Новините с коментар в реално време

Продължаваме Промяната си признаха, че прибират милиони в торби с кеш от олигарси!

Пореден жесток автогол си вкараха от Продължаваме Промяната, след...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Продължаваме Промяната си признаха, че прибират милиони в торби с кеш от олигарси!

Пореден жесток автогол си вкараха от Продължаваме Промяната, след...

Жестокият убиец от Околовръстното Митко Панамерата напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот

Убилият французин на околовръстното в София с 200 километра...

Джанет Йелън ще призове Европа и САЩ заедно да “усвоят” замразените руски активи

САЩ отново ще поставят Русия и Иран заедно в...
НачалоРазследванияЗапочва прокурорска ревизия на Боби Сарафов, докато той “плаче” за истинска от...

Започва прокурорска ревизия на Боби Сарафов, докато той “плаче” за истинска от НАП!

Прокуратурата проверява Борислав Боби Сарафов става ясно от негово писмо, разпространено чрез БТА. Същевременно медии публикуват множество разследвания за негови имотни придобивки от Испания до Дубай, но няма кой да ги провери. За КПКОНПИ отдавна сме забравили, но НАП защо спи. Държавата е във фалит, данъчните изстискват и последните капки кръв от малкия бизнес, а няма КОЙ да се зарови в имотната империя, натрупана за последните 10 – 15 години, на един държавен сановник, какъвто е Сарафов. Продледете сагата с ревизията и имотите в BNEWS:

Писмото на Боби Сарафов и неговите въпроси към Иван Гешев:

„На 22.05.2023г. получих на електронната си поща заповед № РД-04-153/19.05.2023г., подписана от Вас за главен прокурор – съгласно заповед № РД-05-1850/18.05.2023г. С посочената заповед разпореждате извършването на ревизия на дейността на директора на НСлС по административното и организационно ръководство на дейността на НСлС и методическото ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури за периода от 01.01.2022г. до момента на извършването на ревизията.

Моментът за възлагане на посочената ревизия съвпада с публичните атаки на главният прокурор г-н Иван Гешев срещу мен. Това, както и липсата на нормална служебна комуникация с Вас, ме провокира открито да задам следните въпроси:

1.Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев?

2.Какво Ви провокира да назначите ревизията именно в този момент, имайки предвид, че съм административен ръководител на НСлС вече шеста година и административната ми дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата?

3.Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ – в този смисъл има ли сигнали от магистрати и служители от НСлС срещу работата ми като директор на службата?

Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси.

Държа да уточня, че нямам никакви притеснения за дейността си като административен ръководител на НСлС, респ. от очакваните констатации на ревизиращия екип. Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка.

Считам, че действията Ви в този случай, както и начинът и моментът, в който са предприети, ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му.

Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкова на мен, колкото на всички колеги прокурори и следователи, както и на цялото българско общество”, гласи писмото, разпространено от Българската телеграфна агенция.

Новината за назначената ревизия на дейността на Сарафов като шеф на Националното следствие дойде миналата седмица. Заповедта е с дата 19-ти май (петък) и обхваща пълна ревизия на административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 година до момента на извършването й. Сарафов беше преизбран за втори мандат за началник на следствието през октомври 2022 година. Преди това той заемаше тази позиция от 2017 година.

Разследване на Афера за испански инвеститори, завлекли българска банка с 15 милиона и имотната империя на Сарафов – 6 жилища, 5 в столицата и 1 на брега на морето в ….Испания. НАП продължава да спи за истинска ревизия!

За пети пореден път надеждите на кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество с ограничена отговорност „Консорциум Астулидис“ (собственост на няколко регистрирани в Испания фирми) бяха попарени. Назначеният от съда синдик Людмила Лозанова отново се опита да продаде ипотекирания в полза на „Уникредит Булбанк“ АД атрактивен имот в столичния район „Възраждане“. За терена от 5480 кв. м, оценен на 7 525 600 лв., обаче купувач отново не се появи. Въпреки че цената от малко над 700 евро за квадрат в центъра на столицата далеч не може да бъде определена като висока.

