Новините с коментар в реално време

Първият ред от Сглобката в Парламента масово се покри за 3 март на Шипка и в София!

Румен Радев, Росен Желязков, Денков и Джевдет Чакъров единствени...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Първият ред от Сглобката в Парламента масово се покри за 3 март на Шипка и в София!

Румен Радев, Росен Желязков, Денков и Джевдет Чакъров единствени...

Трите национални телевизии показаха среден пръст на Трети март! Оставка! Долу БНТ, БТВ и НОВА!

Големите национални телевизии показаха среден пръст на Националния празник...
НачалоРазследванияИЗВЪНРЕДНО! "Промяната" приключи, пералнята също! Сарафов прекрати Барселонагейт!

ИЗВЪНРЕДНО! „Промяната“ приключи, пералнята също! Сарафов прекрати Барселонагейт!

Само двете каки, дори пойни птички, пролет не правят!

Само бившата съдийка Румяна Ченалова и Ивайла Бакалова говорели за къща в испанския град, но без конкретика, били само декларативни.

Поради липса на доказателства Софийската градска прокуратура е прекратила разследването за купуването на къща в Барселона, станало известно като „Барселонагейт“. За това дело възникна политически екшън в парламемта, падна главата на главния прокурор Гешев, а от страх Бойко Борисов влезе в коалиция Сглобката и даде цялата власт на Кирил Петков и Христо Иванов, за да го пазят заедно с имунитета му.

Първи коментар дойде и от обезглавения главен прокурор Иван Гешев, който екстремно бе натирен от поста с дружните усилия на ПП, ДБ и ДСБ с ГЕРБ и ДПС и заради това дело.

„И на децата вече е ясно, че ме отстраниха, за да спре борбата с политическата корупция и престъпността. Сега „независимите медии” ще попитат ли Христо Иванов, Ивайло Мирчев, министъра на правосъдието Славов, Кирил Петков, Асен Василев, наведения Висш съдебен съвет и сие – това ли е тяхната съдебна реформа, правова държава и върховенство на закона? Кога делата са на трупчета, когато се работи по тях или когато се прекратяват, за да не влязат в съд?

Всъщност, няма смисъл. Бавно, но сигурно, се превръщаме в тоталитарна държава. Очаквайте закрепването ѝ и в новата Борисова конституция. „

Цялото съобщение – шедьовър на Прокуратурата:

Поради високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя информация за досъдебно производство, образувано на 23.11.2020 г. за това, че от октомври 2012 г. до декември 2015 г. на територията на Република България и в чужбина е действала организирана престъпна група, създадена с користна цел да извършва престъпления в България и чужбина по чл. 253, ал. 1 от НК (изпиране на пари) – престъпление по чл. 321, ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

В рамките на досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Б. Борисов и други.

В хода на разследването са събрани множество писмени и веществени доказателства. Извършено е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Кралство Испания и Република Кипър, като след изпълнението им резултатите от същите са приобщени към делото. Събрани и анализирани са множество документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други.

След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано, а именно престъпление по чл. 321 от НК, а и за пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Кралство Испания, гр. Барселона.

В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Б. Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот – магазин в Барселона, Кралство Испания.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че твърденията за самостоятелни действия на Борисов, а именно, че последният бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на свидетелите Ченалова и Бакалова, не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза. При техния анализ се установява, че същите не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението по чл. 321 от НК, а именно време /периодичност/ на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които същият да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение, за което е било образувано наказателното производство. В тези им части показанията на коментираните свидетели са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи. Показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.

От изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Б. Борисов, не са били установени относими към настоящото производство транзакции. От заключението на вещото лице става ясно, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.

Прокурорите установяват още, че в доказателствата по делото не се съдържа релевантна информация за постигнати предварителни договорки от престъпен характер, за трайно и устойчиво съгласие между три и повече лица да извършват съгласувано престъпления по чл.253, ал.1 от НК – изпиране на пари. „В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление“, се посочва в постановлението на СГП. За наличието на престъпни взаимовръзки между група от лица – български граждани, сред които и Б. Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали чрез Европейски заповеди за разследване до Кралство Испания и Република Кипър.

С оглед липсата на доказателства за извършено престъпление прокурорите от Софийска градска прокуратура прекратяват досъдебното производство, образувано за участие в организирана престъпна група. В прокурорското постановление са подробно анализирали и всички белези и обстоятелства, които по закон трябва да са налице, за да се обоснове повдигане на обвинение за престъпна група.

