Новините с коментар в реално време

Джо Байдън се появи, но въпросите за здравето му остават (Видео)

Джо Байдън се появи за първи път публично след...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияКабинетът Денков планира тайно как да превърне част от Бългрия в радиоактивна...

Кабинетът Денков планира тайно как да превърне част от Бългрия в радиоактивна гробница!

Последвай Bnews.bg в

Разследване на сайта Обективно разкри нов зловещ план на Денков и на Сглобката за погребването на България. И отново Продължаваме Промяната се вълнува от пиар ефекта и как да излъже хората, а не от реалните последствия за природата, здравето и икономиката.

Кабинетът е поръчал на експерти да изготвят предложения как да бъде избрано място за хранилище за дълбоко геоложко погребване на ядрени отпадъци, без да бъде предизвикана силна съпротива от местното население.

Това става ясно от доклад от февруари на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет. Анализът е озаглавен „Радиоактивните отпадъци и приемането им от обществото“.

Досега отработеното ядрено гориво от АЕЦ “Козлодуй” се връщаше в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дългосрочно съхранение. След като обаче управляващите решиха да заменят руското ядрено гориво с американско – на “Уестингхаус”, и френско – на “Фраматом”, проблемът къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво остава нерешен. Затова сега правителството търси място в България, както и начини да убеди местното население да приеме хранилище за радиоактивните отпадъци на своя територия.

В доклада до Министерския съвет пише:

„Опитът на други страни сочи, че плановете за такива постоянни хранилища могат да предизвикат силна съпротива от страна на местното население. Подобна съпротива в отделни случаи е довела до прекратяването на подобни проекти. В този контекст възникват следните въпроси: как би реагирало местното население на даден регион в България при евентуални планове за строеж на постоянно хранилище в региона?

Избор на локация за дългосрочно съхранение

На практика всички решения за съхранение на високоактивни отпадъци, прилагани понастоящем по света и в България, са с временен характер. Според типа отпадъци тези временни решения биват басейни, хранилища за сухо съхранение или контейнерни системи за сухо съхранение. Такива решения се характеризират с повишен риск от инциденти.

Идентифицирането на потенциална локация за геоложко хранилище е сложен въпрос с геологически и социално-икономически аспекти.

Първо, необходимо е скалната маса да има ниска водопропускливост. Това предотвратява проникването на радиоактивни вещества в подземните води в случай на повреда на контейнерите, а също и предпазва от навлизането на вода в хранилището. Скали с такова свойство са например т.нар. монтморилонити.

Второ, необходимо е хранилището да се намира в област с ниска сеизмична активност, тъй като по-сериозни земетресения могат да го повредят.

Проблемът „Не в моя двор“ и процесът на одобрение: След изработването на списъка с възможни локации за геоложки хранилища, въпросът, който трябва да се реши, е свързан с политическата легитимация, т.е. по какъв начин местната общественост участва в процеса на взимане на решение относно точната локация на дадено хранилище.

На първо място, право на гражданите е да знаят на какви рискове са изложени. На второ място, те имат право да определят, макар и косвено, кои рискове да бъдат поемани. Налице е и психологически аспект – страхът от радиация.

Икономически анализи показват, че близостта на хранилища за радиоактивни отпадъци води до намаляване на стойността на недвижимите имоти.“

Докладът предлага три варианта как да подходи правителството:

Вариант 1: Решението се взема централно с нормативен акт на властимащите институции. Населението се информира впоследствие. Поради липсата на участие на обществеността, тази процедура е с ниска степен на демократичност и може да доведе до ерозия на общественото доверието в институциите. Опитът на други държави (САЩ, Австралия, Германия) показва също, че този подход може да доведе до значителни обществени сътресения, съпътствани от протести и блокади от страна на местното население.

Вариант 2: Решението се взема чрез национален референдум, след като вече локацията е определена. Това е и вариантът, който е приложен в Швейцария – избраната локация за дългосрочно съхранение е недалеч от Цюрих, като национален референдум се предвижда да се проведе в следващите няколко години. Този вариант е в известен смисъл по-демократичен от Вариант 1. Същевременно обаче той не решава проблема, свързан със съпротивата на местната общност, тъй като решението, взето чрез национален референдум, може да противоречи на мнението на местната общност, което води до дефицит на демократичност, аналогичен на този от Вариант 1.

Вариант 3: След като локацията бъде определена, се предлага обезщетение на засегнатите граждани и фирми. В случай, че собственикът (на терена) е държавата, то може да е във вид и на данъчно облекчение – например, освобождаване от плащането на данъци през следващите 20 години. На следващ етап се провежда местен референдум, в който участват само живеещите в общините в непосредствена близост до избраната локация. При отрицателен вот на референдума собственикът на отпадъците може да повиши предложеното обезщетение или да се пренасочи към нова локация.

