Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоРазследванияСтроителен бос от фирма ПИМК и общинари в нагла схема да приватизират...

Строителен бос от фирма ПИМК и общинари в нагла схема да приватизират Колежа – храма на Ботев Пловдив

Представете си, че имате ново и хубаво жилище. Направили сте ремонт за 60 000 лв. Бързо намирате наемател, заможен човек с фирма. Сключвате договор с фирмата му за наем. Наемателят обаче ви заявява, че чака гости от чужбина и започва да извършва подобрения в жилището ви. Остъклява терасата, слага биде в банята, сменя прозорци с такива с по-хубава дограма. С две думи инвестира.

Разбира се, казва ви, че иска да си ползва ДДС-то и да си начисли амортизации на ДМА-тата, който е добавил. Да си ги впише в баланса на фирмата. Вие сте доверчив човек и се съгласявате на анекс към договора. В един момент ви се иска да прекратите отношенията с наемателя. Но … с изненада разбирате, че той всъщност не е точно наемател, а вече ви се води един вид съсобственик.

Шокирани сте! По подобни начини протекоха редица приватизационни сделки през 90-те.

В Пловдив някой може да се запита, защо общината притежава само 2-рия етаж от бившия Полиграфичен комплекс на бул. „Княгиня Мария Луиза“. Защо 5-та палата на Панаира е отделена от останалата част от Панаирното градче? Всичко това е влезнало в учебниците под наименованието „Скрита приватизация“, пише в анализ Пловдив 24.

В дневния ред на днешната сесия на Общински съвет – Пловдив има включена под № 5 точка – Сключване на анекс към Споразумение No 23 ДГ – 427/21.04.2023 г. за ползване на недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в Пловдив, р-н „Източен“, бул. „Източен“ No 10, представляващ стадион „Христо Ботев“, с вносител: Пламен Райчев – заместник – кмет на община Пловдив.

Основанието е: Постъпило заявление от ПФК „Ботев“ АД с искане за сключване на анекс към вече подписаното споразумение. Мотивите на клуба са: „счетоводни пречки относно признаване на сторените разходи за инвестиции на територията на стадиона, които инвестиции се извършват от клуба“ и „и правилното им завеждане в амортизационните планове на ПФК „Ботев“ АД“.

ПФК „Ботев“ АД инвестирал допълнително в стадион „Христо Ботев“ и иска общината да признае инвестициите, за да ползва ДДС и да начислява амортизации.

Чакайте малко, звучи ли ви познато? Явно на ръководството на ПФК „Ботев“ АД не е ясно, че Община Пловдив е единственият инвеститор в стадион „Христо Ботев“ и единствено тя има право да има собственост в имота на бул. „Източен“ № 10. Ако са необходими допълнителни инвестиции, то те трябва да се обосноват от ползвателя, в случая футболния клуб, и да се предложат на общината.

Само тя и единствено тя има право да осигурява средства и да извършва подобрения. Всяко навлизане в отношения и самоволни инвестиции не само, че не са законни, но и създават усещане за безстопанственост от страна на общинското ръководство, водеща до непредвидими последици.

И нещо, върху което всички трябва да помислят. ФК „Ботев“ Пловдив има традицията през няколко години да има нов собственик. Разделите с него понякога са доста болезнени. Никой не би искал поредният собственик да си тръгне с част от собствеността на стадиона.

Както видяхме клубът може да се преименува, новорегистрира, но имотът на ул. „Източен“ 10, който олицетворява сърцето и душата на ФК „Ботев“, трябва да остане винаги и изцяло собственост на Община Пловдив. В случая ролята на „наивния наемодател“, приета от общинското ръководство е видима и жалка.

Точно в лицето на заместник-мета Пламен Райчев тя е инициатор на конкретното, меко казано, опасно за Пловдив предложение.

