Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоСветътВиктор Орбан иска да купи Виваком и Нова тв

Виктор Орбан иска да купи Виваком и Нова тв

Последвай Bnews.bg в

На 12 юли ще стане ясно кои компании са подали оферта да купят най-голямата медийно-телекомуникационна група в България – операторът „Виваком“ и „Нова тв“, а отскоро и „Булсатком“.

От 2020 г. телекомът и телевизията са собственост на балканския холдинг United Group, в който мажоритарен акционер е базираният в Лондон фонд BC Partners. Значителен дял от около 40% в United държи и основателят му, сърбинът Драган Шолак. Сега финансовият инвеститор търси купувач на целия United или на части от него. Сделката е огромна – оценката на бизнеса е 8 млрд. евро, а българските компании носят около 1.6 млрд. лв. годишни приходи. За потенциална продажба пишат от месеци и световните медии като Reuters и Bloomberg.

Извън бизнес съображенията придобиването на подобни активи винаги се е смятало и за въпрос на национална сигурност – заради инфраструктурата, данните и медийното влияние. Смяната на собственост в трите големи телекома и двете частни телевизии досега винаги е минавала през неофициалното разрешение на управляващите към момента политици. Предстоящата сделка едва ли ще е изключение. Ако се стигне до окончателни оферти за българските дружества и договор с избран купувач или купувачи, сделките ще трябва да бъдат одобрени от КЗК или направо от генерална дирекция „Конкуренция“ в Брюксел.

Ако сделката е за няколко дружества от ЕС, купувачът има бизнес в някои от тези държави, който надвишава определен финансов праг, тогава разрешението ще се даде директно от Европейската комисия (ЕК) и ще прескочи българския регулатор. Ако се стигне до по-малка регионална сделка, или само за „Виваком“ или „Нова“, тогава КЗК ще трябва да се произнесе.

Членовете на комисията отдавна са с изтекъл мандат, смяната им зависи от парламента, но ГЕРБ и ДПС досега блокираха процеса по избор на нови. Избран купувач за активите на United може да има най-рано в края на годината. Тогава ще е важно дали КЗК е рестартирана като независим регулатор, или евентуалните сделки отново ще зависят от политическата воля.

Кои са потенциалните купувачи

Според информация на „Капитал“ има няколко кандидата, които се интересуват от групата. Сред тях са както компании от телеком сектора, така и финансови инвеститори. Сигурна оферта за цялата United Group ще подаде държавният саудитски телеком STС. Той вече присъства в региона чрез инфраструктурното си подразделение Tawal, което преди година купи отново от United Group 4800 кули в България, Хърватия и Словения в сделка за 1.22 млрд. евро. Саудитският гигант придоби и 4.9% през 2023 г. в испанската Telefonica.

От месеци се твърди, че това е и предпочитаният от Шолак кандидат. Според няколко източника на „Капитал“ сръбският бизнесмен целенасочено полага усилия за сближаване с управляващите STC и има постигната договорка да остане в мениджмънта на United след евентуалната сделка. Експерти в сектора смятат, че арабският телеком ще е по-склонен да даде висока цена, за да влезе по-мащабно на европейския пазар.

Възможно е обаче сделката да бъде отхвърлена от европейския регулатор заради новия регламент на ЕС за инвеститори, идващи извън съюза.

Брюксел вече проверява телекомуникационна сделка на стойност няколко милиарда евро на друг оператор – e&от Обединените арабски емирства, който поиска да купи бизнес на Yettel от чешката PPF. Този арабски телеком също е възможен кандидат за United Group, но започналото разследване на ЕК може да попречи да подаде оферта. По неофициална информация през есента еврокомисията ще се произнесе, че няма държавна субсидия в сделката за Yettel, което е предмет на проверката.

Източник на „Капитал“ заяви, че е почти сигурно, че e& ще подаде оферта за цялата United Group. В този случай обаче впоследствие ще трябва да продаде единия телеком в България, защото иначе ще стане монополист на пазара.