Преди 7.5 години парцелът е бил ипотекиран в полза на банката срещу 12 271 641.84 лв. – сумата фигурира като главница по подписания на 18 ноември 2008-а договор. Вписан е в Търговския регистър като част от списъка на кредиторите на дружеството. Заедно с лихвите вземането на финансовата институция вече е 14 756 629.13 лева

От същия този списък става ясно, че Националната агенция за приходите пък се надява да прибере 119 459.89 лева. Още близо 330 хил. лв. пък са записани като вземания срещу имената на физически лица и фирми. От определение на Софийския окръжен съд от 10 януари 2014-а става ясно, че испанските „инвеститори“ дължат на Столичната община 1 239 471 лева. А в списъка на кредиторите пък се вижда още едно испанско дружество – „Ел Калейдо Деривадос“ С.А., на него съдът е зачел претенции за 202 227.47 евро.

Както и да смятаме, дълговете на „Консорциум Астулидис“ надхвърлят 17 млн. лева. А срещу тях стои единственият им актив – имотът, който за пореден път беше обявен за продажба. С думи прости, до този момент шансовете на кредиторите да си върнат реалните вземания е намалял с повече от 50 процента.

Името на тази фирма беше забъркано в грандиозен скандал още при покупката на този имот, който на практика се намира в непосредствена близост до парк „Възраждане“. Още през 2006-а консорциумът спечели търг на Столичната община за продажбата на два незавършени общински блока в кв. „Зона Б-5“ и малко по-късно получи като бонус огромния терен в центъра на София срещу смешната сума от 1.9 млн. евро. Цената на сделката по това време беше обявена за 17млн. лв. – сума, която очевидно е била осигурена от банки, от фирми и институции у нас и която е равна на задълженията на дружеството към днешна дата. И това не е всичко.

Играчите“ от името на испанците у нас далеч не са случайни хора. Още през 2010-а стана ясно, че майката на депутата Светлин Танчев, който смени няколко партии (мина през ГЕРБ, прелетя при Бареков, който го направи депутат чрез „България без цензура“, озова се в групата на „Български демократичен център“, напусна и нея и създаде новото политическо движение „Бъдеще развитие за България“) Лиляна Танчева е човекът, който е управлявал „Консорциум Астулидис“ по време на сделките.

Данните изнесе (тогава) бизнесменът Красимир Моллов, който също е вписан в списъка на кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество. Той съобщи, че Танчева е „спестила 13.9 млн. лв., като е купила терена (за 1.9 млн. евро). По договор тя е трябвало да ги доплати на Столичната община за допълнително застрояване върху парцела в „Зона Б-5“. Управляваният от Танчева консорциум по това време успява да удвои площта на парцела, предвидена за застрояване, до 65 хил. кв. метра. Според договора с общината от 2006-а фирмата, управлявана от Танчева, получава възможност да довърши започнатите два жилищни блока на кръстовището на булевардите „Александър Стамболийски“ и „Ген. Скобелев“. До тях консорциумът може да построи и офис сграда с трафопост и търговски обект, с подземни гаражи и магазини. Общата застроена площ на постройките и по това време е повече от впечатляваща – почти 36 хил. кв. метра. Година след продажбата на право на строеж апетитите на консорциума нарастват и плановете на дружеството се променят. Прави се нов проект за усвояване на общинския терен, на който се предвижда застроената площ вече да е 65 000 кв. м, обяви по това време Красимир Моллов. 

Причината той да се разприказва беше, че лично е пострадал от експанзията на Танчева. Неизвестни лица на два пъти направили опит да откраднат от него идеални части от сграда и терена в съседния парцел, които той притежава. За да станат факт грандиозните планове на фирмата, е било необходимо дружеството да придобие точно този парцел, сградата на Моллов да бъде разрушена и новият впечатляващ градеж да бъде вдигнат на това място. Започват тежки съдебни дела, но в крайна сметка Моллов успява да запази терена си.

Семейство Танчеви от години са свързани с политическия “елит“ у нас. Братът на Светлин – Евгени Димитров Танчев, е зет на вицепрезидента Маргарита Попова и е крупен собственик на дворни места във вилна зона “Симеоново“ и на лъскави сгради в Ихтиман. Притежава и десетки декари в село Костенец, и търговски сгради в едноименния град.

