Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно...

Очаквано Путин обяви: Зеленски загуби легитимност като президент на Украйна!

Конфликтът в Украйна отиде в задънена улица, след като...
НачалоРазследванияПравителството на Радев е подготвило транзита на руския газ като "турски" за...

Правителството на Радев е подготвило транзита на руския газ като „турски“ за Европа през Балкански поток

На 24 и 25 април т.г. за пръв път българската общественост разбра за готвената корупционна схема с участието на президента Радев и министър Росен Христов, за пране на руски газ в Турция. Публикувах в „Алтернативи и Анализи“ – тук в коментари – анализ на проекта „Пръстен на Солидарността“. То бе пореден опит да се подмени истинско европейско съдържание с нов вариант за обслужване на нуждите на Владимир Путин, комуто остана единствено южния маршрут за износ на природен газ към ЕС.

Проектът действително може да бъде изпълнен с европейско съдържание, но по начина по който се контролира достъпа на руски газ през Турция през точката Малкочлар-Странджа, „пръстенът на солидарност“ е фасада. Схемата в това ново издание на Турски поток, е много по-сложна и основна роля в нея играе договора между Булгаргаз и Боташ. (Така нареченият Балкански поток е продължение на Турски поток и бе строен по времето на кабинета Борисов – 3 с държавно финансиране. Именно на неговия строеж Борисов заведе тогавашния посланик на САЩ Херо Мустафа и я запрегръща мачовски. Заради тази тръба година по-късно докара Промяната с харвардските шарлатани начело, б.р.)


Но не Булгаргаз и БЕХ са движещата сила – такава е шефът на Булгартрансгаз Владимир Малинов, който странно пусна търг за капацитет за юни /входен и изходен/ на Странджа, който обаче потъна информационно. Няма никакви официални резултати, данните за потоците показват, че такива няма. Тоест БТГ са се отказали да предлагат капацитети и търгът се е провалил. Изглежда първоначалният план е пропаднал и се чака друго развитие.
От турска страна също техния търг потъна, но стана ясно, че реално Боташ и Сокар Енерджи са получили изходен капацитет от Турция, съответно входен в България, но не пряко, а през нает за тях капацитет от Булгаргаз, който по силата на договора на Булгаргаз с Боташ те могат да ползват. От анализа стана ясно, че това е игра, която трябва да осигури възможност на Боташ и Турция да прекарва руски газ в ЕС покрай рестрикции и регулации, в ущърб на европейските компании. Много над договорените количества с Булгаргаз за вътрешни нужди.
Става въпрос за пренос на над 19 млрд. кубически метра, а в перспектива над 30 млрд кубически метра „изпран“ руски газ през Турция, като южният маршрут през България стана основен за Газпром, а в Турция се формира алтернативен на ТиТиЕф ценови репер за природния газ в Европа.
На 13 юни в Труд бе публикуван материал, който разкрива „тайният“ договор между Боташ и Булгаргаз, договорен под прякото попечителство на президента Румен Радев. Скандалът е огромен.

След служебното на Радев ГЕРБ отново е в играта да пази проекта


И изненада, веднага на следващият ден, 14 юни, ГЕРБ спешно вкарва проекта за изменение на ….. ЗДОИ, който да ограничи правото за достъп до информация само до страни с правен интерес!? Демек, този договор, който бе предварително обявен за търговска тайна, не е правен интерес на нито една неправителствена организация.
Как така ГЕРБ, от цялата купчина от нажежени по спешност промени в законодателството и в решения на народното събрание вкара през задния вход на Парламента мерки, които да ограничат правото на достъп до обществена информация?!?
Истината е, че повдигнах този въпрос, защото хората от ГЕРБ, които останаха ненаказани за Турски поток, заедно с хората на Радев, готвят продължение, което трябва да осигури на Газпром достъп до европейския газ през Турция. За това им трябва законово ограничение на правото на разследващи журналисти и активно гражданско общество до тайните на дълбоката държава, която Борисов изгради.
Путин и Ердоган, заедно с Орбан и Радев действаха в тясна координация – но без България нищо не може да стане. За това в момента главните агенти на Газпром у нас разполагат с празни чекове и купуват „на едро“ хора от правителството за да останат по местата си. ГЕРБ и ДПС зад кадър помагат. Това, което предполагам, въз основа на опит и знания, е стряскащо като корупционни пари.

Илиян Василев

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари...

Не пропускай

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари...

Кремъл отрече, че Путин е обещал на Тръмп да пусне арестувания американски журналист

Тръмп не получи рамо от Путин за обявеното вече...

Руснак се бори за живота си, след като бе премазан на пистата от 77 тонен пътнически самолет Airbus

Зловещ инцидент със самолет на земята.Работник от наземния екипаж...

Властта в Грузия обвини Щатите за заплахи и шантаж и опит да ограничи независимостта на страната

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ, че провеждат политика...

Прочетете още

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала в Кан! Тя прекара доста време там, освен за премиерата на новия си филм “The Substance”...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един либерален фанатик за стрелбата срещу Роберт Фицо. Отказът на словашкия премиер Роберт Фицо да предостави...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари празнична атмосфера. Хората се прегръщат. Атмосферата е гореща. Прощавайте, че съм се заврял в лицето ви....
Verified by MonsterInsights