Поради начина, по който се предлага обезщетението, този вариант се нарича „политически пазар“. Тъй като мястото на хранилището се определя с директното участие на потенциално засегнатите граждани, политическият пазар се счита за най-демократичния вариант, пише в доклада.

Въпреки че Вариант 3 се характеризира с най-висока степен на демократичност, той не е лесен за реализация. Един от основните въпроси, които възникват в неговия контекст, е следният: какъв да бъде размерът на обезщетението, така че мнозинството от гражданите да даде своето съгласие в местен референдум? Логично е да се очаква, че ако обезщетението е твърде малко, то повечето местни жители ще продължат да бъдат против изграждането на хранилище, пишат експертите на Министерския съвет

Обективно.БГ

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

7 Коментари

 1. От 1993 до момента „учЕни“ от БАН и Румънската академия на науките получават огромно финансиране за да изследват територията на двете държави за подходящи зони, където е възможно ДЪЛБОКО ГЕОЛОЖКО СЪХРАНЕНИЕ НА ДЪЛГОЖИВУЩИ РАО (радиоактивни отпадъци). Дълтогивущи означава „период на полуразпад в порядък…МИЛИОНИ години“. Изводът и на двете академии в официалните им отчети е:
  В БЪЛГАРИЯ са подходящи почти всички области, а най-апетитна е ДОБРУДЖА, където има подземни въглища, екранирани от шисти с уран (уранът има висока плътност, а шистите /аргилитите са глинести скали, които задържат водата, въглищата пък издържат на високата температура, която се развива при разпада на РАО). Забележете оцаче кой е финансистът на тези проекти:
  „научният“ комитет на…НАТО !
  Връзката е съвсем пряка:
  не ги интеересуват отпадъците от родната АЕЦ Козлодуй, които са няколко контейнера с уранови (плутониеви) пръчки.
  Вълнува ги друго и сами ще направите връзката :
  Франция- четвърта ядрена сила в света и първа в Европа. Първа в света по продажба на ядрени снаряди. Военно-промишлен комплекс, захранван с плутоний от…48 атомни централи, които превръщат урана в плутоний, от който се прави заряда на атомното оръжие. На Франция зза енергетиката й са достатъчни две АЕЦ с х 4 реактора (за сравнение нашата беше с 6 и 2/3 от произведеното изнасяхме).
  До „арабската пролет“ Франция заравяше отработените сърцевини на непродадените оръжия в пясъците на Сахара. Но от 2018 ЕС издаде депеша „всяка страна-членка да загробва РАО на ….територията на Европа. Тогава война с Русия не се и сънуваше.
  Сега направете връзката:
  АЕЦ Козлодуй-френско ядрено гориво-концесия и лиценз за загробване на РАО на чужда фирма -НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НИКАКЪВ КОНТРОЛ НА БЪЛГАРСКИ ЛАБОРАТОРИИ-загробване на френски сърцевини на непродадени ядрени бомби и снаряди….или изкупени от целия останал свят….

  Печалбите от този адски бизнес надвишават многократно дори печалбите от наркотрафик и търговия с органи.

  И единствения начин това да бъде унищожено още в зародиш е:
  първо повярвайте, чче е съвсем възможно
  второ – покажете, че ви пука
  трето – запалете прожекнор и посочете извършителите
  четвърто – съюзете се с други като вас
  пето -резултатът ще е налице, ако изчезне страхът.

  САМО НИЕ,ОБИКНОВЕНИТЕ, КОГАТО СМЕ НАЯСНО И СМЕ ЕДНО, СМЕ ПО-СИЛНИ ОТ ЗЯЛАТА СГАН ОТСРЕЩА.

  СТИГА ТОЛКОВА !

  • Първо, нито БАН е виновен, и не е направил нищо лошо. БАН не може да спре мафията да си складира където иска. И второ, точно вие(народа) преди 10 год. казахте на държавата да спре финансирането на БАН, та ние да сме си били търсели сами международно финансиране… Ми, нá ви!!! Намерихме си!!!!! И какво сме виновни ние!!?? Ние от БАН ли докарахме управляващите и ги гласувахме!!??

 2. МОМЕНТАЛНО ИЗМИТАНЕ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО И НС И НОВИ ИЗБОРИ ПРЕДИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ!!!
  АНУЛИРАНЕ НА РЕШЕНИЯТА ИМ И ПОДПИСАНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ОРЪЖИЯ, ВОЙНИ, ГОРИВА И ВНОС НА ОТРОВНИ И РАДИОАКТИВНИ СТОКИ!!