Покрай скандалите с насилствено фалираната Корпоративна търговска банка пък стана ясно, че зетят и дъщерята на Попова са вписани в списъка на кредиторите й, тъй като са имали влогове, които са били доста над гарантираните. Според адвокат Константин Симеонов става дума за 287 хил. лв. влог на дъщерята – Константина Попова, и за над 825 хил. лв. на зетя Евгени. И двата влога са направени през пролетта на 2013 година. 

По същото време в КТБ влог открива и майката на зетя Лиляна Танчева – от 800 хил. лева.

В близкия роднински кръг на семейство Танчеви влиза и заместник главният прокурор Борислав Сарафов, който е пръв братовчед на Светлин Танчев и на брат му.

В роднинските връзки и в заможността на семействата, разбира се, няма нищо лошо. Но само тогава, когато имената на хората от тези кръгове не са замесени в сенчести сделки, които пък предизвикват фалити.

Заместник главния прокурор Борислав Сарафов е горд и законен собственик на 6 жилища от направена проверка в краят на 2014 г. ,дарени от любящите му родители“.

Имотната империя „Сарафови“🛥🛥🏠🏘🏦

Пет от тях са в София, а едно е в Испания.

Става дума за 4 дарени имота, един купен със спестявания и заем, и жилище в град Рохалес, Испания. (Курортен град на крайбрежието. По данни на агенциите за недвижими имоти цените в курорта за жилище от 92 до 120 кв. м. варират от 190 000 до 290 000 евро.) 

Апартаментът, който е купила майката на Сарафов е от 121 кв.м. за 234 000 лв – около 116 000 евро. 

Не си правете никакви изводи, няма смисъл.

Освен това Борислав Сарафов има и къща в гр. Момин проход, известен с 9-те си минерални извора, заради които е обявен за балнеоложки курорт още през 1950 г. Малка спретната къщурка (120 кв.м), две липи отпред. 

Всичко е законно.

Сделките са перфектни. Данните са официални и са от сайта Инициатива за прозрачни съдебни назначения – https://judicialprofiles.bg . https://www.bili-bg.org/102/page.html. Дори строгата, но справедлива етична комисия на Висшия съдебен съвет не е имало за какво да се хване.

По този начин съвсем открито и прозрачно Борислав Сарафов кандидатства за главен прокурор, но в крайна сметка бе назначен за зам.-главен прокурор, което пак не е никак малко, между нас казано. 

Още от първия ден на назначението си той подгони яко престъпността в България. И костинбродските бюлетини – тоже. Оттук насетне каквото й гадно нещо да чуете за някакво разследване срещу него или за принадлежност към кръг „Сливница“, който кадрува в магистратурата, да знаете, че е лъжа.

Колкото и ГЕРБ да се хвалеше, че ще бори корупцията по време на мандата си. Наужким, де. 

Защото всичко е законно. Ако не е съвсем, ще се натъкми и пак ще стане. Това е положението.

Справката, за която бившият вътрешен министър Цветан Цветанов говори, не е за зам. главния прокурор Борислав Сарафов, а за неговата леля – Лиляна Тодорова. Тя е майка на депутата Светлин Танчев, който напусна ГЕРБ. ГДБОП е разработвала Лиляна Тодорова за данъчни престъпления

Справката на ГДБОП била изпратена на тогавашния главен прокурор Борис Велчев през лятото на 2012 г. Той я препратил за проверка на прокуратурата в Пловдив. Резултатът от нея не е оповестен.

„В прокуратурата се говори, че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, свързано с натиск срещу определени лица. Тази преписка обаче е потулена.“

Веднага след това ексдепутатът от ГЕРБ  Светлин Танчев, който е братовчед на Борислав Сарафов, коментира, че научава от медиите за този сюжет.

Светлин Танчев напусна парламентарната група на ГЕРБ след скандална лобистка поправка.

След като Танчев напуска групата на ГЕРБ, се заговори, че той се спасява панически заради разследването срещу майка му за данъчни престъпления и затъването на семейния им бизнес. 

Проверка във фирмения регистър показа, че на „Консорциум Астулидис“, в който участва дружеството на Танчеви за внос на бяла техника „Елидис“, е наложен запор заради неплатежоспособност. 

