Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Елена Йончева не е отрече, че е руски агент! Приех офертата на Пеевски, но нямаше да приема от Борисов

Йончева сама повдигна въпроса за руските си връзки, когато...

ИЗВЪНРЕДНО! Повдигат обвинения на Бойко Рашков и Асен Василев, но без белезници засега!

Прокуратурата най-после подпука Асен Василев и Бойко Рашков! Привикаха...
НачалоБългарияСимона Дянкова: Всички в ансамбъла искаме да спечелим единствената титла, която ни...

Симона Дянкова: Всички в ансамбъла искаме да спечелим единствената титла, която ни липсва

На Световното първенство по художествена гимнастика в Япония в края на месеца Симона Дянкова и останалите ни четири златни грации от ансамбъла в Токио ще излязат за последен път на килима. После петте момичета ще отворят нова страница в своя живот, макар че трудно може да се повярва, че няма да останат по някакъв начин свързани с гимнастиката.

В интервю за НОСТРАБЕТ капитанът на тима Симона Дянкова разкрива своите очаквания за Шампионата на планетата, свикват ли с новите уникални съчетания и кои ще са им опоненти за златото в многобоя. 

– Симона, как върви подготовката заСветовното и имате ли нужнатамотивация да спечелите единственататитла, която Ви липсва?
–  
– Мисля, че много добре се подготвяме ивсичко се развива по план. Отново сме взалата, беше странно да се върнем взалата и да тренираме, но постепеннонавлязохме във форма. Имахме вече еднаконтрола в София, на която играхмедемонстративно двете нови съчетания, асега на състезанието на Гран при вМарбея ще имаме възможност отново даизпробваме съчетанията за Световното.

– Илиана Раева каза, че въпроснитесъчетания са доста сложни и граничат сфантастиката.

– Така е, но ние сме готови за тях. Тозиправилник наистина граничи сфантастиката, тъй като е най-трудниятправилник, който е бил в гимнастиката. При такава трудност за 2 минути  иполовина да събереш толкова многоточки е предизвикателство. Трябва да смепрецизни, защото нещата се случватбързо, разконцентрираш ли се дори замиг, може да загубиш.

– Каква е отборната нагласа за Шампионатана планетата?

– Ние имаме мотивация, имаме испокойствие, тъй като мина най-важнотосъстезание, което беше Олимпиадата. Вече сбъднахме мечтата си, ноабсолютни световни шампионки не смебили и това е най-големият мотив за нас – да дадем всичко от себе си, за да го направим. Но каквото и да се случи, златният медал от Игрите в Токио остава.

– Как трябва да играете в Япония, за дапокорите и световния връх?

– Трябва да играем както всеки път и кактовинаги сме го правили – на най-високониво, и да се раздадем максимално. Акоостанем спокойни и успеем да изиграемсъчетанията без грешка, всичко ще енаред. Всяко състезание е различно, нотова ще е последното за нас и се надявамда се справим.

– След рева на рускините за вашетоолимпийско злато, очаквате ли съдиите дапогледнат по друг начин на вас? 

– Напълно е възможно всичко това да повлияе, но ние не мислим за тези неща.Искаме да играем така, както натренировките, да направим направимтова, което зависи от нас и да сепредставим възможно най-добре. Вечеказах, че не сме психически обременени, след като станахме олимпийскишампионки.

 

– Кои ще са ви конкуренти за световната титла?

– На Олимпиадата се борихме с три-четириотбора за златото, сега сигурно ще са повече. Много ще е оспорвана борбата, много трудно ще се вземе медал. Еднамалка грешка може да те изкара отиграта. Сред претендентите за първото място сме ние, Русия, Италия, Беларус,Япония, изобщо конкуренцията ще е много голяма.

– Къде пазите златния си олимпийски медал?

– Дълго време го носих с мен, защотовсички искаха да го видят, така че беше в чантата ми. Сега съм го поставила вспециално кътче у дома, където седи до другите ми отличия.

– Как станахте гимнастичка?

– Когато бях на 6 години, майка ме заведе вклуб „Чар“. Започнах да тренирам при Мария Чиприянова, а по-късно мой личен треньор стана Филипа Филипова и под нейно ръководство се развих като състезател.

– Като малка, какво искахте да постигнете в спорта?

– Ако трябва да съм честна, мога да кажа, че аз като дете не съм разбирала какво се случва. Нямах някакви определениамбиции, просто исках да тренирам, да сезанимавам с нещо. Но впоследствие вече така се развиха нещата, че аз имахамбиция да стигна до националния отбор,да играя добре и да изпитвам удоволствие от играта. Дори и тогава обаче не съм си поставяла цел да участвам на Олимпиада.По-късно се случи, с напредване на възрастта и след като влязох в националния и започнах да израствам.Когато се събрах заедно с тези четири момичета и започнахме подготовка за големите първенства, исках не само да отида на Игри, но и да успея.

– След Световното спирате с гимнастиката. Ще Ви липсва ли? 