За потенциален заинтересован се сочи и американският фонд Apollo. Но тази сделка според анализатори ще е трудна, защото нишата на този финансов купувач е силно подценени активи, а в случая с United Group продавачът не търси евтин, бърз изход.

Унгарската 4iG, свързвана с Виктор Орбан, също е проявила интерес, но според няколко източника няма финансов капацитет да участва в толкова голяма сделка. Като най-желан актив от унгарската телеком група се сочи сръбският бизнес на United Group.

Изненадващо американският фонд Providence, който беше сред кандидатите за БТК в последната препродажба, сега се интересува единствено от българската медийна група „Нова“. През март стана ясно, че целта на Providence е била да набере 3 млрд. долара за новия си фонд, но нямаме информация дали е достигната тази сума.

Според източниците ни друг сочен от международните медии кандидат – инвестиционният фонд Warburg Pincus, се интересува от част от бизнеса – дружества извън Гърция и България.

Групата – майка на „A1 България“,A1 Telekom Austria Group също иска активи на United, но извън България – в Сърбия и Словения.

Reuters и Bloomberg споменават и други кандидати като фонда Apax Partners и европейските телекоми Orange и Iliad, но източници на „Капитал“ не ги посочват сред кандидатите.

Поканени да коментират предстоящия процес от United Group отказаха. В същото време гръцкият портал capital.gr цитира управляващия партньор в BC Partners Никос Статопулос, който потвърждава, че през юли се очакват оферти. „Броят на кандидатите може да достигне двуцифрено число, тъй като има голям интерес от компании и фондове от Европа, както и от глобални играчи“, са били думите на Статопулос. И според него оценката на цялата група е от порядъка на 8 млрд. евро (8 пъти EBITDA). Статопулос не отговори на запитвания на „Капитал“.

Какво се продава

Бизнесът на United Group включва телекомуникационни и медийни активи в България, Сърбия, Хърватия, Словения и Гърция. Приходите на цялата група за 2023 г. достигнаха 2.79 млрд. евро. „Виваком“ е вторият най-голям бизнес в групата по приходи след гръцката Nova – 646 млн. евро (1.27 млрд. лв.). Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на българския телеком носи най-голямата част от печалбата на United Group – 30% (виж графиката).

Извън телеком и кабелните оператори в отделните страни United Group включва и медийното подразделение United Media, чийто оборот за миналата година е близо 340 млн. евро. Основна част от него също е български бизнес – групата на „Нова телевизия“, включваща също „Нет инфо“ и вестници. В отчета на United няма разбивка за приходите им за 2023 г., но за 2022 г. оборотът на „Нова броудкастинг груп“ достигна 284 млн. лв. Ако се добави и придобитият оператор „Булсатком“ (с приходи от порядъка на 150 млн. лв. годишно), оборотът на българските дружества на United надхвърля 1.6 млрд. лв.

Консултантите по продажбата са дали възможност да се наддава или за цялата група, или за пакети от нейни активи. Те са обособени в пет варианта – медийната група като цяло, и 4 географски комбинации – България плюс Гърция, Словения плюс Хърватия, Сърбия

Източник: Narod.bg

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Не пропускай

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Има списък с Топ 10 при Сарафов и Калин Стоянов с хора за незабавен арест?

На Сарафов и Калин Стоянов е даден списък с...

Украински генерал: Властите в Киев започнаха война срещу собствения си народ

Украинското правителство не е в състояние да осигури нормалното...

Скандал! Бивш любовник на Камала Харис накарал Байдън да я номинира за президент

Бивш любовник на Камала Харис вероятно стои зад решението...

Прочетете още

Изненадааа! ЕК защити промените в Конституцията в частта за съдебната власт, точно когато КС се готви да ги ореже!

Удар с мокър парцал за схемите на Задкулисието у нас и контрола му върху бухалката на Прокуратурата. Брюксел защити промените в основния закон в...

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай каза, че ще търси „обща почва“ за преговори с китайския си колега за...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска програма, която през 2024 г. е под надслов: Sustainable Future: Стажантска програма на Fibank. Тя е...
Verified by MonsterInsights