Новините с коментар в реално време

Джо Байдън се появи, но въпросите за здравето му остават (Видео)

Джо Байдън се появи за първи път публично след...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияЗащо Ананиев скри договорите за маски и предпазни средства ?

Защо Ананиев скри договорите за маски и предпазни средства ?

Последвай Bnews.bg в

 

Информацията за договорите за доставка на защитни средства и друга медицинска апаратура за борба с коронавируса се оказа дълбока тайна.
“Сега” поиска подробна информация за международните договори, по които се доставят защитни средства и апаратура, както и за договорите с български производители, с които непрекъснато се хвали премиерът Бойко Борисов. В началото на кризата бяха разпределени доставки на защитни средства от Турция, Катар, Индия, Виетнам, Москва. Правителството упълномощи здравния министър Кирил Ананиев да сключи и два договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за маски и респиратори, още два договора ще бъдат подписани за доставка на лекарства. Чака се и договор по първата финализирана мегапоръчка на ЕК за общо закупуване на защитни средства и апаратура.
На вътрешния пазар премиерът Бойко Борисов лично обяви, че за нуждите на държавата по производството на защитни облекла и платове работят три големи завода – “Интендантско обслужване”, “Мак” в Габрово, “Аполо” във Враца. През уикенда се разбра, че производството си реорганизира и фирма “Арексим” в Смолян, която може да произвежда до 200 000 броя месечно висок клас защитните очила и шлемове.

“Сега” попита как са уредени договорните отношения, за какви обеми и на какви цени (б.р. без производството на “Арексим” в Смолян). Въпросите бяха изпратени до екипа на вицепремиера Томислав Дончев и до здравно министерство. От МС отговориха, че не разполагат с исканата информация и препратиха към здравното министерство. МЗ отказа информация, защото въпросите можели да бъдат зададени на ежедневните брифинги на оперативния щаб. Този аргумент е абсурден – изисква се информация за параметри на серия от договори, която трябва да е предварително събрана. На въпросите на “Сега” за започналото производство и дали има капацитет и за износ в чужбина до момента отговор не дават и самите производители. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че две от най-високо развитите европейски държави са тествали защитните облекла на нашите заводи и “поръчват по 10 000 облекла, ако можем, и на ден да произведем”.
В разпространена от МС на 25 март информация бе уточнено, че закупуването на лични предпазни средства и лекарствени средства за нуждите на публични институции, които те обаче ще заплащат сами, по време на епидемията ще става чрез държавното дружество “Бул Био – НЦЗПБ” ЕООД, управлявано от д-р Румен Кофинов и собственост на Министерство на здравеопазването. На 6 февруари, т.г. предметът на дейност на дружеството е разширен, като към него е добавено извършването на търговия на едро с лекарствени продукти, а на 25 март към предмета е добавена и търговията на едро с медицински изделия. Преди тази дата предметът на дейност на фирмата е бил производство и реализация на ваксини, серуми, алергени, кръвни продукти, имуностимулатори, диагностични препарати и други препарати. Какво точно върши тази фирма в момента не е ясно.
Така няма абсолютно никакъв начин да се разбере какво точно купува държавата, от кого и на какви цени. От МЗ не пожелаха дори да уточнят какво точно е отказала страната ни по проектите за договор с Китай, макар това да бе официално съобщено на брифинга на националния щаб в сряда. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че държавата е била пред сключване на сделка за закупуването на тестове за широко тестване за вируса, но в последния момент е отказала, след като редица европейски страни са върнали такива доставки на Китай като негодни. Така остава мистерия какво точно чака страната ни от Китай.
Кабинетът взе две решения за сключване на договори с Китай – едното на 27 март, второто – на 30 март, като за първото параметри бяха обявени. Тогава от МС съобщиха, че страната ни чака 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Тези числа предизвикаха спорове заради високата единична цена на маската, но всъщност не е ясно какви класове маски са поръчани. Вчера здравният министър Кирил Ананиев уточни, че първият договор е за по-обикновени маски клас KN95, предназначени предимно за РЗИ, митнци, МВР. “По втория договор също се очакват около 1 млн. маски, медицински маски FFP2, разпределени по съответните лечебни заведения и РЗИ-та. България купува най-добрите респиратори, които произвежда Китай и които се използват от почти всички европейски държави”, увери Ананиев. Преди това, в началото на март, МС одобри проект на договор и с турската USHAS International Health Services Inc., параметри по който също не са известни. Тази седмица кабинетът реши за още две доставки от Китайн, този път на лекарства, като по тях обемите и цените се разбраха – България ще купи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. за 46 200 щатски долара.
За конспирацията около договорите с доставките допринася и решението на парламента да отмени изцяло приложимостта на Закона за обществените поръчки /ЗОП/ при закупуването на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска и лабораторна апаратура. ЗОП и преди извънредното положение предвижда ред за светкавично възлагане на поръчки в ситуация на криза, включително директно възлагане без публикуване на обявление, с неприлагане на сроковете за сключване на договори и други извънредни условия по провеждането. Именно по този ред работи и Европейската комисия. Тя прилага договаряне без публикуване на обявление по общите мега поръчки за защитни облекла и излезе с изрични насоки какви предимства дава процедурата. “Процедурата на договаряне без публикуване на обявление дава възможност на възложителите на обществени поръчки да получават доставки и услуги във възможно най-кратки срокове. Възложителите могат да се договарят пряко с потенциалните изпълнители, като няма изискване за обявление, за срок, за минимален брой кандидати иил други процедурни изисквания. Процесуалните етапи не са регламентирани – тоест възлагащите органи могат да реагират толкова бърко, колкото това е технически и физически възможно”, написа в насоките си ЕК. Оттам изтъкват, че тази форма на договаряне се прилага като временна мярка, до намиране на по-трайни решения с възлагане през обичайните процедури по ЗОП. Въпреки извънредния режим в края на тази процедура все пак става ясен резултатът от нея.
Липсата на прозрачност идва и на фона на естественото повишение на цените заради недостига на защитни средства на пазара. Здравният министър Кирил Ананиев наскоро призна, че цените на Китай са нараснали трикратно в рамките на месец. “С всеки потенциален вносител водим разговори и уточняваме цените на съответните предпазни средства. Нашето желание е да търсим цени, които се доближават до цените на българските производители. Разбира се, не можем да стигнем до тези цени, които са българския пазар, но така или иначе не взимаме всяка една поръчка. Правим анализ на европейския и световния пазар и както при лекарствата търсим най-ниската цена, така постъпваме и в този случай”, обясни процедурата Ананиев. Той подчерта, че неслучайно правителството го е упълномощило да преговаря с производителя в Китай, за да не се минава през прекупвачи.

