Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

СРИВ! БТВ губи 200 млн. евро от пазарната си стойност от врътката на Хекимян с Бойко Борисов

В Щатите след подобен "трансфер" телевизия на стойност милиарди...

Човек на Костов: Хекимян ми призна за „черни списъци“ на ГЕРБ за гости в БТВ!

"Черни списъци" с гости в БТВ, за които има...
НачалоПолитикаПравосъдие за всеки заплю ПП/ДБ и скъса с тях! Радев с вето...

Правосъдие за всеки заплю ПП/ДБ и скъса с тях! Радев с вето на промените им за разследването на главния прокурор

Прегръдката на Киро Петков и Христо Иванов с Бойко Борисов и Делян Пеевски ще им излезе много скъпо и направо през носа. Загубиха легитимация сред жълтопаветните либерали и вече ще им се налага да се шмугват в чуждите протести и да купуват циганските гласове, ако искат пак да са депутати хората на Прокопиев и т.н. Харвардски шарлатани. Днес през ръцете ги удари Правосъдие за всеки, а Радев им заби юмрук в лицето и им развали ваканцията по морето.

От „Инициатива Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше основен партньор на ПП-ДБ в областта на правосъдната реформа, обявиха днес, че прекратяват споразумението си с провалената промяна на Кирчо, Кокорчо и Христо Иванов.

Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните.

А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.

Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с „тримата големи“ – двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години.

Така е записано в проекта – но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.

Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на шефа на държавното обвинение. Според проекта, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния.

А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че според анализа им главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите в страната.

Основната забележка, върху която акцентираха юристите на „Правосъдие за всеки“ Емил Георгиев и Велислав Величков, е свързана с правомощията на главния прокурор. По думите им в първоначалния проект на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в било предвидено да отпадне изцяло ал. 2 от чл. 126, в който са заложени функциите на главния прокурор. В момента тя гласи: „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.“
Във внесения законопроект обаче тази аления не е премахната, а само е променен текстът, който гласи: „Главният прокурор е административен ръководител на върховната прокуратура.
Според Величков обаче това не само че не отнема правомощия, а напротив – увеличава ги, защото в момента, в който главният прокурор се превърне в ръководител на двете върховни прокуратури – касационна и административна, той трябва да работи по правило по методическо ръководство и осен това се явява инстанционен контрол и ръководител на всички апелативни прокуратури.

„Когато това се гарнира с факта, че ще ръководи заседанията на прокурорския съвет, ще определя дневния му ред, при липсата вътре на министъра на правосъдието и при увеличената парламентарна квота, неговото влияние в никакъв случай не става по-малко. Така не се ограничават правомощията на главния прокурор“, казва Величков.
По думите му в „Правосъдие за всеки“ разбират, че са нужни поне 160 гласа за конституционната промяна, но не бива да се правят „недопустими компромиси отвъд границата за смисъла на тези промени“.

Радев наложи вето на промените в закона за разследването на главния прокурор

Държавният глава Румен Радев подписа указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Това съобщиха от пресслужбата на президенството.

Радев акцентира в мотивите си върху това, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. Според него внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес.

Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Президентът набляга на обстоятелството, че първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. Това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона.

С връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, съобщават още от президентството.

spot_img

Последни

Румънският премиер се озъби на австрийския канцлер: Няма да приема да бъде лицемер и да ни унижава!

И Чолаку е премиер на ротация, но за разлика...

Руската църква все пак е българска собственост!

Кой разпали истерията за Руската църква? Писна ми от отвратителните...

Мария Габриел на килимчето при Антъни Блинкен във Вашингтон. Получи Меморандум за пропаганда и контрадезинформация!

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се...

Не пропускай

Румънският премиер се озъби на австрийския канцлер: Няма да приема да бъде лицемер и да ни унижава!

И Чолаку е премиер на ротация, но за разлика...

Руската църква все пак е българска собственост!

Кой разпали истерията за Руската църква? Писна ми от отвратителните...

Мария Габриел на килимчето при Антъни Блинкен във Вашингтон. Получи Меморандум за пропаганда и контрадезинформация!

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се...

Либералното гуру Фридман: Тръмп казва нещо ослепително вярно, че може да сложи край ба войната в Украйна за 24 часа

Томас Фридман, американски политически коментатор, автор и седмичен колумнист...

Тръмп обяви либералните тв CNN и NBC за „врагове на народа“. Щом се върне на поста, започва да ги разследва

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова американската телевизионна...

Денков заяви пред САЩ, че иска да интегрира България в ЕС и НАТО, на които сме член от 16 и 20 години!

Академик Денков изръси поредната си чутовна глупост, този път...

Орбан: Унгария няма да бърза с приемането на Швеция в НАТО

Унгарският премиер Виктор Орбан снощи заяви, че страната му...

Борисов изпълзя на светло без сериозни аргументи за Хекимян, но заплаши ПП и ДБ да разтури Сглобката!

След цял ден мълчание Борисов изпълзя на светло от...

„Зеленият“ Владислав Панев иска разговор за медиите, питат го, дали е питал Пеевски може ли!

"Добре е да започне сериозен разговор на тема независимост...

Прочетете още

Румънският премиер се озъби на австрийския канцлер: Няма да приема да бъде лицемер и да ни унижава!

И Чолаку е премиер на ротация, но за разлика от българина - с топки. Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за...

Как Борисов остави на Вуйчо Спас Русев да командва БТВ и Нова и да бъде импресарио на „изпълнителя“ Хекимян и „звездата“ Любо Минчев

Мръсните тайни на Задкулисието покрай веселия Хекимян и митичния бизнесмен Любо Минчев в листите на ГЕРБ - София стават явни. КОЙ командва БТВ и Нова...

Руската църква все пак е българска собственост!

Кой разпали истерията за Руската църква? Писна ми от отвратителните лъжи във всички медии, по централните телевизии, от политици начело с лидера на „Възраждане”, както...
Verified by MonsterInsights