Новините с коментар в реално време

Въпреки санкциите и благодарение на дерогацията босът на Лукойл забогатя с 10 милиарда долара на година

Санкциите не ловят руските олигарси, а дерогацията вкара само...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Въпреки санкциите и благодарение на дерогацията босът на Лукойл забогатя с 10 милиарда долара на година

Санкциите не ловят руските олигарси, а дерогацията вкара само...

Доналд Тръмп: Байдън управлява с банда престъпници!

Байдън представлява заплаха за американската демокрация и администрацията му...
НачалоПолитикаМинистърът Андрей Цеков (Остап Бендер) от "Промяната" като бос в ГБС подари...

Министърът Андрей Цеков (Остап Бендер) от „Промяната“ като бос в ГБС подари яхта и диамантен Ролс Ройс на Румен Вълка

Румен Гайтански – Вълка получил 46 милиона лева дивиденти от фирмата Био Майнинг, след като по сметката й влизат 103.5 милиона лева от необслужван кредит от Българската банка за развитие (ББР). По-интересното преди да проследим пътя на парите към Гайтански е да видим схемата, по която излизат от трезора на ББР. 150 милиона кредит, дори от държавна банка, не се отпускат току така. Кредитът е гарантиран с фиктивен договор между фирма и ГБС, от чиято страна е въпросният днешен министър Андрей Цеков тогава, и фирмата – получател на кредита от ББР. Договорът с участието на Цеков е Пунта Мара и след като това лъсва, милонионите на държавата отиват в яхти, диамантени Ролс Ройси и Бугати Вайрони в гаража на Вълка, а народът и държавата пийват по една студена, макар и Кристална, вода. „Ово е стандарт“ на Промяната. Тези, които обслужваха приятелите на Сараите, станаха министри на Продължаваме Промяната, за да харчат по целесъобразност за олигархията – милиардите за Хемус и несъществуващите пътища на България. Само ще споменем и друго разследване на BNEWS – фирмата ГБС по времето на Цеков като правен шеф в нея, построи с кредит, който тя отпусна за семейството на пловдивския герберски кмет Иван Тотев, палата на Мама Роза Тотева. ГБС построи и скандалната зала Колодрума от тепетата, която при планирани 15 милиона лева инвестиция, излезе 62 милиона – или 4 пъти повече. ГБС – Главбулгарстрой с шефа на правния отдел Андрей Цеков построи всички хотели на Мамин Ваньо и получи обществените поръчки на Община Пловдив. Всичко е напълно законно и изпипано от Цеков и екипа му.

Връзката ГЕРБ – Промяната изглежда има дълбоки и здрави корени. Използвани са материали на Бърд, Бнюз, Капитал, 19 минути и други разследващи медии.

Над един милион лева са платени за луксозна моторна яхта – сочат банкови разпечатки, с които BIRD се запозна. Оказва се, че гаранция по кредита е станал несъществуващ договор с Главболгарстрой за доставка на строителни материали. Дългогодишен главен юрист, а също управител и съдружник в 10 фирми на същия Главболгарстрой холдинг е Андрей Цеков, депутат, зам.министър на МФ и министър на МРРБ от Продължаваме промяната – ДБ в София – избиран в листата им за централния 24 МИР, заместник-министър на финансите в кабинета на Кирил Петков и БСП, назначен с личния подпис на Кирил Петков като премиер, после пак народен представител от ПП и сега – черешката на тортата – на върха на пирамидата от милиарди за пътища и магистрали.

В регистрите и до момента Цеков се води активен съдружник в ЮС Партнърс ООД със собственика на ГБС Калин Пешов и с друг известен и близък до ДПС строител – Калистратов, изпълняващ сега поръчката за ремонт на Богословския факултет на пл. Св. Неделя, лично наложена за финансиране от Йордан Цонев в последния бюджет. С Калин Пешов от 6 април 2012 и досега са заедно в борда на фирмата изписана от създателители си ГБС ИнтернешънАл ЕАД. Това е едно от дружествата на Главболгарстрой Холдинг, на който дълго време Цеков е и член на борда.