Източник: segabg.com

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Германия забрана Ислямския център в Хамбург, който искаше да установи Халифат в града!

Германското министерство на вътрешните работи забрани  Хамбургския ислямски център,...

Камала Харис атакува Доналд Тръмп в първата си предизборна проява

С нападки срещу Доналд Тръмп беше белязана първата предизборна...

Много известна журналистка от Капитал си търси заможен 90 годишен дядка за брак с къща в Синеморец!

Ето обявата - покана за брак или съвместно съжителство...

Без ДПС и БСП на следващите избори?

Тази шокираща прогноза направи социологът Андрей Райчев по Нова...

Не пропускай

Германия забрана Ислямския център в Хамбург, който искаше да установи Халифат в града!

Германското министерство на вътрешните работи забрани  Хамбургския ислямски център,...

Камала Харис атакува Доналд Тръмп в първата си предизборна проява

С нападки срещу Доналд Тръмп беше белязана първата предизборна...

Много известна журналистка от Капитал си търси заможен 90 годишен дядка за брак с къща в Синеморец!

Ето обявата - покана за брак или съвместно съжителство...

Без ДПС и БСП на следващите избори?

Тази шокираща прогноза направи социологът Андрей Райчев по Нова...

Гръм от Дондуков! Радев отговори за назначаването на скандалния Ненчев! Имало е друга съгласувана кандидатура!

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови...

Предозиране: Камала Харис поведе срещу Тръмп в “социологията”!

Либералната машина вече заработи на пълни обороти в Щатите....

Донал Тръмп ще приеме израелския премиер Нетаняху в имението си във Флорида

Доналд Тръмп обяви днес, че израелският премиер Бенямин Нетаняху...

Прочетете още

Германия забрана Ислямския център в Хамбург, който искаше да установи Халифат в града!

Германското министерство на вътрешните работи забрани  Хамбургския ислямски център, след като по-рано днес десетки полицаи нахлуха в джамията "Имам Али" в Хамбург, позната още...

Камала Харис атакува Доналд Тръмп в първата си предизборна проява

С нападки срещу Доналд Тръмп беше белязана първата предизборна изява на вицепрезидента Камала Харис. Тя говори пред 3000 души в щата Уисконсин и очерта...

Много известна журналистка от Капитал си търси заможен 90 годишен дядка за брак с къща в Синеморец!

Ето обявата - покана за брак или съвместно съжителство на г-ца Полина Паунова, известен журналист от Капитал: Впрочем, нали ОНАЗИ шега я кръстихме за тъпа,...
Verified by MonsterInsights