В хода на разследването не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че недвижим имот, находящ се в гр. Барселона, е закупен с парични средства, придобити от престъпление. От събраните писмени, гласни и веществени доказателства се установява, че придобиването на имота за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от св. А. Чаушев е било направено по силата на договор за мандат с търговско дружество „Т. Т. С”. Видно от приложените писмени доказателства към конкретния период, а именно месец март 2013 г., дружеството е разполагало с парични средства за закупуването на процесния имот, които е придобило от търговската си дейност. Поради изложените съображения наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че не са налице доказателства да е извършено деяние по чл. 253, ал. 1 от НК (пране на пари) по отношение на процесния недвижим имот.

Същевременно, преди прекратяването на наказателното производство, наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления, а именно – пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Малко по-рано от сайта Бърд предупредиха, че Сарафов се кани да смачка делото. Това, за което, всъщност, и той бе инсталиран на поста И.Ф.

„Верни на Боби Сарафов командировани следователи и прокурори бабуват на делото Барселонагейт и го бутат към приятен за БойкоБорисов финал, научил Bird.bg. Кирил Петков и Христо Иванов, които осигуриха чадъра, тишината и спокойствието, съвместно с командирования за целта като и.ф. главен прокурор Боби Сарафов са в последна фаза по изпирането на благодетеля си Бойко Борисов.

Фактите:

Следовател Петя Велева, командирована от СО-ОП София в НСлС, е пратила делото в СГП с мнение за прекратяване.

Чака се произнасянето на прок. Светослав Милушев и прок. Магдалена Николова, и двамата командировани да работят по това знаково дело.

Прок. Светослав Милушев получи мотивационен бонус и стана европрокурор.

Прок. Магдалена Николова вече има ценен опит във вярна служба на Борисов и ГЕРБ. Именно тя, като командирована от СРП в Спец-а, през декември 2020 смачка делото за аудиозаписите #ПКП на Борисов – без дори да си направи труда да назначи експертиза на гласа му.

Припомняме, че делото Барселонагейт беше иззето от наблюдаващия прокурор и поверено на екип от прокурори. Беше сменена и следователката. Сега знаете и кои са в шпицекипа. Как ще се произнесат е въпрос за няколко милиона лева.“

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Дългът на САЩ нараства с 1 трилион на тримесечие

По данни на министерството на финансите на САЩ на...

Първият ред от Сглобката в Парламента масово се покри за 3 март на Шипка и в София!

Румен Радев, Росен Желязков, Денков и Джевдет Чакъров единствени...

Мастилото за татуировки съдържа химикали, които причиняват увреждане на органи, показва проучване

Проучване показва, че повече от девет от десет души,...

Българските либерали най-много от всички мразят Трети март!

Турчинът: "Честит Трети март, честито освобождение на България, аркадаш!"Либералът:...

Не пропускай

Дългът на САЩ нараства с 1 трилион на тримесечие

По данни на министерството на финансите на САЩ на...

Първият ред от Сглобката в Парламента масово се покри за 3 март на Шипка и в София!

Румен Радев, Росен Желязков, Денков и Джевдет Чакъров единствени...

Мастилото за татуировки съдържа химикали, които причиняват увреждане на органи, показва проучване

Проучване показва, че повече от девет от десет души,...

Българските либерали най-много от всички мразят Трети март!

Турчинът: "Честит Трети март, честито освобождение на България, аркадаш!"Либералът:...

Зрелищно честване на 3-и март в Банско! Стотици българи развяха националния трибагреник по пистите 

Стотици българи отбелязаха 3-и март в Банско. Облечени в...

Трите национални телевизии показаха среден пръст на Трети март! Оставка! Долу БНТ, БТВ и НОВА!

Големите национални телевизии показаха среден пръст на Националния празник...

Мачът е същият отпреди Локдауна – Борисов в центъра, Пеески и Прокопиев тичат по двете крила

Борисов винаги е имал за цел Прокопиев и Пеевски...

Прочетете още

Дългът на САЩ нараства с 1 трилион на тримесечие

По данни на министерството на финансите на САЩ на 4 януари дългът на страната трайно премина границата от 34 трилиона долара, след като на...

Първият ред от Сглобката в Парламента масово се покри за 3 март на Шипка и в София!

Румен Радев, Росен Желязков, Денков и Джевдет Чакъров единствени се появиха сред българите за празничния Трети март днес. Президентът Румен Радев и шефът на...

Мастилото за татуировки съдържа химикали, които причиняват увреждане на органи, показва проучване

Проучване показва, че повече от девет от десет души, които си правят татуировки, несъзнателно се излагат на химикали, които причиняват увреждане на органите, пише...
Verified by MonsterInsights