– Гимнастиката е моят живот. От 20 години се занимавам с това и колкото повече наближава моментът, в който ще преустановя кариерата си, толкова по-странно се чувствам. Толкова дълго време съм отдадена на моя любимия спорт, през толкова лишения минах, през толкова изпитания. Няма да крия, че ще ми е странно да стана сутрин, да не отида на тренировка и да не съм на строг режим, въпреки че от тази гледна точка аз никога съм нямала проблем да изглеждамдобре на килима и не е било нужно да миследят килограмите.

– Бихте ли продължили да работите за Вашия спорт?

– Със сигурност ще остана свързана по някакъв начин с гимнастиката, защото вече казах, че тя е моят живот и има какво да й дам. Към днешна дата обаче нямам идея какво точно бих правила в залата и занапред.

– Ако оставим настрана триумфа на Олимпиадата, кои други успехи на килима ще помните? 

– Най-приятните ми спомени са свързани със Световното в София през 2018 година, когато спечелихме златния медал на обръчи. Играхме пред родна публика и в пълна зала, в която бяха също нашитеблизки, роднини и приятели. След като ги зарадвахме, бяхме удовлетворени, а благодарение на тях и другите фенове се почувствахме специални. Никога няма да забравя тези прекрасни мигове, които осмислят една дългогодишна работа.

 

– На кого сте благодарна за подкрепата през тези години?

 

– На майка ми, която ме заведе в залата и която бе моя опора през цялото време, на моя треньор Филипа Филипова, която ме направи и изгради като гимнастичка, на Весела Димитрова, без която нямаше да стигна дотук. Тя е идеалният треньор и знае как се правят олимпийски шампионки.

 

– Весела бе споделила пред мен, че след Световното иска да спре и да си почине, но изглежда няма да си почива дълго, тъй като е приела да продължи със следващия ансамбъл?

 

– Сега правилникът се променя и съчетанията на другия ни ансамбъл ще са уникални и неповторими. Пожелавамкъсмет на момичетата, които ще ни наследят, но с треньор като Весела за мен е вън от съмнение, че ще успеят.

 

– Симона, Вие вече сте сгодена. Кога ще е сватбата?

 

– Скоро ще е, но още не сме избрали дата.

 

– Вашият мъж свикна ли с честите Ви отсъствия?

 

– В това отношение не сме имали проблем, тъй като той самият е бил спортист и знае какъв е животът на спортиста. От дълго време сме заедно и през всичките тези години, докато тренирах и ходех непрекъснато по лагери и пътувах, той много ми помагаше и ме е разбирал.

 

– Какъв е спорист е бил Никола Яначков?

 

– Бил е футболист и е юноша на Левски. Играл е и за други отбори, но е спрял рано със спорта. Щастливи сме заедно и му благодаря, че всеки ден прави така, че да се усмихвам.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Нещо неочаквано се случи в Атина – градът потъна в прах от Сахара (СНИМКИ + ВИДЕО)

Атина и южните части на Гърция отново бяха покрити...

Англия: Руснаците бележат голям успех в Източна Украйна! Путин постави целта за 9 май

Руските сили са на около 30 км от Покровск,...

Елена Йончева не е отрече, че е руски агент! Приех офертата на Пеевски, но нямаше да приема от Борисов

Йончева сама повдигна въпроса за руските си връзки, когато...

Не пропускай

Нещо неочаквано се случи в Атина – градът потъна в прах от Сахара (СНИМКИ + ВИДЕО)

Атина и южните части на Гърция отново бяха покрити...

Англия: Руснаците бележат голям успех в Източна Украйна! Путин постави целта за 9 май

Руските сили са на около 30 км от Покровск,...

Елена Йончева не е отрече, че е руски агент! Приех офертата на Пеевски, но нямаше да приема от Борисов

Йончева сама повдигна въпроса за руските си връзки, когато...

ИЗВЪНРЕДНО! Повдигат обвинения на Бойко Рашков и Асен Василев, но без белезници засега!

Прокуратурата най-после подпука Асен Василев и Бойко Рашков! Привикаха...

ФБР бие тревога заради „ТикТок“, чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение...

Арестуваха за корупция зам. министър на отбраната на Русия, особено близък до Шоуйгу

Зам.-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов е...

Ето го новото оръжие Прометей, който ще гарантира Железен купол над Русия и ще лови балистични и свръхзвукови ракети във въздуха

Зенитно-ракетният комплекс от ново поколение С-500 „Прометей“ влиза на...

Прочетете още

Нещо неочаквано се случи в Атина – градът потъна в прах от Сахара (СНИМКИ + ВИДЕО)

Атина и южните части на Гърция отново бяха покрити със сахарски прах, който създаде неземна атмосфера в гръцката столица, съобщи вестник „Катимерини“. Голямата концентрация на...

Англия: Руснаците бележат голям успех в Източна Украйна! Путин постави целта за 9 май

Руските сили са на около 30 км от Покровск, главният гарнизонен град в районаРуските сили постигнаха значителен напредък в тесен коридор в Източна Украйна,...

ЦИРК Дьо Циник: Борисов и Пеевски се гнусят от корупцията и пудела с пачките на ПП и ДБ и не желаят повече сглобки с...

Пеевски и Борисов са толкова погнусени от снимките с пачките и пудела от трапезата на Бойко Рашков, че повече не искат да имат нищо...
Verified by MonsterInsights