Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоСветътФранция вече е под фермерска обсада! Да се готви цяла Европа, но...

Франция вече е под фермерска обсада! Да се готви цяла Европа, но без България!

В знак на солидарност с европейските си колеги италианските земеделски производители излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от икономическите предизвикателства, с които се сблъсква техният отрасъл.

В основата на недоволството е скокът на цените на дизеловото гориво, който нанесе тежък удар върху земеделските дейности на целия континент. Колективното недоволство на земеделските производители се подхранва и от очевидното несъответствието между цените, които получават за своите продукти, и цените, на които тези стоки достигат до потребителите на пазара, пише novinite.com.

Една от основните тревоги, изразени от италианската земеделска общност, е въздействието на все по-строгите разпоредби, които според тях задушават бизнеса им. Нараства мнението, че ако тези закони не бъдат взети предвид, те могат да доведат до края на местното производство в Италия, което допълнително ще засили икономическото напрежение, пред което са изправени земеделските производители.

Протест е планиран за неделя на Пиаца Кастело в Торино.

Протестното движение набира скорост в цяла Европа, като френските фермери отправиха строги предупреждения за потенциални блокади в големите градове, особено в Париж.

Париж под обсада!

Френските фермери ще започнат безсрочна „обсада“ на Париж от днес, като ще блокират основни магистрали и ще се придвижат към столицата с искане за по-добри условия на труд. Това съобщи Radio France internationale.

Френските фермери ще започнат безсрочна „обсада“ на Париж от днес, като ще блокират основни магистрали и ще се придвижат към столицата с искане за по-добри условия на труд. Това съобщи Radio France internationale

От няколко дни във Франция, която е най-големият производител на на селскостопанска продукция в Европа, се разгарят общонационални протести, като фермерите са разгневени отчасти от бюрокрацията и екологичните политики, които според тях ощетяват печалбите им и ги правят неспособни да се конкурират със съседите им с не толкова рестриктивна политика към колегите им.

В цяла Франция фермерите използваха трактори и камиони, за да блокират пътища и да задръстят движението. В понеделник следобед те планират да засилят кампанията си за натиск, като създадат осем точки за блокиране на основните пътни артерии към Париж.

Правителството планира да мобилизира 15 000 полицаи и паравоенни жандармеристи в отговор, като на силите се казва да проявят „умереност“.

„Не възнамеряваме да допуснем да бъдат повредени правителствени сгради, данъчни учреждения, магазини за хранителни стоки или да бъдат спрени камиони, превозващи чуждестранна продукция. Очевидно е, че това е неприемливо„, заяви френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин преди планираната обсада.

Той заяви, че президентът Еманюел Макрон е инструктирал операцията по сигурността да гарантира, че летищата „Роаси-Шарл дьо Гол“ на север и „Орли“ на юг ще останат отворени, а международният пазар за храни на едро „Рунгис“ южно от Париж ще продължи да функционира.

На полицията и жандармерията също така е наредено да не допускат нахлуване в самия Париж, каза Дарманин.

Правителството се опитва да предотврати разпространението на недоволството сред фермерите преди изборите за Европейски парламент по-късно тази година, които се разглеждат като ключов тест за правителството на Макрон.

По време на посещението си в една ферма в неделя министър-председателят Габриел Атал се опита да отговори на опасенията на фермерите, след като редица отстъпки, обявени в петък, не успяха да потушат кризата.

„Искам да изясним нещата и да видим какви допълнителни мерки можем да предприемем“, за да отговорим на оплакванията на фермерите, че са изправени пред нелоялна конкуренция, каза той.

Атал призна, че не е правилно на френските фермери да се забранява, заради екологичните разпоредби да използват някои продукти, които съседните страни, като Италия, все още имат това право.

Земеделските стопани описват, че им е „писнало“ от условията, в които работят, включително от намаляващите заплати, ниските пенсии и планините от бюрократични процедури.

Арно Русо, лидер на един от основните фермерски профсъюзи FNSEA, заяви в неделя, че членовете му очакват много повече от правителството.

„Това, от което се нуждаем, са решения, които според нас ще променят софтуера“, каза той на фермерите, докато посещаваше група, блокирала магистрала А16 северно от Париж.

Фермерите планираха да започнат обсадата на Париж около 14:00 ч. в понеделник.

На юг служителите в град Лион заявиха, че очакват фермерите също да организират протести с блокиране на пътища.

Белгийските фермери също се мобилизират

В съседна Белгия фермерите активизираха собствената си кампания, блокирайки в неделя ключова магистрала, тъй като също настояват за по-добри условия.

Десетки трактори преминаха бавно през пътния възел и спряха движението по магистрала Е42 северно от Намюр в южната част на страната.

Протестиращите пред белгийски футболен стадион фермери също забавиха с 30 минути мач.

Недоволството на белгийските фермери е подобно на това на френските им колеги.

Станало е „невъзможно да се изкарва достойна заплата“, казва Пиер д’Хулст, говорител на федерацията на младите фермери FJA, която организира протеста за движението по пътищата.

През последните седмици подобни фермерски протести се разраснаха и в Германия, Полша, Румъния и Нидерландия, като крайно десни популистки политици се опитаха да се възползват от гнева, за да се обединят срещу споразуменията за свободна търговия.

По време на посещение във ферма в Северна Франция през уикенда Марин Льо Пен от крайнодясната партия „Национален рали“ призова „да се позволи на фермерите да имат адекватни доходи, които да им позволяват да живеят“.

Критично.БГ

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е...

Цялото контрабандно ОПГ на Двете Яри влизало като у дома си при Продължаваме Промяната в МВР

Контрабандистите Двете Яри 9 пъти гостували на Бойко Рашков...

Не пропускай

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е...

Цялото контрабандно ОПГ на Двете Яри влизало като у дома си при Продължаваме Промяната в МВР

Контрабандистите Двете Яри 9 пъти гостували на Бойко Рашков...

Кой ще наследи $550 млн. на Роберто Кавали? (Снимки на луксозното му имение)

Един от най-значимите дизайнери на нашето време Роберто Кавали...

Бившата шефка на Митниците и Малката Яра с пудела остават в ареста поне до изборите!

Защо поне до изборите? Защото тогава ще е ясен...

Русия хвърля всички сили, за да обяви превземането на Часов яр за Деня на Победата на 9 май!

“През нощта можем по-лесно да приберем ранените, включително и...

Украински войник бе пленен от руски дрон! “Нямаме оръжия, никой не иска да се бие!”

Позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Урожайное...

Прочетете още

Глутница в резерв! Байдън и Г-7 сериозно мислят “творчески” да гепят 300 милиарда от замразените активи на Русия и да ги дават за Зеленски

Страните от Г-7 обсъждат идеята замразени руски активи на стойност близо 300 млрд. долара да бъдат използвани като гаранции за предоставяне на заеми на...

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е необходимо Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, доминирана от републиканската опозиция, спешно да одобри...

Бойко и Пеевски си правят каквото си искат! Мина времето, когато радевият продукт ПП можеше да ги отмени

Бойко беше много ядосан на Радев, че не го слуша за Дани Митов. А Пеевски каза култовата реплика: "Утре може да няма президент!". Честно...
Verified by MonsterInsights