 3. И сега ли ще стоим безучастни?Тези хищни хиени се стремят всячески да ни унищожат .Това в никакъв случай не трябва да се допусне Това управление трябва да бъде премахнато незабавно .То не мисли за развитието на
  България,а как да я заличи!Трябва да запазим България!
  Не си ли спомняте атомната бомба над Хирошима?Още се раждат деца с недъзи.
  Това са убийци,който искат да заличат една плодородна и красива страна и народа й!
  Ей,хора,виждате какви жестокости ни готвят управниците.Как се чувстват тези,които ги избраха????Това са тяхни съучастници.Нека помислим за децата и внуците си!Нека спасим България!Тя е на Българите,а не на американските убийци Вън това управление от България.Време е да ги изгоним подобаващо.Какво чакаме още???Вън убийците и разрушителите !Искат България за терен!Искат война с Русия!
  240 мижитурки ще ще съсипят държавата и народа!Да кажем НЕ на геноцида,който ни подготвят!
  Да живее България!

 4. И сега ли ще стоим безучастни?Тези хищни хиени се стремят всячески да ни унищожат .Това в никакъв случай не трябва да се допусне Това управление трябва да бъде премахнато незабавно .То не мисли за развитието на България,а как да я заличи!Трябва да запазим България!
  Не си ли спомняте атомната бомба над Хирошима?Още се раждат деца с недъзи.
  Това са убийци,който искат да заличат една плодородна и красива страна и народа й!
  Ей,хора,виждате какви жестокости ни готвят управниците.Как се чувстват тези,които ги избраха????Това са тяхни съучастници.Нека помислим за децата и внуците си!Нека спасим България!Тя е на Българите,а не на американските убийци Вън това управление от България.Време е да ги изгоним подобаващо.Какво чакаме още???Вън убийците и разрушителите !Искат България за терен!Искат война с Русия!
  240 мижитурки ще ще съсипят държавата и народа!Да кажем НЕ на геноцида,който ни подготвят!
  Да живее България!

 5. Малко ли измира ме от болести, та трябва да ни търсят още начини за изтребване. Нали французите имат технология за ползване отработено то гориво? Не е ли възможно договаряне с тях?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Германия забрана Ислямския център в Хамбург, който искаше да установи Халифат в града!

Германското министерство на вътрешните работи забрани  Хамбургския ислямски център,...

Камала Харис атакува Доналд Тръмп в първата си предизборна проява

С нападки срещу Доналд Тръмп беше белязана първата предизборна...

Много известна журналистка от Капитал си търси заможен 90 годишен дядка за брак с къща в Синеморец!

Ето обявата - покана за брак или съвместно съжителство...

Без ДПС и БСП на следващите избори?

Тази шокираща прогноза направи социологът Андрей Райчев по Нова...

Не пропускай

Германия забрана Ислямския център в Хамбург, който искаше да установи Халифат в града!

Германското министерство на вътрешните работи забрани  Хамбургския ислямски център,...

Камала Харис атакува Доналд Тръмп в първата си предизборна проява

С нападки срещу Доналд Тръмп беше белязана първата предизборна...

Много известна журналистка от Капитал си търси заможен 90 годишен дядка за брак с къща в Синеморец!

Ето обявата - покана за брак или съвместно съжителство...

Без ДПС и БСП на следващите избори?

Тази шокираща прогноза направи социологът Андрей Райчев по Нова...

Гръм от Дондуков! Радев отговори за назначаването на скандалния Ненчев! Имало е друга съгласувана кандидатура!

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови...

Предозиране: Камала Харис поведе срещу Тръмп в “социологията”!

Либералната машина вече заработи на пълни обороти в Щатите....

Донал Тръмп ще приеме израелския премиер Нетаняху в имението си във Флорида

Доналд Тръмп обяви днес, че израелският премиер Бенямин Нетаняху...

Прочетете още

Германия забрана Ислямския център в Хамбург, който искаше да установи Халифат в града!

Германското министерство на вътрешните работи забрани  Хамбургския ислямски център, след като по-рано днес десетки полицаи нахлуха в джамията "Имам Али" в Хамбург, позната още...

Камала Харис атакува Доналд Тръмп в първата си предизборна проява

С нападки срещу Доналд Тръмп беше белязана първата предизборна изява на вицепрезидента Камала Харис. Тя говори пред 3000 души в щата Уисконсин и очерта...

Много известна журналистка от Капитал си търси заможен 90 годишен дядка за брак с къща в Синеморец!

Ето обявата - покана за брак или съвместно съжителство на г-ца Полина Паунова, известен журналист от Капитал: Впрочем, нали ОНАЗИ шега я кръстихме за тъпа,...
Verified by MonsterInsights