Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаБойко Рашков пак излъгал за Хемус. Нямало е срутване на отчастък.

Бойко Рашков пак излъгал за Хемус. Нямало е срутване на отчастък.

Изпълнителят: Отводняваме участък от високи подпочвени води

 

На магистрала "Хемус" около село Черенча, се извършват единствено отводнителни мероприятия, каза пред репортер на БТА Асен Тодоров, ръководител обекта, където се извършват отводненията. Този участък се прави от фирма "Автомагистрали – Черно море". Това е компанията, чиито служители протестираха няколко пъти на жълтите павета в София и пред МРРБ с искане държавата да им изплати свършената работа по ремонта на магистрала "Тракия".

Вчера Бойко Рашков обяви, че е срутен участък от около 600 метра (ства въпрос за отсечката Белокопитово-Буховци), но днес представителят на изпълнителя на проекта – инж. Асен Тодоров, категорично отрече това. По време на пресконференцията за злоупотребите с магистрала "Хемус" вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че има "свежа" новина.

"Преди няколко часа участък от около 600 метра на магистралата край Търговище се е срутил. Това е същата отсечка, която Борисов инспектирана наскоро", каза Рашков. "В момента тази насипна част на магистралата се изгребва от тежки машини", заяви вътрешният министър. Той попита кой ще поеме отговорност за предстоящия ремонт. "Няма срутвания на магистрала "Хемус". След моста край село Черенча работят два багера, които отводняват насип. Става въпрос за допълнителни мероприятия по отводняването, защото се оказа, че в участъка има високи подпочвени води", каза Асен Тодоров.

"Няма срутване, няма свличане. Съоръжението си е здраво. И не става въпрос за 600 метра, а за 46 метра – каза Тодоров. – Ние сами го срутихме,от месец и половина отнемаме от насипа, за да изградим допълнителни укрепителни мероприятия, защото открихме високи подпочвени води. Преценихме, че е по-адекватно и добре да го срутим, за да отводним. Отсечката не беше напълно завършена и когато се установиха високите подпочвени води заради проливните снеговалежи и дъждове, се прие да се направят допълнителни мероприятия".

Първо силовият вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че участък от 600 метра от магистралата се е срутил. Според документ на МВР Търговище, публикуван във Фейсбук профила на Мая Манолова, става въпрос за преизграждане на мост в участък от 60 метра.

 

По-късно шефът на Областното пътно управление в Търговище обясни, че се работи по отстраняване на дефект. Строителят посочи, че става въпрос за отводняване на колоните на мост край село Черенча. Няма срутване на магистралата, а деформации в строящ се участък, отговориха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на запитване на Mediapool.

Става въпрос за строителството на участъка от магистрала "Хемус" между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Той се строи от август 2018 г. и трябваше да е готов през пролетта на 2020 г., но се бави по вина на държавата – неприключили отчуждителни процедури и археологически разкопки. Така след няколко удължавания участъкът би трябва да бъде пуснат в експлоатация през ноември 2021 г.

По време на пресконференцията за злоупотребите с магистрала "Хемус" вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че има "свежа" новина.

Преди няколко часа участък от около 600 метра на магистралата край Търговище се е срутил. Това е същата отсечка, която Борисов инспектирана наскоро, каза Рашков.

 

"В момента тази насипна част на магистралата се изгребва от тежки машини", заяви вътрешният министър. Той попита кой ще поеме отговорност за предстоящия ремонт.

 

Министърът допълни, че процедурата "инхаус", измислена от правителството на ГЕРБ, предвиждала пълна безотговорност на строителите и затова се налагало от бюджета да се плаща по няколко пъти за едно и също нещо.

 

Конкретният участък обаче е единственият, от тези които са в строеж, без инхаус възлагане, а с обществена поръчка.

 

Пътен шеф: Няма срутване, отстранява се дефект

 

Работи се по отстраняването на дефект на строежа на магистрала "Хемус" край шуменското село Черенча, съобщи за БТА директорът на Областно пътно управление в Търговище Марчо Марчев.

 

По думите му днес са направени снимки и обследване, за да се изяснят причините. Кадрите ще бъдат изпратени на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която като инвеститор трябва да следи за изпълнението на задачите, поясни Марчев.

"Няма срутвания на магистрала "Хемус". След моста край село Черенча работят два багера, които отводняват насип. Става въпрос за допълнителни мероприятия по отводняването, защото се оказа, че в участъка има високи подпочвени води", каза Асен Тодоров.

 

По думите му в момента се отстранява единствено насипа, за да се извършат необходимите отводнителни мероприятия и не се прави нищо друго. Тодоров посочи, че обектът е в строеж и не е пуснат в експлоатация.

 

Всичко по трасето е изградено, има си сертифицирани и подписани документи от проектант и от строителния надзор, всяка една дейност е приета.

 

"С течение на времето се видя, че в участъка има проблем с високите подпочвени води и за да не се компрометира се прие решение – да се извършат допълнителни отводнителни мероприятия", каза Тодоров.

 

spot_img

Последни

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Не пропускай

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Делян Добрев иска незабавна дерогация за Лукойл след излагациите на Денков пред еврокомисарката

Днешните лупинги на Денков доведоха до нов трус в...

Близка на починалия млад лекар от Пловдив опроверга твърденията, причината за смърта му е свръхдоза

Момчето написа във фейсбук, че доктор Крумов не в...

Здравен министър алармира кога са задължителни електронните рецепти! Вижте и си търсете правата!

Шефът на Здравната комисия и биеш министър алармира само...

Радев е готов с новата партия в русофилски целофан и с американски лайна вътре

Партията на Радев вече е готова, но няма да...

Денков скочи на Пеевски и „Политико“ в защита на Лукойл и отсече: Руснаците са изрядни!

Министър-председателят Академик Денков скочи като Матросов на амбразурата срещу...

Белият дом обяви, че парите за Украйна свършиха. Медведев се изгаври жестоко

Белият дом призова днес американския Конгрес да предприеме действия,...

Прочетете още

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветникът на украинския...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник заради продължаващата офанзива на Израел в...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са били убити в Украйна, а друг е бил заловен, заявиха непалските власти, цитирани от Франс...
Verified by MonsterInsights