Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

ГЕРБ реже Промяната за смените в службите, с които искат да прецакат Радев!

Разпадът е бърз. Кирил Петков след спявката с незнайно...

Бой и сблъсъци на АМ Струма между протестиращи миньори и жандармерията!

На АМ „Струма“, край Дупница, се стигна до сблъсъци...
НачалоБългарияЛукойл ще съди България за концесията на Росенец. Костовисти го бранят с...

Лукойл ще съди България за концесията на Росенец. Костовисти го бранят с голи гърди!

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД официално заявява, че всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността. Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване.“

Това се казва в официална позиция на дружеството, разпространена до медиите днес, по повод казуса с нефтеното пристанище, чиято концесия коалицията на ““Уйдурмата” плюс ДПС смята да прекрати. Двама знакови костовисти излязоха на барикадата да бранят Лукойл. Точно Иван Костов продаде Нефтохим Бургас на руснаците преди 23 години. Получил ли е поне едно руско “Спасиба Болшое”?
Бившият посланик на България в Русия, по чието време и по време на кабинета на Иван Костов става и приватизацията на Нефтохим от руската компания, Илиян Василев, който е върл костовист и агент на ДС, предупреди, че българските политици защитават неясни корпоративни интереси и действат урбулешката. С разтрогване на концесията без основание България рискува да загуби поредното дело за милиарди от руснаците пред международни арбитражи, както няколко пъти досега по времето на първия кабинет на ГЕРБ и Симеон Дянков който се изживяваше на “Брад Пит с очила” и плашеше “да напляска руснаците” за реакторите на АЕЦ Белене, които платихме двойно и сега мъчат да подарят на Уйрайна. После Дянков стана професор в руски университет, за да даде пример как се “пляска” руснак. Нещо повече, действията на Кирил Петков и ортаците му от ГЕРБ и ДПС са като на слон в стъкларски магазин и по – скоро обслужват руската страна, отколкото българската. Не е изключено да има лобизъм на група политици в полза на българска фирма за преработка и износ на нефтопродукти с руски произход по посока за Украйна. Разследването на BNEWS престои. Става въпрос за милиарди евро печалби по време на войната, а и след нея. Къде отиват е важно.

Ето какво казва бившият посланик в Москва Илиян Василев, който е част от Сглобката на либералите от ПП и ДБ и е изключителен скептик за общите им действия с ДПС и Борисов за бутането на концесията на танкерното пристанище.

“Като един от малкото хора познават проблем с рафинерията и пристанището, предупреждавам. Не е работа на политици с юруш наклонности да правят каквото и да било от трибуната на НС. Това е тънка и прецизна работа, ако искате да има успех.
Не мога да изключа, че част от привържениците на „ура“ подхода, сред които виждам много от най-облагодетелстваните от Лукойл през години, особено най-кресливи, съзнателно играят урбулешката, за да дадат козове на Лукойл накрая да спечели.
И ще стане както с Росатом.
Ако си мислите, че нямат средства за защита, дори в съда – вижте как завършват делата им срещу КЗК.
Много по-сложно е.
Предупреждавам.”

Скептичен за разтрогването на концесията е и друг изявен костовист – либералният гуру Красен Станчев, шеф на Института за пазарана икономика, който смята, че договорът не може да бъде разтрогнат. Той каза по БНТ, че Лукойл не в включен в списъка със санкции и няма закон, на който концесията да противоречи. С украинския флаг на ревера Красен Станчев е категоричен, че дерогацията за Лукойл продължава законно и неговите продукти захранват украинската армия на фронта. Според него няма българин в държавата, който да владее ноухауто на руснаците за търговия с петрол и петролни продукти и няма как българската държава да стопанисва сама пристанището или предприятието, ако бъде повторно национализирано.

В позицията на Лукойл се казва следното.

„Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец“, народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници“.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им.

Държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал „Росенец“. Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи.“

spot_img

Последни

Не пропускай

Пети ден блокадата скова Сглобката! Пеевски, Петков, Борисов и Денков посрещат миньорите в парламента

Пети ден са затворени възлови точки за движение в...

Визитата на Денков в Австрия за Шенген се провали след екскурзията на Кирил Петков до Виена

Краят е близо. Опитът на Кирил Петков да се...

КОЙ даде без конкурс 4 милиарда на фирмите на „Промяната“, за да разрушат въглищната енергетика?

Нито един член на правителството, нито един министър, нито...

Забраната за влизане на автомобили с руски номера в ЕС е чист нацизъм, според Лавров

Забраната за влизане на автомобили с руски регистрационни номера,...

Илон Мъск се гаври със Зеленски: Минали са едва 5 минути, а още не си поискал милиарди долари помощ!

Украинските власти изразиха днес възмущението си от публикация на...

Гавра с тарикат – депутат. Устата търси да „такова“ Ицо Хазарта!

"Добър вечер!, обърна се Устатата към публиката си и...

Фалиралият криптофараон и ултралиберал Сам Банкман искал да плати на Тръмп, за да се откаже от втори мандат

Невероятно до каква крайност би могъл да стигне самозабравил...

ГЕРБ реже Промяната за смените в службите, с които искат да прецакат Радев!

Разпадът е бърз. Кирил Петков след спявката с незнайно...

Бившият пиар на Промяната: Излъгаха брутално българския народ!

Бившата пиарка на "Промяната" и едновремешен пиар на Лукойл...

Прочетете още

Пети ден блокадата скова Сглобката! Пеевски, Петков, Борисов и Денков посрещат миньорите в парламента

Пети ден са затворени възлови точки за движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" и Проходът на Републиката. Причината е протестът на миньори...

Визитата на Денков в Австрия за Шенген се провали след екскурзията на Кирил Петков до Виена

Краят е близо. Опитът на Кирил Петков да се прави на Джеймс Бонд и да внуши, че Шенген има общо със службите и тяхното...

КОЙ даде без конкурс 4 милиарда на фирмите на „Промяната“, за да разрушат въглищната енергетика?

Нито един член на правителството, нито един министър, нито депутат от ПП, нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Академик Денков отговаря на простия...
Verified by MonsterInsights