В същото време Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите от „Промяната“ като ръководител на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предложи да се изплатят 100% от извършените дейности на АМ Хемус на Главболгарстрой АД в размер на рекордните 230 милиона лв. Същият Цеков сега възстанови инхаус поръчките за Хемус, по които уж заминаха за Дубай десетки и стотици милиони в торби, теглени на каса. Хемус ще се строи по същата порочна процедура, но с един милиард по-скъпо, отколкото щеше да я строи ГЕРБ!!!

Андрей Цеков като заместник-министър на финансите, назначен от Кирил Петков на 29.12.2021 г., отговаряше за:

  • контрола на обществените поръчки /включително и на Главболгарстрой/
  • АДФИ /която проверява договорите на Главболгарстрой/
  • одита на европейски средства /които ще бъдат платени на Главболгарстрой/ .
    Освен тези отговорни функции, той е и ръководител на междуведомствената група с МРРБ и МФ за проверка на пътните договори на АПИ, която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не.
    Така Цеков, който е в перманентен конфликт на интереси, като държавен ръководител естествено реши, че спешно трябва да се платят 230 милиона на частния си работодател Главболгарстрой, а останалите фирми да минат през ситото на подчинената му АДФИ и ДНСК .

Освен ГБС, той „надзирава” и фирмите на Велико Желев Хидрострой-Водстрой, който от своя страна е много близък приятел на … Румен Гайтански – Вълка. Същият, чийто заем от държавната банка е гарантиран от договор с ГБС, прекратен дни след получаването на 150-те милиона.

Ще напомним как преди година, когато беше действащ зам.-министър, 19 минути описа оригиналната схема 10+4%, за която информира писмено в сигнал до съответните органи бизнесмен, имащ да получава 40 милиона лева за пътно строителство. Той е насочен първо към кабинета на Цеков, а оттам – към кантората на …. Лена Бориславова и Никола Минчев, за да му „помогнат”.

„Заместник финансовият министър Андрей Иванов Цеков е усвоил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми, пощенски кутии, показва справка на спечелени проекти на редица фирми свързани с Цеков и съпругата му Деница Цекова“, пише на 18 февруари т.г. cross.bg. Скандалното е, че като заместник-министър през неговото одобрение минават всички плащания именно по …. европроекти. Според медията Цеков има богат опит в асимилиране на евросредства и добре структурираната скица за това – през редица търговски дружества и граждански сдружения. Темата заслужавала внимание поради ресорите на Цеков като зам.-министър, а именно евросредствата, но кой да и обърне внмание от ДАНС и Прокуратурата. Вместо да стане техен клиент – Андрей Цеков е възнаграден от ГЕРБ и ПП с най-тлъстия министерски пост – строителен и регионален министър.

Съпругата му е и негов съдружник в още действащата според регистрите фирма Пропърти Тръст. Интересно е да се отбележи в тази връзка, че по времето на ГЕРБ, които редовно ругаеше в кампанията в постове във ФБ, Цеков фигурира като представител на Аква Темпус ООД, която усвоява 5,5 млн. лв. по проекти за саниране и реконструкция в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн. лв. от Европейските структурни фондове.

Кредитът от 150 милиона от ББР за Вълка с решаващата гаранция за 130 милиона на Андрей Цеков и ГБС

Кредитът за 150 милиона лева от държавната банка, станал възможнен за отпускане с решаващата помощ на ГБС, се води най-големият в историята на този трезор. Това е и един от няколкото големи съмнителни кредита от ББР, раздадени по времето, когато тя беше управлявана от Стоян Мавродиев, напомня bird.bg.: „за скандалните кредити се разбра от служебния министър на икономиката Кирил Петков през 2021 г., който обаче изпусна тогава да отбележи кой и как е гарантирал за кредита на Вълка. И не само това! С личния си подпис, вече като премиер, Петков назначи Андрей Цеков от гарантиралия скандалния заем ГБС за заместник-министър на финансите, а после го пробута за министър в НЕкоалицията на ПП/ДБ с ГЕРБ!

