Новините с коментар в реално време

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Само оставката на Борисов като депутат и лидер на ГЕРБ може да реши тупика в парламента

Борисов да подаде оставка и да остави партията си...
НачалоРазследванияСагата с 8-те джуджета: поглед отвътре на прокурорския рекет в ресторанта на...

Сагата с 8-те джуджета: поглед отвътре на прокурорския рекет в ресторанта на Пепи Еврото

Това е проверка на прокурор Марио Василев от отдел 06 (Инспекторат) във ВКП, започната на 24 юни 2020 г.

С резолюция на тогавашния главен прокурор Иван Гешев и негов заместник Марио Василев проверява спецпрокуратурата. Той на място проучва дали твърденията на бизнесмена Илия Златанов са верни. А тези твърдения излизат в същия ден в интервю на Златанов-баща пред Антикорупционния фонд. В него той говори как бившият следовател Петьо Петров, известен повече с прякора Пепи Еврото, иска да му вземе бизнеса с асансьори. А по думите му за цялата крупна далавера спомогнала спецпрокуратурата. В момента Петров се издирва по дело за принуда.

По това време неговият син Явор Златанов, с когото вече са в конфликт, е обвинен за участие в организирана престъпна група (ОПГ) и е арестуван. След задържането му от негови сейфове са иззети 565 хил. евро и 35 кг злато за 4 млн. евро.

По този повод в сряда Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд припомни: “Това е делото, образувано по нарочен сигнал на Илия Златанов до Специализираната прокуратура непосредствено след като подписва запис на заповед в полза на Любена Петрова (бившата жена на Петьо Петров) за сумата от близо 3 млн. лв.”.

При проверката преди 3 г. става ясно, че

иззетите монети –

811 броя, били

описани крайно

небрежно

Само като брой, цвят – жълт, и начин на съхраняване. При изземването им Явор Златанов посочил, че са от неговите баби и са от периода 1850-1930 г.

Тук е първото нарушение, се твърди в проверката на Марио Василев, която утре ВСС ще гледа. Съгласно закона веществените доказателства трябва да се огледат и опишат внимателно.

Това е много важно после и заради връщането им. Била е назначена и експертиза на монетите, която обаче не е направена, а е била осуетена, се посочва в проверката.

До 13 март 2020 г. делото срещу Явор Златанов е едно.

По него има трима прокурори – Дилян Деянов (избран на случаен принцип), после е добавен Георги Мойсев (определен избор), следва Ивета Маркович (отново на случаен принцип).

3 дни по-късно, от 16 март 2020 г., в разследването срещу Явор Златанов се включва и четвърти прокурор и започва второ дело. Кирил Пейчинов е посочен от тогавашния шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

Кирил Пейчинов за известно време беше говорител на закритата вече институция, а сега е военен прокурор.

При проверката става ясно, че към делото няма протокол за неговия избор, както и молба от другите трима прокурори, че имат нужда от помощ, защото са претоварени. Нищо не обяснява включването на Пейчинов в делото.

На 11 март 2020 г. в спецпрокуратурата постъпва молба от бизнесмена Димитър Ламбовски да му върнат 650 хил. евро, които били иззети от жилището на Явор Златанов, става ясно още от проверката.

Ламбовски му предоставил сумата на отговорно пазене

по силата на договор. Димитър Франтишек изпраща молбата на бизнесмена директно на Кирил Пейчинов, а не на наблюдаващия прокурор. Пейчинов разрешава да бъдат върнати 550 хил. евро. “Липсва каквато и да е обосновка защо се прави това произволно разпореждане, пример за злоупотреба”, пише Марио Василев в своите изводи от проверката.

След това Пейчинов приема Илия Златанов, който иска да му върнат монетите, иззети от сина му Явор.

Молбата от името на бащата е подадена от адвокат Магдалена Момчовска. Според Антикорупционния фонд тя била бивша служителка на столичното следствие и секретарка на Петьо Петров. В приемно предавателния протокол имало подписани двама свидетели. Единият от тях бил член на управителния орган на сдружение на Любена Петрова, сега Павлова, казват още от организацията.

И така Илия Златанов в един ден депозира три молби да му предадат златни монети за стотици хиляди.

Още тогава обаче от “Антикорупционния фонд” питат дали са верни твърденията как физически е станало предаването на монетите на паркинга на Специализираната прокуратура в късните часове.

“Своеволното предаване на веществени доказателства, иззети в хода на дело без обосновка, е злоупотреба с власт и служебно положение от страна на прокурор Пейчинов, за което следва да му се потърси съответната отговорност” е изводът на Марио Василев от ВКП. Реакция на заключението няма.

Неговата проверка завършва с няколко извода.

  • Прокуратурата е била много активна при образуването на делото, след което е намалял интензитетът на работата. А през първите три месеца на 2020 г. са се занимавали основно с връщане на монети и пари.
  • Второто дело срещу Явор Златанов е имало само една цел – да бъде арестуван.
  • При връщането на монетите са допуснати значителни нарушения на закона. “Причините, за които не могат да бъдат напълно изяснени при проверката, но следва да получат своето санкциониране”, посочва прокурор Василев.
  • Четвъртият извод е, че в спецпрокуратурата продължавали да не обръщат внимание на препоръките да определят прозрачно наблюдаващите прокурори. Много пъти били включвани допълнителни, или титулярите били подменяни.
  • И още – ръководството на Специализираната прокуратура не е имало капацитет да създаде организация и условия за законно провеждане на делото.

В сряда от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Борислав Сарафов е възложил на екип от Апелативната прокуратура – София проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса “Осемте джуджета”.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“...

Не пропускай

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“...

Фенове слушат лекция на Мария Бакалова срещу 45 лева на Comic Con

Фенове на актрисата Мария Бакалова ще трябва да се...

Борисов става на патриаршеските 65 и къса веригите на онемяването си с молба към ППДБ и Прокопиев за нова Сглобка

Борисов изпадна в ступор след отчайващите изборни резултати, които...

Патрулка на МВР се размаза в друг автомбил на централен софийски булевард

Страшно меле с полицейски автомобил преди мнути! Полицейски автомобил се...

Активираха външния министър Главчев да опровергава Радев, че той е променил позицията за Украйна на Б9

Тарторите му активираха външният министър да обори Румен Радев,...

Прочетете още

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения с високоточни оръжия и пристигна в пристанището на Хавана, предаде ТАСС, цитирайки руското министерство на...

Украински граничари са спрели 20 наборници да избягат през границата! 35-ма военни избягаха с бус! Бой и екшъни при мобилизацията (ВИДЕО)

Украински граничари са спрели 20 наборни войници да избягат през границата на страната, предаде ДПА. Тринадесет наборни войници са били задържани в гориста местност близо...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“ в Швейцария предлага да се включи формулировката, че "всички страни трябва да участват в постигането...
Verified by MonsterInsights