Ексклузивно:

Земетресение 4,8 по Рихтер край Пловдив

Земетресение 4,8 по Рихтер край Пловдив, съобщава Европейският сеизмологичен център и...

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...
НачалоБългарияБотев Пловдив на ръба на фалита! Нужни са им 785 000 лева,...

Ботев Пловдив на ръба на фалита! Нужни са им 785 000 лева, за да излязат на повърхността

Днес се проведе пресконференция на Сдружение "ПФК Ботев", свързана с актуалните въпроси около "жълто-черния" клуб, предаде репортер на Sportal.bg. Брифингът се състоя във "Футболен комплекс Ботев 1912". Участие в пресконференцията взеха членовете от Управителния съвет на сдружението Теодор Бочев, Борис Гиздаков и Радослав Кошински. На събитието бяха изнесени притеснителни информации за състоянието на пловдивския гранд. Ботев се нуждае спешно от 565 000 лева за закупуването на дълг, а освен това и от 220 000 лева, които трябва да плати на бившия наставник на тима Желко Петрович.

"През последните два месеца общото състояние на клуба не даваше позитивни сигнали. Хаос обаче нямаше. Днешната пресконференция е свикана от УС на Сдружението. Ще трябва да се мобилизираме както в клуба, така и публиката на Ботев. Ако не се обединим, нас не ни чака нищо добро. Генералното финансово състояние: 26 млн. лева към КТБ е основният проблем на Ботев. Синдикът си иска тези пари. Съдени сме на две инстанции. Ако декември минем на трета, ще бъдем осъдени за още 3 милиона. Това е нещо, което не е приятно и ще прозвучи драматично.

Ако искаме клубът ни да съществува след Нова година, трябва да се обединим. Г-н Самуилов наля 3 милиона лева за погасяване на задължения. Към днешна дата оперативните задължения са около милион и 300 хиляди. Всяко едно задължение е разсрочено. Най-голямото е към местни такси и данъци. Към НАП имаше доста, но в момента са под 200 хиляди. Когато изчезнат, ще бъдем един от малкото клубове, които нямат задължения към НАП. Към доставчици имаме около 300 хиляди.

Направихме одит, защото знаехме, че ще трябва да водим разговори за нови спонсори. Направихме такива срещи още в началото на август, но ни искаха одит за финансовото състояние на клуба. Бяха наети специалисти за този одит. Анализът ще бъде достъпен за всеки човек, който иска да инвестира в клуба. Виждате как в годините след 2017 година приходите намаляват. Другите приходи са пари от Самуилов. Преди десет дни синдиците на КТБ заведоха ново дело срещу клуба за същите 26 млн. лева. То ни нанася щета от още 1 милион лева. Сами си даваме сметка това до какво може да доведе в клуба.

Решението на тези дела и на средствата, които ще дължим, е закупуването на дълга. Този дълг беше с първоначална цена около 1 милион. Сега той струва 565 хиляди лева. Ние трябва да изкупим този дълг. Трябва да предприемем кампании за закупуването на дълга. Не знам дали имаме времето, енергията и духа за това.

Друго задължение, което е много спешно, е към бившия треньор Желко Петрович. Той ни осъди за около 220 хиляди лева. Дължим ги до края на октомври, а в този период, в който се намираме, ни идва малко прекалено. Предстои да търсим нов финансов благодетел. Второто, което предстои, е редуцирането на текушите разходи в клуба. Това вече е започнало и хората в клуба са запознати с това нещо. Предстои сключването на рекламни и спонсорски договори. Наясно сме, че това може да помогне. Ще стартираме различни маркетингови инициативи.

Предстои да организираме една поредица от инициативи за организиране на средства. Най-важното е да съберем този половин милион за изкупуване на дълга", каза Радослав Кошински.

"Има хора, които са ботевисти, но не знаят какво е Сдружение. Сдружение "ПФК Ботев" е наследникът на Ботев (Пд), създаден през 1912 г. Това не са приказки на пишман историци. Може лесно да бъде проверено. Борим се да запазим това сдружение. Това нещо е уникално. Булстатът на сдружението е по-малък от на Община Пловдив, което е показателно. Сдружението е собственик на двете основни емблеми на клуба. Чуха се много упреци и подобни истории. В сдружението може да членува абсолютно всеки, който е заплатил членски внос и изповядва възгледите. Членският внос е 200 лева. Упреците, които чувате към нас, не са дошли от наши членове, а от хора, които не са запознати как се случват нещата. Всички тук сме на доброволни начела. Не искаме акциите. В най-кратък срок, ако някой поиска акциите, сядаме и изслушваме", добави Теодор Бочев.

