Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияШефът на Федерацията по щанги Ариф Маджид профукал 200 бона за три...

Шефът на Федерацията по щанги Ариф Маджид профукал 200 бона за три месеца за пури и по баровете в Студентски град

Скандалите в щангите нямат край. Сега клубовете обвиняват шефа на федерация, че източил по барове и дискотеки парите на щангистите и сезираха прокуратурата. Преди това старши треньорът на отбора Иван Иванов бе арестуван за 100 хиляди лева рушвет, даден от същия Маджид за министерството на спорта.
Ето какво разказва Сега за грандиозния скандал с обществените пари в щангите.

В жалбата петимата обвиняват Маджид в харчене на пари на федерацията за лични нужди, с което само за последното тримесечие е нанесъл щети за над 200 000 лв. Представили са и 51 страници извлечения от сметката на БФВТ в „Юробанк България“ за периода 1 октомври – 31 декември 2023 г., както и таблица за извършените, според това извлечение, нецелеви разходи. В него има регистрирани плащания с банковата карта на БФВТ за покупки на пури, десетки посещения в барове и дискотеки в Студентски град и т.н. Това е описано в жалбата по следния начин:
„Оказва се, че г-н Маджид е разходвал средства на сдружението […] за свои лични нужди и несвързани със спорта и целите на федерацията разходи. Съгласно извлеченията, с тях са плащани сметки в столични заведения, специализирани магазини за пури, пътувания в чужбина, нощувки в хотели, наргиле барове. Извършвани са многократно преводи по сметки в Revolut, тегления в брой и др. В рамките на периода и до крайната известна дата на извлечението [31.12.2023 г.] г-н Маджид почти ежедневно е използвал покриването на лични разходи, като по наши изчисления присвоената от БФВТ сума за тези три месеца надхвърля 200 000 лв.“

В своя сигнал до компетентните органи Живко Архондев, Иван Иванов, Кирил Панайотов, Димитър Димитров и Антон Коджабашев разказват, че след вписването на Ариф Маджид като президент на БФВТ през март 2023 г., съгласно устава, той е получил правото да оперира с парите на федерацията. Но след кратко време „г-н Маджид започна да ни отбягва в качеството ни на членове на УС, не представяше извлечения от банковата сметка, отлагаше отчети и ни лишаваше дори от устна информация за финансовото състояние на БФВТ“.
Според документа, заради липсата на отчетност от страна на Маджид генералният секретар Димитър Димитров е трябвало „на практика да се моли на банката“ да издаде извлечение по сметката, като в крайна сметка е успял да получи такова само за последното тримесечие, където са лъснали и въпросните лични разходи.
Заради това петимата членове на УС твърдят, че Ариф Маджид „не само е управлявал безстопанствено поверените му средства от държавния бюджет [от субсидията, отпускана от ММС], а е извършил продължавано длъжностно присвояване в особено големи размери“.
Вчера, на заседанието на УС бе внесена подписка от 13 клуба с искане за извънредна изборно събрание и такова бе насрочено за 14 март. А Ариф Маджид обяви, че ще се оттегли от президентския пост и няма да се кандидатира повече.
„Сега“ пише, че на заседанието членовете на УС са показали банковото извлечение и са разпитвали президента за установените неправомерни харчове от негова страна. Според присъстващи на заседанието, пред колегите си Ариф Маджид е заявил, че това били „представителни разходи“, които вече е започнал да възстановява. Това обаче не е спряло петимата от УС да внесат няколко часа по-късно жалбата до МВР, прокуратурата, КПКОНПИ и спортния министър.
В нея се твърди също така, че във визирания период [последното тримесечие на 2023 г.] БФВТ е бавила плащанията към бюджета и свои контрагенти, заради което „…по наши данни, през януари 2024 г. за задължения към спортни бази е проведено принудително изпълнение чрез запори на банковата сметка на федерацията, което допълнително я ощетява с лихви и съдебни разноски“.
За запори призна и самият Маджид завършването на вчерашното заседание на УС, когато коментира пред БТВ задълженията на БФВТ към НАП: „Има, да, в момента сметките са запорирани. Към 80 000 лв. са от началото на годината. И има ревизионен доклад от НАП, който е от 150 000 лв. от 2020 г. и 2021 г.“

Часове, след като стана известно за подадения срещу него сигнал до прокуратурата, Ариф Маджид обяви, че е размислил и няма да се оттегли като президент на БФВТ, а ще бъде кандидат за нов мандат на насроченото извънредно изборно събрания на 14 март.
„След тези атаки, които се наложиха върху мен и моето име, в следващите дни ще видим как ще действам и какво ще правя. Тези атаки са неоснователни, абсолютни глупости са, така че гледаме напред, организираме си европейското първенство – заяви Маджид пред БНР. – Имаме си конгрес на 14 март и ще видим какво ще се случи тогава. Дотогава има време, ще помисля какво да правя, вече не съм твърд в решението си да се оттегля“.
Според Маджид той е преосмислил намеренията си, защото трябвало да покаже на хората, „че този батак трябва да се бори с рогата напред. И това няма как да го оставя ето така“.
„Ядосах се много след всички тези новини, които се изсипаха – пускали са тук някакви сигналчета към институциите, в които аз съм подал сигнали срещу тях за нещата за които всички знаем за какво става въпрос. Не се притеснявам от нищо и смятам, че накрая всичко ще излезе наяве – добави шефът на щангите. – Всички, които са подкрепяли тези хора, накрая ще съжаляват, че са ги подкрепяли. Това мога да ви го кажа с двете си ръце на сърцето“
Той твърди, че много от клубовете го подкрепят. Но все пак ще отложи решението си, докато наближи общото събрание. 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Не пропускай

Bnews предава от кинофестивала в Кан: Блокираха булевард “Кроазет” заради Селена Гомес (ВИДЕО)

Актрисата и певица Селена Гомес направи същински фурор на...

ИЗВЪНРЕДНО! Стрелба по Петьо Петров – Еврото в най-баровския квартал на Белград

Наемни килъри с мотори за малко да пратя Еврото...

Състоянието на простреляния Роберт Фицо е сериозно и не позволява да бъде преместен

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но...

Прочетете още

Сърцераздирателни писъци от Запада за „зловещата“ за тях и „Отвратително победоносна среща на върха“!

Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин в Пекин. Световните медии не можаха да подминат тази новина и активно я коментират. Западът е изключително...

Разрив в Израел! Либералът Бени Ганц напуска правителството, ако Нетаняху не промени курса на войната

Повече от седем месеца след началото на войната, в която Израел все още не е постигнал целите си да ликвидира „Хамас“ и да върне...

Асен Василев твърди, че един глас на изборите струва 500 лева, а един депутат 5 милиона лева!

ГЕРБ и ДПС купуват гласове за 9 юни по 500 кинта парчето, издаде ги финансовият гуру на Сглобката Асен Василев - Кокорчо. Ако бившият финансов...
Verified by MonsterInsights