Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияЛегенда за античния град Кабиле прославя ямболския регион за наследник на тракийските...

Легенда за античния град Кабиле прославя ямболския регион за наследник на тракийските традиции във винопроизводството

 

Лятото е традиционното време за море, но това далеч не е единствената дестинация, която ще ви накара да се отпуснете, да усетите спокойствието на природата и същевременно да видите нещо ново и интересно. В този смисъл, можете да съчетаете и двете – морския бриз и непознатите кътчета из България, като посетите Националния археологически резерват "Кабиле", намиращ се само на 8 км. северозападно от Ямбол. 

За почитателите на туризма и на "Стоте национални туристически обекти", името Кабиле казва много. Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град. Съществуват много архитектурни останки от величието на това място, като голяма част от тях са добре запазени и реставрирани. Откритите находки могат да се разгледат в археологическия музей в самия град, където са поставени като експонати.

Тази година на Кабиле беше обърнато още по-специално внимание. На 21 юни, в деня на лятното слънцестоене, стотици хора се събраха да посрещнат най-дългия ден именно там, а домакини на събитието бяха Регионален исторически музей – Ямбол, Община Ямбол и брандът на „Вила Ямбол“ – виното KABILE, носещо името на едноименния тракийски град.

Уникален момент по време на събитието беше представената обредна реконструкция на древен тракийски ритуал, а след изгрева традиционно на всички присъстващи се разля от виното KABILE, наследило качествата си от вековните винопроизводствени традиции в региона.

Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ работи всеки ден от 8 до 18 ч., а регионалният исторически музей посреща гости в делнични дни, от 9 до 16.30 ч. На място желаещите могат да разгледат запазените археологически находки или да изслушат обзорна или специализирана беседа относно историята на великия тракийски град. Една от интересните легенди за Кабиле разказваме и сега, за любителите на културното ни наследство.

Легенда

Преди дълги, дълги години в обятията на плодородните земи по долината на река Тунджа, се ширeл богат тракийски град на име Кабиле. Цар Спарток управлявал справедливо града, а Великата богиня-майка Кибела (позната днес като Артемида) бдяла над него и покровителствала жителите му. Тя била господарка на всичко и всеки, всеобемна и всемогъща сила, която сплотявала и определяла ритъма на живота. Кибела обичала града и той разцъфтявал под нейната благосклонна ръка и мъдрото управление на царя.

Кабиле бил известен със своята монетарница, единствена в Тракия, където били отсичани монети от бронз и сребро за всички царства и владетели. Първите монети, на които се появява лик на човек са отсечени именно там, а на тях е бил лика на Цар Спарток. Търговци от целия средиземноморски свят се стичали към тракийския финансов и търговски център, за да купуват и обменят стоки. 

Идилия и разкош царели в крайречното градче, докато не го сполетели печални дни. Един ден по време на лов Цар Спарток се спънал, паднал от висока скала и издъхнал. Смъртта му била съкрушителна за всички и черни дни надвиснали над великото царство. Наблюдавайки тази тъга и западащия град, върховната богиня Кибела се намесила, за да възвърне вярата и единството на жителите. В близост до известните масивни крепостни стени на царството тя засяла лозя и обещала  на народа си, че от плодовете й ще потече чудодеен сок, носещ величието на Цар Спарток, с който града отново ще възвърне своето могъщество. Тогава жреците на града въвели ритуал всяка сутрин да се събират, за да събудят с песни Великата майка и да приветстват раждането на слънцето, за да порасте богато и сочно гроздето. Лозницата наистина започнала да дарява с грозде по-сочно и по-сладко от всеки опитван плод досега. Не след дълго траките се научили как да превръщат този сок в божествен еликсир, който нарекли вино. Всички обикнали чудодейната напитка на Кабиле и тя бързо се превърнала в най-търсената обменна стока на царството, а разцветът на града отново се съживил. Народът държал всички по света да знаят, че именно там се отглежда най-сочното грозде, а с него се приготвя вино, носещо могъществото на царете и величието на боговете. Затова бил създаден печат с лика на богинята Кибела, който доказвал произхода на всяка амфора с вино от Кабиле. 

От тогава регионът на сегашния град Ямбол носи славата на наследник на древните тракийски  традиции във винопроизводството, датиращи от ерата на Кабиле, а виното още съхранява божествеността на великата Кибела. 

Град Кабиле е споменат в историческите записки за първи път през четвърти век преди Христа. Собственик на над 280 хиляди декара плодородни земи, развито занаятчийство и силно застъпено земеделие, градът е описан като основен център на географска област Тракия между трети и шести век преди Христа. Кабиле е напълно независим град, който се налага като финансов и търговски център, именно по време на управлението на Цар Спарток. Той е първият тракийски владетел, поставил си титлата Цар, която в последствие става международно призната. Първите монети, на които се появява лик на човек, са отсечени именно в Кабиле, а на тях е поставен лика именно на Цар Спарток, за да удостоверят неговото могъщество и разцвета на царството.

spot_img

Последни

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Не пропускай

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Делян Добрев иска незабавна дерогация за Лукойл след излагациите на Денков пред еврокомисарката

Днешните лупинги на Денков доведоха до нов трус в...

Близка на починалия млад лекар от Пловдив опроверга твърденията, причината за смърта му е свръхдоза

Момчето написа във фейсбук, че доктор Крумов не в...

Здравен министър алармира кога са задължителни електронните рецепти! Вижте и си търсете правата!

Шефът на Здравната комисия и биеш министър алармира само...

Радев е готов с новата партия в русофилски целофан и с американски лайна вътре

Партията на Радев вече е готова, но няма да...

Денков скочи на Пеевски и „Политико“ в защита на Лукойл и отсече: Руснаците са изрядни!

Министър-председателят Академик Денков скочи като Матросов на амбразурата срещу...

Белият дом обяви, че парите за Украйна свършиха. Медведев се изгаври жестоко

Белият дом призова днес американския Конгрес да предприеме действия,...

Прочетете още

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветникът на украинския...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник заради продължаващата офанзива на Израел в...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са били убити в Украйна, а друг е бил заловен, заявиха непалските власти, цитирани от Франс...
Verified by MonsterInsights