"В продължение на казаното от Теодор Бочев искам да кажа, че сдружението не е фенклуб, а наследява историческия Ботев през 90-те години след промените. То е член на БФС и благодарение на това членство имаме Ботев, който играе в професионалния футбол. 2010 година, след фалита на акционерното дружество на г-н Христолов, сдружението възстанови дейността си. Същото се случи през 2014 година при фалита на КТБ. Отново сдружението взе акциите. Това стана и 2020 година, февруари, когато г-н Самуилов върна акциите. За втори път г-н Самуилов върна акциите през август. Искам да опровергая слуховете, че сдружението или феновете са изгонили г-н Самуилов.

Договор от 2018 година, с който сдружението прехвърля акциите на г-н Самуилов. Сдружението не се е възползвало да развали договора за неизпълнение на някоя точка, въпреки че има пълното право за това. Прехвърлянето на акциите става по волята на г-н Самуилов. Добре е да знаете как г-н Самуилов се оттегля от Ботев. Искам да изкажа благодарност към него и всички, които инвестират във футбола. Всички сме задължени на тези хора. Само че те правят това, което преценят.

В сдружението получихме писмо от г-н Самуилов, в което той се обръща към г-н Кошински с молба да представи три кандидатури за членове на УС. Нашата философия е фенове да не управляват футболен клуб. Затова ние отказахме. Малко по-късно г-н Самуилов прехвърля акциите на сдружението. Какви са причините, аз няма как да коментирам. Бих искал да ви напомня, че той каза причините в интервю. Бяхме поставени в ситуация, в която не очаквхме да ни бъдат върнати акциите.

Лицата, които инвестират във футбола, трябва да управляват структурата, в която инвестират. Това е нашето разбиране. Проведохме редица разговори с г-н Самуилов и редица бизнесмени, които дадоха индикации, че ще продължат да спонсорират Ботев. Ние им предложихме места в борда на клуба, в който инвестират. На последните ни опити за разговор не получихме отговор и ние сметнахме, че получаваме мълчалив отказ.

Случилите се събития доведоха мен и г-н Тервел Златев да не се вписваме, защото нямаше нужда да се нагнетява допълнително напрежение. Бяха направени публични изявления от служители в клуба, че си искат стария борд. Само че тогава имаше четирима вписани от стария борд, които още управляваха", заяви Борис Гиздаков.
 

Последни

България ще дава МИГ-овете си в Украйна, затова молим Гърция да ни пази небето

Има ли нещо вярно, че България ще дава старите...

ВСС даде един последен уикенд на Гешев, той се обръща към нацията по БНТ

Завърши минути преди полунощ седянката на ВСС, прераснала във...

Бивш топ съдия: Молете се да не попаднете в съдебната система, здравеопазването ще ви се стори песен!

Държавата се разпада на съставните си части, лошото е,...

Само ден след като стана министър Кирил Вътев си пробута саламите в Парламента

Кренвиршите "Тандем" може да са скъпи, но не ги...

Не пропускай

България ще дава МИГ-овете си в Украйна, затова молим Гърция да ни пази небето

Има ли нещо вярно, че България ще дава старите...

ВСС даде един последен уикенд на Гешев, той се обръща към нацията по БНТ

Завърши минути преди полунощ седянката на ВСС, прераснала във...

Бивш топ съдия: Молете се да не попаднете в съдебната система, здравеопазването ще ви се стори песен!

Държавата се разпада на съставните си части, лошото е,...

Само ден след като стана министър Кирил Вътев си пробута саламите в Парламента

Кренвиршите "Тандем" може да са скъпи, но не ги...

Руската Златка показа новото си гадже. Има опасност да е бременна!?

Днес руската посланичка Елеонора Митрофанова си направи фотосесия с...

Подиграха се зловещо на Дългия, а той им го върна тъпкано отзад с Дебелия

Слави и Протестърите си размениха крошета на тема кой...

Ако ни вкарат във война, ще воюват нашите деца, не техните! Ето защо:

Напомням.Петков има само дъщери, на Тагарев децата са в...

Златко Баретата, адвокати, жената, любовницата, попът и стотици опечалени изпратиха Брат Галев

Погребаха Ангел Христов, известен като Геле от Братя Галеви,...

Как Прокопиев задъвка дъвката “Пеевски” за едни 45+20 милиарда лева

Вчера стана първото, най-скандалното и най-ключовото назначение на Продължаваме...

Прочетете още

България ще дава МИГ-овете си в Украйна, затова молим Гърция да ни пази небето

Има ли нещо вярно, че България ще дава старите си, но все още летящи МИГ-ове като военна помощ за Украйна? Все още новият военен...

ВСС даде един последен уикенд на Гешев, той се обръща към нацията по БНТ

Завърши минути преди полунощ седянката на ВСС, прераснала във вечеринка. Съдбата на Главния прокурор ще се реши другата седмица. ВСС реши да е още...

Бивш топ съдия: Молете се да не попаднете в съдебната система, здравеопазването ще ви се стори песен!

Държавата се разпада на съставните си части, лошото е, че и те не стават за нищо. Ужасът да попаднеш в болница или съд, поради...
Verified by MonsterInsights