Оказва се, че фирмата, в която участва Лиляна Танчева, си е спестила и над 10 млн. лв. разходи след сделка със Столичната община. Това станало през 2008 г., когато управляваният от Танчева „Консорциум Астулидис“ купил за 1,9 млн. евро от общината терен от 5480 кв. м в центъра на София. Така частната фирма си спестила 13,9 милиона лева, които по договор е трябвало да доплати на Столична община за допълнително застрояване върху парцела в Зона Б-5. Тогава измаменият собственик на идеални части от правото на строеж върху терена Красимир Моллов обяви, че шефът на Районния съд в Костинброд Ивайло Родопски е сред „мозъците“ на незаконна далавера с апетитния имот на ул. „Три уши“ и бул. „Скобелев“. 

За аферата били сезирани куп институции, включително Инспектората на Висшия съдебен съвет, но резултат нямало. Вероятно защото Танчеви разчитали на покровителство от високите етажи на правосъдната система, разкриват запознати със семейните връзки на фамилията.

В крайна сметка с промяна във фирмените регистри от 5 декември 2013 г. майката на депутата Лиляна Танчева е премахната от списъка с управляващи на „Консорциум Астулидис“. Година по-рано тя е излязла и от рекламна агенция ЕСБУЛ. 

Дружеството бе наето от ГЕРБ по време на предизборната кампания през 2011 г. срещу солиден хонорар.

При управлението на ГЕРБ фирма, в която дялове имат Лиляна Тодорова и Слав Даскалов, съветник на Светлин Танчев, е спечелила проект по ФАР за рехабилитация на пътя Монтана – Лом. 

Докато дружеството печелило и изпълнявало проекта, синът Светлин Танчев работел в дирекцията в Министерство на финансите, която следи усвояването на пари от еврофондовете.

По-късно Лиляна Тодорова продала дела си във фирмата на Слав Даскалов и станала управител на дружеството. Като съдружник във фирмата не е било редно той да бъде съветник на шефа на комисията, която контролира еврофондовете.

Източник „Afera.bg

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Джо Байдън за ареста на Нетаняху от Международния наказателен съд: Възмутително!

В САЩ радостта от факта, че Международния наказателен съд...

Продължаваме Промяната си признаха, че прибират милиони в торби с кеш от олигарси!

Пореден жесток автогол си вкараха от Продължаваме Промяната, след...

Тръмп си избра за министър на правосъдието главният прокурор на Тексас

Бившият президент Доналд Тръмп каза, че главният прокурор на...

Жестокият убиец от Околовръстното Митко Панамерата напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот

Убилият французин на околовръстното в София с 200 километра...

Не пропускай

Джо Байдън за ареста на Нетаняху от Международния наказателен съд: Възмутително!

В САЩ радостта от факта, че Международния наказателен съд...

Продължаваме Промяната си признаха, че прибират милиони в торби с кеш от олигарси!

Пореден жесток автогол си вкараха от Продължаваме Промяната, след...

Тръмп си избра за министър на правосъдието главният прокурор на Тексас

Бившият президент Доналд Тръмп каза, че главният прокурор на...

Жестокият убиец от Околовръстното Митко Панамерата напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот

Убилият французин на околовръстното в София с 200 километра...

Джанет Йелън ще призове Европа и САЩ заедно да “усвоят” замразените руски активи

САЩ отново ще поставят Русия и Иран заедно в...

Горкият грохнал и спрян Симеоновски лифт отива в ДАНС, докато ГЕРБ и Спасителите на София си го менкат един друг!

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална...

Бойко Борисов да е премиер с мандат на ГЕРБ, иска негова бивша министърка

Ако ГЕРБ излъчи правителство след изборите на 9 юни,...

Прочетете още

Джо Байдън за ареста на Нетаняху от Международния наказателен съд: Възмутително!

В САЩ радостта от факта, че Международния наказателен съд поиска ареста на Путин за войната в Украйна бързо отстъпи на възмущението, че същият съд...

Продължаваме Промяната си признаха, че прибират милиони в торби с кеш от олигарси!

Пореден жесток автогол си вкараха от Продължаваме Промяната, след като си признаха сами, че записът, в който обсъждат как да перат милиони в кеш...

Тръмп си избра за министър на правосъдието главният прокурор на Тексас

Бившият президент Доналд Тръмп каза, че главният прокурор на Тексас Кен Пакстън би бил силен избор да ръководи Министерството на правосъдието в бъдеща администрация...
Verified by MonsterInsights