Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитика"Съдебният лекар" Христо Иванов иска Сглобката да направи аутопсия на Нотариуса и...

„Съдебният лекар“ Христо Иванов иска Сглобката да направи аутопсия на Нотариуса и на мафията над него

Умълчалият се наподледък таран на Прокопиев във властта Христо Иванов се обади по актуалните съдебни теми с поредното поръчково убийство на мафията в краткия 8 месечен живот на Сглобката на ПП и ДБ (кръга Капитал) с ГЕРБ и ДПС.

Или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл, изказа мнението си той. Коментарът му бе по повод на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и създадената временна комисия, която да проучи факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система.

„Убийството на Мартин Божанов и това, което за момента се загатва около неговата фигура, около неговата дейност, има всички причини да очакваме, че може да се превърне и трябва да се превърне в един момент на истината изобщо за целия модел за влияние, на експлоатиране против закона на съдебната власт. Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус“, категоричен бе Христо Иванов в интервю за БНР.

Според него въпросът не е просто кой е убил Нотариуса, а трябва да се разгледа целият модел на неговото функциониране и как това е било възможно:

„Тук трябва да се направи една много по-голяма аутопсия не просто на трупа, на отделната криминална конструкция, но на всичко онова, като институционален контекст, което е правило това възможно“.

По думите му тази „аутопсия“ трябва да я направи парламентът. Става дума за фундаментален въпрос, който има своите политически измерения, подчерта депутатът. Той напомни, че опитът от работата на подобни комисии е показал, че те се натъкват на определени ограничения. Именно затова смята, че трябва да се помисли за законодателната рамка, която може да преодолее тези ограничения:

„Много внимателно, но трябва да отворим темата за това – можем ли да създадем конкретни критерии, по които материали, които са обект и може да бъдат прикрити под формата на следствена тайна, все пак при наличие на надделяващ обществен интерес, да може да стават публични. Трябва да се обсъди промяна в законодателството в това отношение, за да може парламентът по-пълноценно да си свърши работата“.

Според Христо Иванов бързо трябва да се попълни съставът на Комисията за предотвратяване на корупцията. А проверката на съмненията, че е имало злоупотреба със специални разузнавателни средства пък изисква много бързо и убедително да се пристъпи към попълване и на Бюрото за контрол върху СРС-тата.

Според съпредседателя на ПП-ДБ случаят ще бъде голямо изпитание.

А за казуса с външно министерство и кой да е министър на външните работи след ротацията Христов Иванов изказа мнение, че „това не е димка“:

„Темата не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление – да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно разбира се абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър“.

Съпредседателят на ПП-ДБ препоръча въпросът да бъде оставен на акад. Николай Денков и Мария Габриел.

За да следите новините и коментарите в реално време

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Киро към Бойко: Още 9 месеца Сглобка и Сарафов – аут, за да родим коалицията!

Няма да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ, заяви пред...

Сламеният човек Денков изхлипа и отхвърли офертата на Борисов: Не приемаме радикална промяна в Сглобката

Премиерът Николай Денков определи предложението на ГЕРБ за коалиционно...

Не пропускай

Киро към Бойко: Още 9 месеца Сглобка и Сарафов – аут, за да родим коалицията!

Няма да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ, заяви пред...

Сламеният човек Денков изхлипа и отхвърли офертата на Борисов: Не приемаме радикална промяна в Сглобката

Премиерът Николай Денков определи предложението на ГЕРБ за коалиционно...

Най-голямата зала за катерене на Балканите отваря врати в София (СНИМКИ)

На 28 февруари (сряда) от 17:00 часа ще бъдe...

МЪЛНИЯ! Борисов иска да махне Тагарев при ротацията! Това е неработещ министър!

След сутрешните вицове с Тагарев по телевизията в компанията...

Продължаваме Промяната стана (ПП) Продължаваме с Пеевски!

Пеевски пали свещи от 5 лв. за Прокопиев, че...

Прочетете още

Таен свидетел номер 24-2: Петьо Еврото записваше съдии и прокурори, как взимат пликове с пари и правят секс, за да ги изнудва

СВИДЕТЕЛ С ТАЙНА САМОЛИЧНОСТ ПОД НОМЕР 24-2 ГОВОРИ: Всъщност, това е адвокат Велимир Атанасов, изключително близък до бившата шефка на Софийска Районна Прокуратура Невена Зартова....

Киро към Бойко: Още 9 месеца Сглобка и Сарафов – аут, за да родим коалицията!

Няма да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ, заяви пред медиите в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП - ДБ Кирил Петков. Ние не сме...

Изскочи убийствен запис от 8-те джуджета, който отвинтва главата на и.ф. главния прокурор! Сарафов към Еврото: “Много го жалиш, брат!”

Скандален запис в централата на ГЕРБ и още няколко партии от ресторанта 8-те джуджета взима главата на и.ф. Боби Сарафов. Записът е бил предаден...
Verified by MonsterInsights