То за радост на пловдивчани и феновете на Ботев не мина. Общинският съвет прояви разум предизборно и спря началото на нагла схема за приватизация на бижуто в центъра на града.
Това обаче е само първият опит предупреждава BNEWS.BG, а съвсем скоро те ще продължат без затишие за изборите. Публична тайна е, че Илиян Филипов действа в комбина с наследниците на бивша славна трибуквена групировка, която има интереси под тепетата в строителството и в развлекателния нощен бизнес и чийто босове се крият в чужбина.

Наскоро тяхна дискотека бе отарашена от качулки от МВР, а посетителите и съблечени до голо при проверка за наркотици. Филипов и част от ръководните фактори в Пловдив и в клуба са на нож с Бойко Борисов, който отпускаше като премиер пари за строителството стадиона и дори накара кмета да изтегли заем и да го довърши с общински пари, когато ГЕРБ падна от власт след изборите през 2021 година.

Борисов дори пропусна демонстративно откриването на стадиона през пролетта и избухна срещу тях на първото си посещение на новия Колеж за финала за купата на ветераните, наричайки ги с обидни думи от рода на “безсрамници”. Филипов действа и зад гърба на формалния собственик на клуба Антон Зингаревич, който някак си мина под радара на санкциите срещу руските олигарси и не се знае колко наистина е собственик на клуба или подставено лице.

Общинският съвет в Пловдив не прие предложението на заместник-кмета Пламен Райчев да бъде сключен анекс към договора между общината и ПФК Ботев за ползването на стадион „Христо Ботев“, пише Пловдив 24.

За въпросната точка от дневния ред нямаше никакви дебати и директно тя бе подложена на гласуване. 15 от общинските съветници гласуваха „за“, петима бяха „против“, а 21 – „въздържали се“. Така предложението не бе прието.

То бе записано така: Сключване на анекс към Споразумение No 23 ДГ – 427/21.04.2023 г. за ползване на недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в Пловдив, р-н „Източен“, бул. „Източен“ No 10, представляващ стадион „Христо Ботев“, с вносител: Пламен Райчев – заместник – кмет на община Пловдив.

Основанието бе: Постъпило заявление от ПФК „Ботев“ АД с искане за сключване на анекс към вече подписаното споразумение. Мотивите на клуба са: „счетоводни пречки относно признаване на сторените разходи за инвестиции на територията на стадиона, които инвестиции се извършват от клуба“ и „и правилното им завеждане в амортизационните планове на ПФК „Ботев“ АД“.

spot_img

Последни

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Не пропускай

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са...

Българските рицари тамплиери са втората рицарска сила в света! Трима тамплиери и 60 масони са депутати

Шефът на Тамплиерите обясни, че Илияна Йотова е станала...

Делян Добрев иска незабавна дерогация за Лукойл след излагациите на Денков пред еврокомисарката

Днешните лупинги на Денков доведоха до нов трус в...

Близка на починалия млад лекар от Пловдив опроверга твърденията, причината за смърта му е свръхдоза

Момчето написа във фейсбук, че доктор Крумов не в...

Здравен министър алармира кога са задължителни електронните рецепти! Вижте и си търсете правата!

Шефът на Здравната комисия и биеш министър алармира само...

Радев е готов с новата партия в русофилски целофан и с американски лайна вътре

Партията на Радев вече е готова, но няма да...

Денков скочи на Пеевски и „Политико“ в защита на Лукойл и отсече: Руснаците са изрядни!

Министър-председателят Академик Денков скочи като Матросов на амбразурата срещу...

Белият дом обяви, че парите за Украйна свършиха. Медведев се изгаври жестоко

Белият дом призова днес американския Конгрес да предприеме действия,...

Прочетете още

Украйна минава от настъпление в защита, заяви ключов съветник на Зеленски

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветникът на украинския...

Ердоган заплаши Нетаняху, че ще бъде съден като военнопрестъпник

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че „премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник заради продължаващата офанзива на Израел в...

Шестима непалски гурки, биещи се за Русия, са убити в Украйна!

Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са били убити в Украйна, а друг е бил заловен, заявиха непалските власти, цитирани от Франс...
Verified by MonsterInsights