Отпуснатите от държавната ББР милиони са за новосъздадената фирма Роудуей Кънстракшън АД. С парите тя иска да придобие 90% от акциите на Пътстройинженеринг АД, които се държат от “Био Майнинг” АД с основен акционер Румен Гайтански – Вълка.

Гаранция по кредита става договор с Главболгарстрой за доставка на жп баласт от 02.07.2018 г. Както отбелязва Капитал, този договор с Главболгарстрой е ключов, за да се оценят активите на фирмата. При цена 35 лв. на тон и минимум 70 хил. тона месечно до 2028 г., с клауза “вземай и плащай”, той гарантира на компанията 2,45 млн. лв. месечен приход, поне на хартия. Стъпвайки на този договор, външният оценител Адванс експертни оценки оценява Пътстройинженеринг на 130 млн. лв.

Остап Бендер от ГБС в кухата схема „Рога и Копита“ с колегата Румен Вълка

Година по-късно, на 17.06.2019 г., ББР подписва договора за кредит с „Роудуей Кънстръкшан“, като договорът с Главболгарстрой е заложен като бъдещ приход. Плащанията по него от страна на Главболгарстрой е трябвало да постъпват в сметката на Пътстройинженеринг АД в ББР.

Договор обаче няма. Той е прекратен от страните Главболгарстрой и Пътстройинженеринг на 10.07.2018 г., само няколко дни след сключването му. Но е представен в ББР като гаранция за плащането много месеци след като е прекратен. Абсолютна схема по модела на Остап Бендер и неговата фирма „Рога и Копита“.

Очевидно става въпрос за юридически трик. Което ни връща към въпроса: А кой е правникът на ГБС?

Идва кризата с COVID-19 и Роудуей Кънстръкшан се възползва от облекченията, за да не си плаща вноските по заема. Чак през декември 2021 г. банката разбира, че плащания по този заем няма да има, защото… няма договор с ГБС. Научавайки за това мошеничество, бившето ръководство на ББР подава сигнал за престъпление в последните дни на 2021 г.

Общо за периода от получаването на парите от Роудуей в сметката на “Био Майнинг” до 31.12.2021, Гайтански изтегля към личната си сметка малко над 46 милиона лева дивиденти.

Други големи дебитни преводи с основание заем са правени към фирмите Кристална Вода АД /28,6 млн./, Грийн Партнърс АД /1,75 млн./ и Волф АД /7,44 млн./. Те също се свързват с Гайтански като директен или индиректен собственик.

След като сметката на Био Майнинг на практика е изпразнена от многомилионните дивиденти и заеми, там започват да се връщат периодично суми от трите фирми под формата на погасяване на взетите заеми, които Вълка тутакси прибира като дивидент.

Към швейцарски и италиански сметки на фирмата Poroli Special Boats са преведени на няколко пъти средства, очевидно като авансови плащания за придобиване на скъпа моторна яхта, модел Rivamare 38. Цената на този модел е около 1 млн. евро.

Озадачаващи са преводите към и от Югозападното държавно предприятие ДЛС Искър, където се намира незаконната вила на Вълка, собственост на фирмата му Био Майнинг.

На 19.08.2020 г. в сметката е получен превод от 600 000 лв. От Кристална вода АД и в същия ден е нареден превод към ЮЗДП ДП в размер на 600 000 лв., с основание Дарение ДОГ. ПО 01-72/19.08.2020.

Преди и след внушителното дарение, ЮЗДП ДЛС Искър на няколко пъти прави плащания към Био Майнинг “съгласно протокол и фактури” като общата сума доближава 100 000 лв. Не е ясно какви услуги е фактурирала фирмата на Вълка на държавното предприятие.

Друг забележителен разход са тегленията на каса от Николина Туечка, която управлява няколко фирми, свързвани с Вълка. Така са изтеглени общо 180 000 лв. кеш.

BNEWS пита!

