Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаЖИВКО ТОДОРОВ ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ЩЕ СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И...

ЖИВКО ТОДОРОВ ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ЩЕ СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗА ЛЪЖИТЕ ПО САНИРАНЕТО

Последвай Bnews.bg в

Интервюто на Живко Тодоров в петък, пред Соня Колтуклиева в ефира на ПИК телевизия, взриви държавата. Кметове от цялата страна изразяват недоволство от МРРБ и далаверите при определяне на жилищните сгради за саниране. Рано сутринта в неделя, строителният министър Андрей Цеков отърча в студиото на Нова телевизия, за да се оправдава и да хвърли вината за огромното напрежения в страната, върху кметовете. “Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма да стигнат за всички кандидатстващи“, оправда се той.

Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора, коментира ексклузивно пред Соня Колтуклиева: Изключително разочароващо е, че собствената ни държава, от която очакваме да има ред, справедливост, законност и да се следват правилата, отказва да преразгледа и да направи ревизия на класирането за санирането с мотива, че сме щели да загубим парите от ПВУ. В основата на всичко трябва да бъде справедливостта, а не оправданието, че трябва да се усвоят парите. Защото начинът, по който се направи класирането за санирането, е безобразен!

И защо е безобразен?

Защото данните, които са подавани в самите енергийни обследвания, са фалшифицирани от някои фирми и това е вече обществена тайна. Не може на базата на фалшиви данни да се извършва класиране, да се фаворизират определени общини. Прави впечатление следното: цели общини са извън картата на санирането или пък са със срамно малко одобрени блокове. Защо е това?! Защото останалите, които са класирани, са работили с фирми, които са фаворизирани; които работят с фалшиви данни и съответно на всичките им блокове на тях са с максимални точки. Това прави впечатление не само на мен. Това прави впечатление на колегите, на кметовете на Русе, на Велико Търново, на Хасково… на много от кметовете, с които говоря. На този фон министърът на регионалното развитие казва: „Ама то всичко е приключило, за да не изгубим парите, дайте сега да не скачаме.“ Е, как така?! Нали трябва да има справедливост в целия този процес…

Заявявам категорично: ние няма да спрем до тук. Ние ще сезираме Европейската комисия и тепърва предстои с колегите-кметове да провеждаме срещи; ще предприемем от тук нататък последващи действия.

Не може по този начин, на база на фалшиви доклади да се губят цели региони от картата на санирането.

Преди няколко месеца, през септември и октомври миналата година, миньорите бяха на палатки на магистралата. И те не искаха да се изпраща териториалния план в Брюксел. Защо? Защото подозираха точно такива безобразия, спекулации и лъжи – те го казаха директно пред Вас, в ефира на ПИК телевизия.

Какво се предлага в момента на хората в региона на Стара Загора? Да се унищожи техния поминък. За какво?  За 8 блока, които са одобрени за саниране. Това изобщо не е справедливо!

Защо всички тези хора от Стара Загора, които кандидатстваха да получат финансиране, защо си дадоха парите за обследвания? Те са платили една немалка сума, за да се подиграват с тях ли и да говорят, че всичко било честно?! Ами не е честно и това се знае много добре. Само че в момента в МРРБ се чудят какво да направят. Единственият изход е да одобрят всички. Аз не виждам друг вариант. Защото това, което в момента се прави е да се каже: „Ами да ние знаем, че евентуално има манипулации, обаче пийте по една студена вода!”

И не е вярно, както каза днес по Нова телевизия министър Андрей Цеков, че кметовете са обещавали сигурно саниране. Кметовете не са обещавали по санирането нищо. Аз лично, в предизборна кампания, не съм говорил въобще за осигуряване на санирането, защото много добре знам, че това не е тема, която кметът може да реши, защото зависи от държавата.

Ако някой е обещавал, да кажат кой. Но това няма никакво значение, тук става въпрос за справедливостта и за начина, по който се одобряват блоковете, които ще бъдат санирани. Защото обследванията на много от общините са с манипулирани данни и на всеки мога да обясня как става това. Когато се посочат грешни изходни данни, за да се влоши състоянието на една постройка, а съответно се завишат данните след извършване на санирането, какво ще се получи – нормално е ножицата да се отваря и разходите, които ще бъдат спестени са много по-големи. Ама това става с манипулация в цифрите! И това са си го позволявали определени фирми в държавата. Ето това  ние искаме да провери Министерство на регионалното развитие, а не да казва, че няма време вече или че трябва да усвоим парите. Защото ние се чувстваме ощетени – всички онези, които сме работили честно, нормално.

И ще Ви кажа нещо друго. Тези обследвания в Стара Загора, например, са възлагани от самата Етажна собственост, от хората. Ние не сме ги възлагали като община. Как така се случва, че изведнъж всички те са сгрешили и никой от тях не е одобрен, от толкова много блокове и са в резервния списък. Нормално е – едни фирми са работили коректно, честно, дали са данни, които са реални, а другите са си играли в данните. И от там идва цялата манипулация и много добре това се знае в Министерството, аз съм убеден, и в АУЕР, в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Само че има мълчание от тяхна страна и непоемане на отговорност. Ето това е основният проблем.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Патриарх Даниил сътвори Чудо! Помоли се за дъжд и на мига небето се отвори над Беклемето, за да загаси страшния пожар!

Точно, когато Беклемето пламтеше отвсякъде и пожарът вилнееше безнадеждно...

Борисов каза как е излъгал Пеевски: Казах му, че коалиция няма да правим още преди изборите

Лъжата е била тънка, защото е била съпроводена със...

Прочетете още

Краудстрайк, която срина вчера компютрите по света, фалшифицира изборите в полза на Джо Байдън и прецака Тръмп през 2020 (Разследване)

Фирмата за кибер сигурност Крауд страйк, която вчера срина световната компютърна мрежа, е участвалазаедно с прочутата Доминиън във фалшификацията на изборите в САЩ в...

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите. Свързаната с Иран групировка,...

Извънредно! Ахмед Доган проговори гръмовно: Това (Пеевски, бел. ред.) е едно препятствие, което тряба да преодолеем! (Видео)

Стотици младежи от ДПС посрещнаха почетния си председател на крака в базата на Росенец с викове “ДПС”. Младежите му дадоха подкрепа и поискаха “ДПС...
Verified by MonsterInsights