Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаНаглите: Промяната постави ултиматум със 7 условия на ГЕРБ, за да остане...

Наглите: Промяната постави ултиматум със 7 условия на ГЕРБ, за да остане сама на власт!

Все е било, но такова чудо никога не е било. Промяната и ДБ поискаха гаранции от ГЕРБ, че ще ги остави да управляват еднолично държавата. Те предлагат нещо като коалиционен формат, нещо като общ борд по приоритетите за кадровите чистки и назначения на ПП в службите и избор на новите регулатори. За първи път някой управлява България с 1/4 от депутатите и за първи път някой иска гаранции от опозицията, че няма да му пречи, за да продължи да управлява еднолично от името на група олигарси и вероятно на чужди служби. Ултиматумът на Кирчо, Лена и Христо Иванов към Бойко дори не е покана за коалиция, а покана за подписване на празен чек от името на държавата. Ако няма празен чек и всички регулатори вътре в него, Промяната сами ще си искат оставката и сами ще пробват да си я дадат. За първи път ще се прави нещо като коалиция между Петков и Борисов, което би изпрало почти до снежно бяло втория и би превърнало в политически труп първия. „Регулаторите, регулаторитееее“, би казал Прокопиев, ако трябва да перифразира Слави Трифонов с негоавата „Македонияяяяяяяя“ в декларацията – ултиматум на ПП/ДБ и Капитал към ГЕРБ – СДС.

Ето и условията на втората сила в парламента към първата. В тях конкретиката се свежда само до общия борд за назначенията. Няма принципи, няма цели. Само кадрови въпроси – от БНБ и шеф на ДАНС до Главен прокурор, което даже не е тема на депутатите. Свои хора по всички високи нива в държавата:

  1. Създаване на борд от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в рамките на механизма за предварително съгласуване по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в съответствие с този механизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и БНБ.
  2. Спазване на ангажимента за вече одобрената обща законодателна програма чрез въвеждане на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство, формирано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна програма. Този механизъм да включва ежеседмична среща на ръководствата на парламентарните групи за съгласуване на дневния ред на Народното събрание
  3. Ангажимент на ГЕРБ-СДС да спазват пътна карта с конкретни срокове за реализирането на съдебната и конституционна реформа, включително ясен ангажимент по отношение на законопроект за промяна на конституцията, както и за предприемане на мерки и гаранции, които да осигурят, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор.
  4. Приемане на законодателни промени относно начина на функциониране на българските служби за сигурност и освобождаването им от чуждо влияние като председателите на службите и главният секретар на МВР се предлагат от Министерския съвет и се избират от парламента
  5. Приемане на антикорупционните текстове относно новата комисия за противодействие на корупцията на второ четене само след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията.
  6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК за представителство на всички парламентарно представени партии – с цел да се гарантира честността на вота на българските граждани на предстоящите местни избори през 2023 г., както бе поставено в изявлението на акад. Денков.

ГЕРБ приеха с насмешка ултиматума на ПП, а Даниел Митов написа: „Поне знаят къде е вратата…в логото им“. Утре събитията продължават извън София, съобщиха от пресцентъра им.

В събота 24.06.2023 г. ГЕРБ ще проведе национално работно съвещание с участието на общинските кметове на ГЕРБ, на ПГ на ГЕРБ-СДС, областните координатори и Изпълнителната комисия на партията.
Форумът е предварително организиран и обявен и ще се проведе във Велико Търново като с него ГЕРБ стартира подготовката си за местните избори. След заседанието ГЕРБ ще съобщи решението на партията по поставените въпроси от ПП-ДБ.

Всичко вече е в ръцете на Борисов. Дали ще реши да бие шута на нахалните шарлатани или ще ги остави да се сгромолясат напълно, но на гърба на България.

spot_img

Последни

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога...

Не пропускай

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога...

Борисов: Няма да позволим могъщият Академик Денков да се огъне!

Старият изтъркан до болка крими филм в НюзКурниците на...

Пеевски осветли мисирките: Всичко става смешно в държавата, този цирк трябва да свърши!

Шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски открито показа...

Спас Русев и Шолак отвориха шампейна! КЗК очаквано одобри сделките на Виваков с Булсатком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем...

33% от регулаторите! Това е цената на Продължаваме Промяната и Христо Иванов!

1/3 от кадрите в регулаторите ще са за ДПС,...

Борисов пред Валерия Велева: Асен Василев ми обеща главата на Хинков на тепсия!

Правителството на Денков е сериозно разбалансирано, вече има оформени...

Зеленски отмени речта си пред Конгреса в САЩ,, с която щеше да опита да изкрънка още пари

Украинският президент Володимир Зеленски е отменил планираната си за...

Прочетете още

Конгрес на БФС и гласуване на оставката на Боби Михайлов три седмици след конференцията на ДПС и по време на Ротацията

Окончателно съдбата на Боби Михайлов ще се реши три седмици след националната конферения на ДПС. И точно в дните на Ротацията, която може да...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната френска провинция, в бъдеще ще имат по-големи затруднения да съдят фермерите заради кукуригащи петли, мучащи...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога да сменя шефа на Пирогов, а не моето решение, каза Хинков, който вее байрака сам...
Verified by MonsterInsights