Интересен въпрос е първо към Гешев, а сега към и.ф. Сарафов дали въобще е стигнал до тях и какво става със сигнала на бившите директори на ББР, който те подават на 29.12.2021 г. до министъра на вътрешните работи “за констатирани нарушения и престъпления” при отпускането и усвояването на кредита в размер на 150 млн. лева от Роудуей Кънстръкшан АД“.

Дали целта на Кирил Петков и компания не е била само да плашат ГЕРБ, а техният Бойко Рашков, който напоследък е по-тих и от водата, която никак не обича за сметка на водката и бялото вино, да смачка сигнала преди да стигне до прокуратурата.

Днес Андрей Цеков – удобният офицер на Политическата Мафия е недосегаем маршал на ГЕРБ и Промяната на върха на строителната пирамида, от която се краде най-много, когато алчната за пари и постове опозиция вземе властта, особено без да печели избори.

(Разследването продължава)

spot_img

Последни

Въпреки санкциите и благодарение на дерогацията босът на Лукойл забогатя с 10 милиарда долара на година

Санкциите не ловят руските олигарси, а дерогацията вкара само...

Алгоритъм ще избира виното вместо нас. За нас остава удоволствието от пиенето …засега

Изследователи обучиха алгоритъм да "опитва" и разпознава вкуса на...

Американски лекари: Чистенето на сняг е вредно за здравето!

Стана ясно защо Васил Терзиев и Борис Бонев не...

Тамплиерите направиха вицепрезидента на България Илияна Йотова Рицар на годината 2023

Над 350 рицари и дами събраха с благотворителен търг...

Не пропускай

Въпреки санкциите и благодарение на дерогацията босът на Лукойл забогатя с 10 милиарда долара на година

Санкциите не ловят руските олигарси, а дерогацията вкара само...

Алгоритъм ще избира виното вместо нас. За нас остава удоволствието от пиенето …засега

Изследователи обучиха алгоритъм да "опитва" и разпознава вкуса на...

Американски лекари: Чистенето на сняг е вредно за здравето!

Стана ясно защо Васил Терзиев и Борис Бонев не...

Тамплиерите направиха вицепрезидента на България Илияна Йотова Рицар на годината 2023

Над 350 рицари и дами събраха с благотворителен търг...

Болярин: Защо магистрала Русе – Велико Търново са най-лошо похарчените 22 милиона на километър?

Най - лошо похарчените 22 млн.на километър. Новата Магистрала...

Зеленски дал на Сорос 400 кв. км. плодородна земя в Украйна, за да съхранява отровни отпадъци

Украинските власти планират да прехвърлят 400 кв. км плодородна...

Доналд Тръмп: Байдън управлява с банда престъпници!

Байдън представлява заплаха за американската демокрация и администрацията му...

Мечка от Зоопарка в Стара Загора открадна телефона на мъж, решил да си прави селфи с нея

Мечокът Тишо от Стара Загора открадна телефона на мъж,...

Вътев натопи Асен Василев: Да, попита ме колко пари ще изкара, ако продаде земите ни!

Асен Василев нагло е излъгал, че не е имал...

Сглобката започва да сглобява магистрали! За 20 милиона лева на километър

Нито ден без Сглобката да си намери повод да...

Прочетете още

Въпреки санкциите и благодарение на дерогацията босът на Лукойл забогатя с 10 милиарда долара на година

Санкциите не ловят руските олигарси, а дерогацията вкара само за година 10 милиарда долара в джоба на боса на Лукойл Вагит Алекперов. На фона...

Алгоритъм ще избира виното вместо нас. За нас остава удоволствието от пиенето …засега

Изследователи обучиха алгоритъм да "опитва" и разпознава вкуса на вино, съобщи електронното издание "Юрикалърт". Дано обучението на алгоритъма не включва и дегустацията на виното...

Американски лекари: Чистенето на сняг е вредно за здравето!

Стана ясно защо Васил Терзиев и Борис Бонев не обичат да чистят сняг. Вредно е за здравето. Лошата новина е, че е вредно и...
Verified by MonsterInsights