха почетния си председател на крака в базата на Росенец с викове “ДПС”. Младежите му дадоха подкрепа и поискаха “ДПС...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в парламента е объркала сметките и е довела до процесите на разцепление в ДПС. Те формално...
Verified by MonsterInsights