Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияЛукойл ще съди България за концесията на Росенец. Костовисти го бранят с...

Лукойл ще съди България за концесията на Росенец. Костовисти го бранят с голи гърди!

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД официално заявява, че всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността. Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване.“

Това се казва в официална позиция на дружеството, разпространена до медиите днес, по повод казуса с нефтеното пристанище, чиято концесия коалицията на ““Уйдурмата” плюс ДПС смята да прекрати. Двама знакови костовисти излязоха на барикадата да бранят Лукойл. Точно Иван Костов продаде Нефтохим Бургас на руснаците преди 23 години. Получил ли е поне едно руско “Спасиба Болшое”?
Бившият посланик на България в Русия, по чието време и по време на кабинета на Иван Костов става и приватизацията на Нефтохим от руската компания, Илиян Василев, който е върл костовист и агент на ДС, предупреди, че българските политици защитават неясни корпоративни интереси и действат урбулешката. С разтрогване на концесията без основание България рискува да загуби поредното дело за милиарди от руснаците пред международни арбитражи, както няколко пъти досега по времето на първия кабинет на ГЕРБ и Симеон Дянков който се изживяваше на “Брад Пит с очила” и плашеше “да напляска руснаците” за реакторите на АЕЦ Белене, които платихме двойно и сега мъчат да подарят на Уйрайна. После Дянков стана професор в руски университет, за да даде пример как се “пляска” руснак. Нещо повече, действията на Кирил Петков и ортаците му от ГЕРБ и ДПС са като на слон в стъкларски магазин и по – скоро обслужват руската страна, отколкото българската. Не е изключено да има лобизъм на група политици в полза на българска фирма за преработка и износ на нефтопродукти с руски произход по посока за Украйна. Разследването на BNEWS престои. Става въпрос за милиарди евро печалби по време на войната, а и след нея. Къде отиват е важно.

Ето какво казва бившият посланик в Москва Илиян Василев, който е част от Сглобката на либералите от ПП и ДБ и е изключителен скептик за общите им действия с ДПС и Борисов за бутането на концесията на танкерното пристанище.

“Като един от малкото хора познават проблем с рафинерията и пристанището, предупреждавам. Не е работа на политици с юруш наклонности да правят каквото и да било от трибуната на НС. Това е тънка и прецизна работа, ако искате да има успех.
Не мога да изключа, че част от привържениците на „ура“ подхода, сред които виждам много от най-облагодетелстваните от Лукойл през години, особено най-кресливи, съзнателно играят урбулешката, за да дадат козове на Лукойл накрая да спечели.
И ще стане както с Росатом.
Ако си мислите, че нямат средства за защита, дори в съда – вижте как завършват делата им срещу КЗК.
Много по-сложно е.
Предупреждавам.”

Скептичен за разтрогването на концесията е и друг изявен костовист – либералният гуру Красен Станчев, шеф на Института за пазарана икономика, който смята, че договорът не може да бъде разтрогнат. Той каза по БНТ, че Лукойл не в включен в списъка със санкции и няма закон, на който концесията да противоречи. С украинския флаг на ревера Красен Станчев е категоричен, че дерогацията за Лукойл продължава законно и неговите продукти захранват украинската армия на фронта. Според него няма българин в държавата, който да владее ноухауто на руснаците за търговия с петрол и петролни продукти и няма как българската държава да стопанисва сама пристанището или предприятието, ако бъде повторно национализирано.

В позицията на Лукойл се казва следното.

„Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец“, народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници“.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им.

Държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал „Росенец“. Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи.“

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Военните освиркаха войнствения ястреб Тарагенко на концерт по случай Трети март!

Публиката, сред които и немалко военнослужещи, освирка името на...

Избирателите на Демократите имат огромен проблем и не одобряват военната помощ на Байдън за Израел

Мнозинството демократи предпочитат кандидат за президент, който да не...

Погребението на Навални ще е в църква, водеща кампания в полза на войната в Украйна

Заупокойната служба за Навални, който подкрепи инвазията в Крим...

Не пропускай

Военните освиркаха войнствения ястреб Тарагенко на концерт по случай Трети март!

Публиката, сред които и немалко военнослужещи, освирка името на...

Избирателите на Демократите имат огромен проблем и не одобряват военната помощ на Байдън за Израел

Мнозинството демократи предпочитат кандидат за президент, който да не...

Погребението на Навални ще е в църква, водеща кампания в полза на войната в Украйна

Заупокойната служба за Навални, който подкрепи инвазията в Крим...

Макрон стои зад думите си, че Западът може да влезе с войски в Украйна и да се бие срещу Русия

Еманюел Макрон заяви днес, че всяка от думите му...

Вицето на Радев за Ротацията: Най-добре нови избори и истински редовен коалиционен кабинет след тях

Радев е готов със служебния кабинет, ако слушаме вицето...

ИЗВЪНРЕДНО! МВР залови скитника Червения пират, който плашеше съдия Цариградска, Габриел и магистратите по мейла

Полицията задържа мъжа, отправял заплахи срещу магистрати. Това съобщиха...

Гешев, Цацаров, Алексей Петров, Бойко Борисов и Петьо Еврото в показанията на Ивайла Бакалова и мъжа и в парламента

Бившият модел Ивайла Бакалова и бизнесменът Веселин Денков бяха...

Прочетете още

Военните освиркаха войнствения ястреб Тарагенко на концерт по случай Трети март!

Публиката, сред които и немалко военнослужещи, освирка името на военния министър Тодор Тагарев след края на тържествения концерт вчера вечерта в столичната зала „България“....

Избирателите на Демократите имат огромен проблем и не одобряват военната помощ на Байдън за Израел

Мнозинството демократи предпочитат кандидат за президент, който да не подкрепя предоставянето на американска военна помощ на Израел, сочи ново проучване на Ройтерс/Ипсос. На този...

И двете страни на конфликта в Газа Израел и Хамас са замесени във военни престъпления, според Върховния комисар по правата на човека

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк днес заяви, че военни престъпления са били извършени от всички страни в конфликта между...
Verified by MonsterInsights